8 Redenen waarom je NIET hoeft te gaan lopen

Het wemelt op het internet van de redenen om niet te gaan lopen. Met tips om tóch te gaan. Met andere woorden: het lijkt alsof er eigenlijk geen redenen zijn om een dagje over te slaan.

Geen zin om te lopen

Zelf heb ik regelmatig geen zin om te lopen. Als ik dan 's ochtends mijn bed uitkom, dan besluit ik: 'Vandaag mag ik overslaan!' Uiteindelijk ga ik een half uur later toch, omdat ik stiekem vind dat er geen goede reden is om niet te gaan lopen. Alleen smoesjes en excuses. Bovendien vind ik dat elke dag hardlopen goed voor meis.

Maar zijn er omstandigheden waarin het wel degelijk is toegestaan om een keer over te slaan? Ik ging op zoek naar goede redenen om een dagje rust te nemen.

8 Geldige redenen waarom je NIET hoeft te gaan lopen

  1. Wel eens gehoord van de supercompensatie curve? Hierin is een belangrijke rol voor rust weggelegd. Na een training, moet je je lichaam de kans geven zich te herstellen, zodat het zich daarna kan verbeteren. Supercompensatie is de fase waarin je lichaam sterker en beter wordt dan het was. Je traint, gunt je lichaam rust om bij te trekken, en als je dan weer gaat hardlopen is je lichaam fitter dan daarvoor. Deze fase kan 24 tot 96 uur duren. Heb je dus heel intensief getraind? Dan kan dat een prima reden zijn om de volgende dag even rustig aan te doen.
  2. Je hebt een hardloopblessure. Als er ooit een goede reden was om een keer niet te gaan hardlopen dan is het wel een hardloopblessure. Soms moet je je lichaam simpelweg de kans gunnen om te herstellen.
  3. Je bent flink verkouden, en de ziekteverschijnselen zitten ook ónder je nek. Denk aan hoesten, vastzittend slijm en pijn. In dat geval heb je een geldige reden om een dag niet te gaan lopen. De vuistregel is namelijk: je mag hardlopen als je verkouden bent, mits de klachten alleen boven je nek zitten. Bij klachten onder de nek kun je beter overslaan.
  4. Je hebt net een marathon gelopen.
  5. Er is een code rood afgegeven door het KNMI. Hardlopen in de winter kan in principe prima, maar als het buiten gevaarlijk is natuurlijk liever niet.
  6. Je hebt overgewicht, en de dokter heeft gezegd dat je eerst moet beginnen met wandelen.
  7. Je bent hoogzwanger. Hoewel er vrouwen zijn die hoogzwanger een marathon rennen, is hoogzwanger zijn zeker zeker een legitieme reden om hardlopen een keer over te slaan.
  8. Als je permanent zwaar gestresst bent, en op het randje van een burn-out balanceert. Hardlopen wordt vaak juist genoemd als gunstig als je een burn-out hebt, maar dat geldt niet voor iedereen. Als je zwaar vermoeid bent en uitgeput, dan kan hardlopen te veel zijn. In zo'n geval kan het zijn dat de hoeveelheid cortisol in je lichaam permanent hoog is. Dat is slopend en niet gezond. Dan kun je beter eerst gaan wandelen.

Bonusreden: je volgt een loopschema van Sportrusten en hebt een rustdag!

Tot slot

Er zijn veel meer redenen om te gaan lopen, dan om niet te gaan lopen. Maar dat wil niet zeggen dat de redenen om niet te lopen niet zinnig zijn. Onder sommige omstandigheden is het verstandiger om niet te gaan lopen, of mag je best een dagje overslaan.

Het is de kunst om het verschil te zien tussen een goede reden en een smoesje ; )

Wat vind jij een echte en goede reden om een keer niet te gaan lopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.