Hardlopen met je baby in de winter: 10 tips + aandachtspunten
Je kent vast wel die vuistregel: als je niet goed weet hoe je je moet kleden om te gaan lopen als het winter is, tel dan 10 graden bij de temperatuur buiten op. Dat is de gevoelstemperatuur die je zult krijgen als je aan het lopen bent. Maar dit geldt natuurlijk niet voor je baby. Hardlopen met je baby in een babyjogger is voor veel moeders een ideale oplossing om toch te kunnen hardlopen als ze geen oppas hebben. Maar in de winter moet je wel extra maatregelen treffen om je baby veilig en beschermd te houden tijdens het hardlopen. Want terwijl jij het vanzelf warm krijgt, ligt je baby stil in de kinderwagen. Of niet! Want sommige baby's trappen graag hun dekentje van zich af. En dat is niet wat je wilt als het koud is.
Lees ook de algemene hardloop tips!
Hardlopen met je baby in de winter: 9 tips
- Als hardloper wordt altijd geadviseerd om je te kleden als een ui: met laagjes. Dit geldt ook voor je baby. Denk aan een rompertje met lange mouwen als eerste laag. De tweede laag is een broekje en truitje. Laag 3 is een jasje, en laag 4 is een slaapzakje of dekentje. Het voordeel van laagjes is dat je iets kunt uittrekken als je baby het te warm krijgt. Een algemene vuistregel is om je baby 1 laag meer aan te doen, dan jijzelf draagt. Maar dit advies is gebaseerd op buiten wándelen, en niet op hardlopen! Als hardloper draag je waarschijnlijk minder laagjes dan als wandelaar.
- Controleer regelmatig je baby: voel het nekje. Is dat zweterig? Dan kan het waarschijnlijk een laagje minder. Voetjes horen 'lauw' aan te voelen. Koude handjes zijn ongewoon, maar houd ze wel in de gaten.
- Vaseline op de wangetjes beschermt tegen de wind, en voorkomt een schrale huid. Een andere crème kan ook. Maar let erop dat het geen crème is op waterbasis, want water bevriest immers als het heel koud is.
- Zorg voor een muts voor je baby. Baby's verliezen veel warmte via hun hoofd. Het is dus een absolute must om het hoofd van je baby goed te beschermen tegen de wind.
- Gebruik een hoes om de wind tegen te houden. Je hebt speciale regen- en/of windhoezen voor babyjoggers.
- Verwarm een kersenpittenkruik of een elektrische kruik en leg die bij in de kinderwagen.
- Er zijn speciale hoezen te koop om je baby in te leggen in een babyjogger. Voordeel daarvan is dat baby's die minder makkelijk van zich af trappen. Zoals deze:
- Ook al is het koud, de zon kan fel schijnen. Zorg dus voor bescherming tegen de zon als het buiten zonnig is.
- Noteer in een schriftje wat je je baby aantrok, bij welke temperaturen en hoe dit beviel. Dit is handige informatie voor jezelf voor een volgende keer.
- Kies het moment van de dag dat je gaat lopen met je baby zorgvuldig. 's Middags is het vaak het minst koud. Als dit toevallig samenvalt met het middagslaapje van je kind is dat mooi meegenomen. Met een beetje geluk valt je baby in slaap tijdens het lopen.
N.B. In het algemeen wordt geadviseerd te wachten totdat je baby minimaal 6 maanden oud is, voordat je met hem of haar gaat hardlopen.
Hardlopen met je baby in de winter: samengevat
In het algemeen wordt wel gezegd dat pasgeboren baby's naar buiten mogen na een week, of wanneer ze weer op hun geboortegewicht zijn. Maar voor hardlopen met je baby in een babyjogger wordt meestal een leeftijdsgrens van 6 tot 9 maanden gehanteerd: het gaat er allemaal om of je baby zijn hoofd zelf rechtop kan houden. Valt dit moment net in de winter, dan is het belangrijk om je baby goed warm te houden als jullie samen gaan hardlopen.
Maar let op: te warm is ook niet goed! Kleed je baby daarom in laagjes, en voel tijdens het lopen regelmatig het nekje en de voetjes. Als het nekje van je baby zweterig is, heeft hij of zij het te warm, en kan het wel een laagje minder.
Lees ook Hardlopen met kinderen: hardloop buggy.
Heb je nog aanvullende tips voor hardlopen met je baby? Vertel het in de comments!
Comments
Hardlopen met je baby in de winter: 10 tips + aandachtspunten — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>