Hardlopen met je baby: 6 tips en tricks
Hardlopen met je baby is een goede manier om toch te kunnen hardlopen.
Zeker als je overdag alleen thuis bent, en/of geen oppas hebt.
Bij menig moeder die gewend was om regelmatig te lopen gaat het na de bevalling weer kriebelen.
Volgens het Amerikaanse College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) mag je het sporten na een vaginale bevalling voorzichtig weer opbouwen als:
- Je verloskundige of gynaecoloog zegt dat het mag.
- Je het gevoel hebt dat je lichaam het weer aan kan.
Die toestemming van je verloskundige/gynaecoloog zul je waarschijnlijk rond 6 weken na de bevalling krijgen, want dan is de nacontrole. Zie ook Wanneer hardlopen na bevalling? en Sporten na keizersnee.
Als je voor de bevalling dagelijks liep, dan mag je bijvoorbeeld al wel eerder rustig gaan wandelen.
Behalve de toestand en conditie van je lichaam is er nog een andere issue: de baby! Wat doe je met de baby als je wilt gaan hardlopen? Je kunt kiezen voor oppas, maar je kunt je baby ook meenemen*.
Uiteraard is het verstandig om dit goed voor te bereiden. Hieronder een overzicht met aandachtspunten als je gaat hardlopen met je baby.
Hardlopen met je baby: hier moet je aan denken
Heel belangrijk: volgens de Consumentenbond mag je pas hardlopen met je baby als je baby minimaal 9 maanden oud is.
1. Hardlopen met kinderwagen: Kies de juiste buggy/kinderwagen
Zorg dat je een goede (hardloop)buggy hebt als je gaat hardlopen met een kinderwagen. Als je buggy of wandelwagen bijvoorbeeld geen goede vering heeft, word je baby teveel door elkaar geschud.
Een goede hardloopbuggy heeft grote banden en een schoksysteem dat beweging minimaliseert.
Let verder op een handrem, en een polsbandje om te voorkomen dat de wagen uit je handen glipt.
Ter illustratie twee voorbeelden van kinderwagens: eentje is niet geschikt om mee te lopen, de andere wel.
Niet geschikt voor hardlopen met baby
Hieronder een voorbeeld van een kinderwagen (Babyzen YOYO 0+) die niet geschikt is om mee te hardlopen:
Deze wagen heeft bijvoorbeeld 4 wielen, die ook nog eens relatief klein zijn. Ook heeft hij geen handrem. Dit wil niet zeggen dat het geen prima wandelwagen is, maar het maakt hem minder geschikt om mee te gaan hardlopen.
Wel geschikt voor hardlopen met baby
De Thule wandelwagen is wel geschikt voor hardlopen met je baby vanwege de 3 grote wielen, en hij heeft ook nog een handrem.
*Belangrijke vuistregel:
Het is niet veilig om te gaan lopen met een baby jonger dan 6 maanden in een babyjogger vanwege het nekje. Tenzij je kind in een autostoeltje in de babyjogger zit. Een goed autozitje houdt het nekje stabiel.
Hieronder een voorbeeld van een moeder die gebruikmaakt van een autostoeltje in combinatie met babyjogger, en bovendien haar kind goed beschermt tegen de weerselementen.
2. Bescherm je baby
Zelf krijg je het warm van het hardlopen, maar je baby ligt stil. Houd daar rekening mee met de kleding. Zorg verder dat je baby geen last heeft van de zon die in de wagen schijnt, en controleer dat regelmatig. Denk ook aan bescherming tegen vliegen, insekten en eventueel regen.
3. Plan je looprondje in overeenstemming met het ritme van je kind
Hardlopen met een schreeuwende baby is geen lolletje. Plan je hardlooprondje daarom zorgvuldig. Kies een tijdstip waarop je weet dat je baby meestal slaapt. Dan is de kans groot dat je baby in slaap sukkelt tijdens het lopen.
N.B. Geef je borstvoeding? Geef dan voor je gaat lopen met je baby even de borst. Een goed gevuld buikje kan wonderen doen, en het voorkomt dat jij tijdens het lopen pijnlijk gezwollen borsten krijgt van de melk.
Neem voor de zekerheid een schone luier mee, en billendoekjes.
Een leuke bijkomstigheid van een buggy: je kunt er prima stretch oefeningen mee doen!
4. Plan je route zorgvuldig
Als je gaat lopen met je baby in een babyjogger, kies dan als het even kan voor een rustige route op gelijkmatige grond. Dat voorkomt dat je voortdurend moet bijsturen, of langs mensen moet manoeuvreren en zorgt voor een comfortabeler en rustiger ritje voor je baby. Ga niet te ver! Zie ook Hardlooproute maken.
5. Zorg voor vermaak onderweg
Mocht je baby toch wakker worden, dan is het handig als je wat vermaak bij je hebt. Denk aan een knisperboekje, of een leuke rammelaar.
6. Pas je instelling aan
Laat het even los dat je een bepaalde snelheid of afstand wilt doen. Hardlopen achter een babyjogger is anders dan 'gewoon'. Houd er bovendien rekening mee dat je zo nu en dan moet stoppen om je baby even te controleren. Gun bovendien je lichaam de tijd om weer conditie op te bouwen. Doe het dus rustig aan en kies voor hardlopen opbouwen in een rustig tempo.
Hardlopen met je baby: Consumentenbond over kinderwagens 2023
Onderstaande Thule Urban Glide 2 kreeg van de Consumentenbond een 8,1. De remmen zijn heel makkelijk te bedienen en de hoogste van de duwstang is goed in hoogte verstelbaar.
Wel is deze babyjogger niet geschikt voor kinderen ouder dan 3 jaar of kinderen die meer dan 15 kilo wegen.
Hij is heel geschikt voor hardlopen met je baby, maar niet handig in het OV of in de auto.
Samenvattend
Hardlopen met je baby in een babyjogger is een fijne manier om het lopen weer op te pakken na de bevalling. Maar let er bij baby's jonger dan 6 maanden op dat hun nekje stabiel wordt gehouden! In deze post las je 6 tips en aandachtspunten die je helpen om fijn te lopen met je baby. Algemene hardloop tips vind je hier.
Lees ook mijn post over hardlopen met oudere kinderen!
*Bron eerste afbeelding: Ikwordmama.nl
Reacties
Hardlopen met je baby: 6 tips en tricks — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>