Hardloper Marrit (33)

hardloper

Marrit is moeder van drie kinderen van 14 maanden, 3,5 en 5,5. Ze begon voor het eerst met hardlopen in haar studententijd, omdat hardlopen een sport was die ze gratis kon doen. Maar het ging haar niet makkelijk af. En zo begon ze een hardloopcarrière met veel onderbrekingen.

Maar na de geboorte van haar derde kind zat ze letterlijk niet lekker in haar vel. Ze wilde weer 'in shape' komen. En daarom pakte ze het hardlopen weer op. Als stok achter de deur schreef ze zich in voor een 5 kilometer loop. En dat hielp.

Dit is het verhaal van hardloper Marrit!

Hardloopgewoontes

Ik ren het liefst niet in de stad/bewoond gebied. Dat is vooral omdat ik nog niet zo heel snel ga! Ik geneer me dan een beetje of zo. Daarnaast loopt het fijner in de natuur vind ik. Ik kan me echt storen aan de lucht van een auto of brommer die me voorbij rijdt. Je bent lekker gezond bezig, en dan adem je van die vieze lucht in. Bleegh. Wij wonen gelukkig aan de rand van het dorp, en ik ben binnen 500 meter bij de weilanden!

Op het moment loop ik minimaal 2 x per week, en het allerliefst zou ik 3 keer per week lopen. Ik wil namelijk echt iets opbouwen, en dat gaat het beste als je 3 x per week loopt. Op dit moment train ik voor de Dam tot Damloop en zal dan 10 engelse mijlen rennen = 16km. Mijn maximaal afstand was tot voor kort 7,5 km dus er was nog wel wat training nodig 😉 Ondertussen heb ik al een keer 12 km gehaald! Vooruitgang dus! En dat voelt superfijn.

Alleen en in een groep

Sinds kort loop ik 1 x per week met een groep. Hier trainen we eigenlijk altijd interval. Ik vind dit heel fijn, vooral omdat er een trainer is die let op je houding, techniek, pas en alles. Dit is dus absoluut een voordeel. Een nadeel is dat deze groep bestaat uit heel verschillende niveau's van hardlopers: van 5 km tot marathonlopers. Je kunt je voorstellen dat het tempo dan ook erg wisselt per renner. Mijn manco is dan dat ik niet onder wil doen voor een ander.

Het is toch geen fijn als je de underdog bent, en daardoor ga ik soms boven mijn macht, lees te hoog tempo lopen.

Maar goed, ook daar leer ik weer van. Verder ren ik vaak alleen. Dit heeft niet echt mijn voorkeur, maar door mijn onregelmatige werk kan ik niet makkelijk een vast loopmaatje vinden. Wel ga ik soms eens een blokkie om met manlief, de buurvrouw of een collega. Ik probeer dan mensen te zoeken die ook mijn tempo lopen. Ik merk dat ik samen lopen leuker en makkelijker vind. Nu mijn conditie steeds beter wordt kan ik vaak ook nog wel een tijd kletsen. Zo gaat de tijd sneller, en de kilometers vliegen voorbij. Ook een voordeel van samen lopen is dat je minder snel op geeft op de moeilijke momenten.... Al moet ik zeggen dat mijn motivatie dit keer sterk is, en ik laatste keer 12 km alleen heb gelopen. Ik had wel even een discussie met mezelf rond de 9 km: 'Ga ik even wandelen?' Maar ik heb toch doorgezet, en dan is de kick naderhand zo groot! Heerlijk!

Hardloopmotivatie

Mijn oorspronkelijke motivatie was om weer fit te worden. Maar omdat ik merkte dat ik toch regelmatig de bank verkoos boven hardlopen schreef ik me in voor een 5 kilometer loop. Daarna nog een 7,5 km en nu heb ik me alweer opgegeven voor nog twee andere loopjes. Dit helpt me om te gaan lopen. Het feit dat ik nu onder mijn streefgewicht zit, en zelfs nog maar 1,5 kilo boven mijn oude voor-de-kids-gewicht ben, is ook heel fijn. Al doe ik het daar niet eens meer voor. Ik zit weer lekker in mijn vel. De endorfines helpen voor het koppie, en de calorieën die ik verbrand voor mijn lijf. Ik zeg: win/win situatie! Ik kan me niet voorstellen dat ik het hardlopen weer laat versloffen. Het gaat op het moment erg lekker! Ik ben afgevallen en voel me fitter en energieker.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen betekent voor mij even tijd voor mezelf. Lekker rust. Het klinkt misschien gek terwijl je loopt te zweten en afzien, maar het is quality time voor mij. Dat hoef ik de andere moeders niet uit te leggen denk ik. Hierdoor voel ik me beter en fitter en kan ik op de momenten dat ik weer thuis ben een leukere mama zijn. Met energie om met de kids te spelen en te doen.

Een blije mama=blije kids. Blije kids=een blije mama!

Kinderen en hardlopen

Mijn kinderen zijn nog wat te jong voor hardlopen. Wel betrekken we ze actief bij het proces van trainen voor loopevenementen, en hebben ze leuk bij de finish gestaan bij mijn 1e echt finishmoment (tranentrekker!!) De oudste is 5 en zit nu op zwemles. We hebben altijd gezegd: '1 sport per keer.' Eerst maar haar zwemdiploma halen, dan mag ze daarna op een andere sport die ze zelf leuk vindt. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet heb gedacht aan atletiek. Maar die keus laat ik aan haar. Met mijn man willen we nog wel eens meefietsen als hij een stuk gaat rennen, de meiden mogen dan de laatste meters met papa mee rennen. Dit vinden ze erg leuk om te doen. Zelf ben ik wel eens een klein rondje van 4 km gaan rennen en nam de oudste mee op de fiets. Dit was niet zo'n succes. Steeds weer stoppen, afremmen of sprintjes trekken om bij haar te komen. Misschien als ze wat ouder is dat dit beter gaat.

