Veilig hardlopen: gebeurtenissen in Castricum en Egmond

10 tips veilig hardlopen

Bij veilig hardlopen denk ik in eerste instantie meestal aan goede zichtbaarheid als hardloper. Dus lopen met goed zichtbare kleding met reflecterende elementen, en in donkere dagen extra verlichting tijdens het lopen. Maar de gebeurtenissen in Castricum en Egmond geven een heel nieuwe dimensie aan veilig hardlopen, want daar werden 3 hardloopsters aangereden.

Veilig hardlopen: niet meer alleen lopen?

Eén van hen werd zelfs neergestoken. Omdat er drie incidenten zijn geweest, en de dader nog niet gepakt is, adviseert de burgemeester vrouwen zelfs om tijdelijk even niet alleen te gaan lopen. Een goed advies denk ik. Maar ook wel lastig. Want zoals één van de vrouwen in onderstaand filmpje zegt:

'Hardlopen is juist zo handig omdat je kunt gaan en staan waar, en wanneer je maar wilt.'

Veilig hardlopen

Hoe kun je veilig hardlopen? En dan gaat het dus niet om goede zichtbaarheid, maar veilig hardlopen in termen van veilig zijn voor 'enge mensen'?

  1. Loop in een loopgroep. Zoals ze in het Engels zeggen: 'There's safety in numbers.' Dit is een logisch en goed advies, maar voor veel lopers ondermijnt dit één van de meest aantrekkelijke kanten van hardlopen: je kunt het goed in je eentje doen op het moment dat jou uitkomt.
  2. Mocht iemand kwaad in de zin hebben, maak het hem of haar dan niet makkelijker. Wees onvoorspelbaar: ren niet dagelijks hetzelfde rondje op dezelfde tijd.
  3. Loop in gebieden waar veel andere mensen rondlopen.
  4. Geef thuis duidelijk aan hoe je lang denkt weg te blijven.
  5. Vertel thuis de route die je gaat lopen. En ga thuis eerst een hardlooproute maken, die je vervolgens op de keukentafel legt.
  6. Neem een smartphone mee zodat je in geval van nood kunt bellen.
  7. Draag een persoonlijk alarm. Bijvoorbeeld een Doberman Jogger Alarm. Dat draag je om je arm, en je hoeft alleen maar op de knop te slaan en horen en zien vergaat je. Je kunt ook een app op je smartphone zetten die als alarm kan werken, maar dat vraagt meer stappen dan zo'n persoonlijk alarm. Mijn smartphone moet ik tenminste altijd eerst weer activeren als ik hem even niet heb gebruik. Ik denk niet dat een belager wacht als ik hem vriendelijk vraag: 'Wacht even eng persoon, want ik moet even mijn alarm app opzoeken.'
  8. Er zijn ook speciale apps, waarmee mensen je kunnen volgen via hun smartphone.
  9. Draag geen paardestaart tijdens het hardlopen: het is bizar, maar een paardestaart is makkelijk voor belagers om je aan vast te grijpen.
  10. Laat een vriendin/vriend/partner etc. met je meefietsen terwijl jij loopt.

Tot slot

In Nederland kunnen we in principe gewoon de deur uitlopen en veilig hardlopen. De gebeurtenissen in Castricum en Egmond zijn wat dat betreft echt bizar, en ze grijpen denk ik diep in, in het plezier in hardlopen. Want hardlopen betekent voor veel mensen Vrijheid. En juist die wordt minder.

Leestip

Hardlopen in het donker

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.