Waarom is het aantal hardloopblessures zo gegroeid?

hardloopblessuresSinds 2009 is het aantal loopblessures verdubbeld! Dat is nogal wat vind ik. En ik vraag me af hoe dat komt. Een eenvoudige verklaring is natuurlijk dat er simpelweg meer mensen zijn die gaan hardlopen. En dat brengt dan automatisch meer loopblessures met zich mee. Maar dit verklaart niet helemaal de verdubbeling niet 100%. En dat verbaast mij. Want anno 2017 hebben we als hardlopers toch veel informatie over de juiste manier van lopen tot onze beschikking! Zie ook Hardloopschema beginners.

Hulp- en informatie bronnen voor (beginnende) lopers

  1. Boeken over hardlopen. Er zijn er oneindig veel, en voor elk doel is er wel een boek. Er zijn hardloopboeken speciaal voor beginners, hardloopboeken voor lopers die willen trainen voor een marathon en boeken voor lopers die op een meer natuurlijke manier willen lopen. Noem het maar op, en er is een informatief boek over.
  2. Hardloop apps met trainingschema's. En dan zijn er nog de vele hardloop apps en trainingschema's die toch in ieder geval in theorie zouden moeten voorkomen dat je te hard van stapel loopt en daardoor geblesseerd raakt. Neem alleen als de populaire Start to Run app van Evy Gruyaert.
  3. Facebookgroepen voor en door hardlopers.
  4. Vlogs.
  5. Runner's World tijdschrift.
  6. Athletiekverenigingen. Bij een athletiekvereniging ben je omringd door mensen die je goede adviezen geven over hardlopen. Vaak hebben ze diverse groepen voor verschillende niveau's. Dus ook hier is er voor elk wat wils.
  7. Speciaalzaken voor hardloopschoenen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er nog mensen zijn die het advies: 'Investeer in een paar goede hardloopschoenen bij een speciaalzaak' niet kennen.

Met al die informatie en voorbeelden zou je toch verwachten dat mensen die gaan hardlopen niet zo snel geblesseerd zouden raken?

Dus hoe kan het dan, dat er toch zoveel mensen klachten krijgen?

Waarom raken toch nog zoveel hardlopers geblesseerd?

Als ik zou willen speculeren over deze vraag, en dat wil ik ; ), zou ik zeggen dat het komt doordat veel mensen toch nog vaak te hard van stapel lopen. Doordat ze niet rustig en zorgvuldig het hardlopen opbouwen lopen ze blessures op. Bijvoorbeeld door zich te snel in te schrijven voor een marathon. Of te snel willen meedoen aan een loopevenement. Of door te streng te zijn voor zichzelf.

Zie ook Hielspoor en hardlopen.

Hoe zou jij de enorme groei van loopblessures verklaren?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.