Moederschap is als een duurloop: 10 parallellen

Duurloop

Ik zie diverse parallellen tussen een duurloop en het moederschap!

Inmiddels ben ik 25 jaar moeder.

Gedurende die tijd ontdekte ik hardlopen.

Hardlopen en ik, wij zijn op zich geen logische combinatie. Ik heb altijd een hekel aan sport gehad, en was bij gym op school steevast de één na slechtste.

Maar hardlopen bleek een welkome uitlaatklep  voor de spanning en stress die het moederschap met zich kan meebrengen, en al snel zag ik parallellen tussen hardlopen en moeder zijn. En dan met name tussen moederschap en duurlopen.

Wat is een duurloop?

Wikipedia omschrijft een duurloop als volgt:

Een duurloop of langeafstandsloop is een vorm van hardlopen voor langere duur over afstanden waarbij uithoudingsvermogen belangrijker is dan snelheid en waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van aerobe stofwisseling.

11 parallellen tussen een duurloop en het moederschap

 1. Het begint al bij de bevalling! Vrijwel iedere vrouw begint vol goede moed, en vrijwel iedere vrouw zal tijdens een moment van wanhoop ervaren tijdens de bevalling. En dat is een normaal onderdeel van het proces van bevallen. Net zoals zware momenten onderdeel zijn van een duurloop.
 2. Bij zowel een duurloop als het moederschap moet je een lange adem hebben.
 3. In het begin moet je niet te hard van stapel lopen, omdat je voorlopig niet klaar bent. Het is dus belangrijk om je energie zorgvuldig te verdelen over de afstand en tijd.
 4. De kans is groot dat je tijdens een duurloop en het moederschap een moment, of zelfs meerdere momenten krijgt waarin je denkt: 'Ik zie het niet meer zitten! Dit wordt helemaal niets!'
 5. Bij beide is het een kwestie van doorzetten en gewoon doorgaan. Halverwege de handdoek in de ring gooien is geen optie.
 6. Bij zowel een duurloop als het moederschap kan het enorm helpen om gelijkgestemden om je heen te hebben. Die helpen je onderweg om de moeder erin te houden en het is fijn om ervaringen en tips uit te wisselen. Zowel als loper en als moeder!
 7. In zekere zin kun je het moederschap en een duurloop zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt je te buiten gaan aan de nieuwste gadgets en innovaties, of je kunt het basic houden. Je hebt de vrijheid om dit zelf in te vullen.
 8. Van vergelijken met anderen word je doorgaans niet blijer. Jezelf tijdens een duurloop vergelijken met andere lopers is doorgaans geen aanrader. Het is doorgaans beter 'bij jezelf' te blijven en je eigen tempo aan te houden. Hetzelfde geldt voor het moederschap: van jezelf vergelijken met andere moeders, en hoe zij het doen, word je doorgaans niet gelukkiger.
 9. Tegelijkertijd kunnen andere lopers en moeders ook wel degelijk inspireren! In dat geval gebruik je de vergelijking als voorbeeld en inspiratie om ideeën op te doen.
 10. Zowel een duurloop als het moederschap zijn niet altijd Leuk. En dat is oké. Dat hoeft namelijk ook niet ; ) Dat is het Leven immers ook niet.
 11. Je afstand berekenen of bijhouden moet je soms even loslaten. Zowel als moeder en als hardloper.

Welke parallellen tussen een duurloop en het moederschap zie jij?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.