Ik zal hardlopen mijn kinderen zeker aanraden, maar dan wel als ze wat ouder zijn. Ook zal ik ze adviezen geven aan de hand van mijn motivatie, en wat ik leerde als ik niet doorzette.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop als ik alleen ben altijd met muziek, vaak via telefoon in een hoesje op bovenarm en oortjes in. Muziek werkt opzwepend, en als ik een goede beat te pakken heb helpt het me om op tempo te blijven. Op dit moment probeer ik een luisterboek. Ik had nooit gedacht dat dit iets zou zijn in verband met het ontbreken van enig ritme, maar het valt niks tegen. Mijn man loopt het liefst zonder muziek/geluid om zich heen. Maar ik ga dan teveel nadenken over alles wat nog moet en kan. Wel heb ik altijd maar 1 oortje in zodat ik wel bewust blijf van mijn omgeving en het eventuele verkeer om me heen.

Hardloophorloge met hartslagband

Tegenwoordig heb ik ook een Tomtom sportswatch met matching hartslagband. Die was eerst van manlief, maar hij is overgestapt naar een ander merk en een vernuftiger horloge met nog meer handigheidjes. Voor mij is dit nu meer dan voldoende. Ik merk dat het wel erg fijn rent als je op je hartslag rent. Ik denk dat mede hierdoor er nu ook sprake is van goede progressie! Verder heb ik sinds een paar weken een paar compressie kousen. Dit loopt erg fijn en ik hoop hierdoor de kans op blessures te verkleinen. Ik had namelijk nogal vaak en snel een 'klont' in mijn kuit (triggerpoint) die steeds weer terugkwam. Dankzij fysio is dit overgegaan, en ik hoop dat ik herhaling op deze manier kan voorkomen.

hardloper

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe dus zo af en toe mee aan wedstrijden en loopevenementen. Het gaat me dan niet om de race, maar om het meedoen. Deze zomer heb ik voor het eerst meegedaan aan de Loop van Leeuwarden, 5 km. Via het werk konden we gesponsord meedoen. Dat was een mooi doel om voor te trainen. Hierna volgde de Mar-Athon in Sneek: 7,5 km. In september staat de Dam tot Damloop op het programma 16 km en in november de Kleintje Berenloop 10 km op Terschelling. Het is gewoon erg leuk om mee te doen, je traint met een doel en we maken er een leuk uitje van.

hardloper

Hardloopkleding en schoeisel

Hardlooprokjes zijn niet mijn stijl. Wel ben ik fan van die 2 in 1 broekjes: een strak broekje met daaroverheen een los broekje. Alleen een los kort broekje vind ik te bloot en dan schuren je dijen zo 'lekker' langs elkaar .. alleen een strak broekje is zo strak.... zit je weer met welke onderbroek je aan moet enzo... Daarom is zo'n 2-in-1 super handig. En ik vind het ook nog eens leuk staan! Ze zijn alleen wel prijzig helaas.

hardloopshorts

Hardloopschoenen kopen doe ik graag, want ik houd van shoppen. Ik heb gelukkig een neutrale schoen dus heb ik meestal ook vrij veel keus. Wel ben ik onlangs overgestapt van Saucony's naar Asics. Puur omdat ik nu ik meer liep het niet meer fijn vond lopen. Ik heb nu Asics gel nimbus en die bevallen erg goed. Ook zien ze er leuk uit!! Als je meer en langere afstanden gaat lopen, kan je schoen dus wel veranderen

Hardloopinspiratie

Mijn inspiratie is toch wel mijn mannetje. Hij is sportief, en kan met gemak 15 km rennen. Zonder training! Echt, het is niet eerlijk. Hij steunt me ook bij mijn proces, en zorgt ervoor dat ik de tijd/ruimte krijg die nodig is. Het lijkt me heerlijk als we later vaker samen kunnen rennen.

Runner's World kreeg ik ooit cadeau, en vond ik een erg leuk tijdschrift. Ik heb het nu niet meer omdat ik er niet aan toe kom. Gezin, werk, huishouden en bloggen vragen op dit moment al mijn tijd. Ik zou het wel weer eens leuk vinden. Er stonden leuke dingen in, ook qua voeding en tips om op te bouwen e.d.

Mijn tips voor moeders die willen gaan hardlopen

DOEN!! Echt, als ik het kan, kan jij het ook!! Ik zie mezelf graag als een hele normale vrouw. Representatief voor heel veel mama's die druk zijn met hun gezin, werk , sociale leven en zichzelf daarbij nog al eens vergeten.  'Als ik het kan, kan jij het ook,' is mijn motto!

Wacht wel even een paar maanden tot na de bevalling 😉 . (Zie ook hardlopen na bevalling). Anders hangt je bekkenbodem straks tussen je knieën en dat kan nooit de bedoeling zijn. Combineer hardlopen met krachttrainig, vooral je CORE is belangrijk, die verslapt nogal als je zwanger bent...

Maar echt, ga lekker rennen. Maak je koppie leeg en kom weer tot jezelf.

En ga vooral niet te snel. Als je bij het rennen te snel wilt heb je meer kans op blessures. Geduld dus!

Meer lezen van Marrit?

Bezoek dan haar blog: Working Mom Runs.

Ook meedoen aan deze rubriek?

Vul dan onderstaand formulier in, en ik mail je de vragen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.