Hardloper Japke

hardloper

Japke (51) woont met man en twee kinderen in Amsterdam. Haar oudste ging afgelopen zomer op zichzelf wonen.

Vanaf haar vijfentwintigste liep Japskje 'af en toe'. Maar rond haar vijfenveertigste ging ze steeds vaker hardlopen en ook grotere afstanden. Destijds had ze een klein baantje vanuit huis en was ze net gestopt met een studie. Japkes jongste kind was destijds vijf jaar oud, en ze had behoefte aan iets helemaal voor zichzelf.

En dat werd hardlopen.

Dit is haar hardloopverhaal.

Hardloop gewoontes

Gemiddeld loop ik zo'n drie tot vier keer per week. 
Het fijne van lopen vind ik dat je het direct vanuit huis kunt doen. Je hoeft niet eerst ergens naartoe te gaan. Omdat ik in de hoofdstad woon ligt het daarom voor de hand dat ik door de straten van Amsterdam loop. Je bent nou eenmaal niet snel in een natuurgebied. In een natuurgebied lopen lijkt me heerlijk, maar is geen echte optie omdat ik dan eerst weer ergens naartoe moet.

Ik loop het liefst alleen. Dan hoef ik met niemand rekening te houden en kan ik gaan wanneer ik wil en hoe hard het mij belieft. Ik heb weleens in een groep gelopen en dat was leuk, maar niet echt voor mij weggelegd. De groep liep tamelijk hard, en ik heb al eens een blessure opgelopen die te maken had met veel te hard (snel) willen lopen.

Hardloop motivatie

Ik vind het achteraf-gevoel zo fijn. Je hebt weer een prestatie geleverd, een aantal kilometers gevreten, je kan fris aan je dag beginnen of extra genieten van een heerlijke maaltijd.

In eerste instantie ging ik hardlopen omdat het goed was voor mijn lichaam, mijn gezondheid. Gaandeweg merkte ik dat lopen ook helpt bij het verwerken van de dingen die op je pad komen. 
Hardlopen neemt inmiddels een belangrijke plaats in in mijn leven.

Eigenlijk is hardlopen een soort spiegel van mijn leven

Ik ben geneigd een tandje te hard te gaan in allerlei opzichten. Bij hardlopen werkt dat net zo. Ik heb wel eens een overbelastingsblessure gehad waar ik maanden zoet mee was. Het gaf voor mij aan hoe gepassioneerd ik ermee bezig was geweest. Zo ga ik ook met andere dingen in mijn leven om.

Hardlopen en moederschap

Nu ik een aantal jaren hardloop merk ik dat het goed is voor mijn kinderen om te zien hoe ik ermee bezig ben. Ik ben daarmee een voorbeeld voor ze. Mijn oudste dochter heb ik weleens meegenomen om te lopen. Dat hield ze niet lang vol, en ik merkte ook dat ze het niet leuk vond. Dat is dus overgegaan.

Twee jaar geleden toen ik de Vondelparkloop gelopen had zag ik mijn zoon geïnteresseerd kijken. Ik vroeg hem of hij het jaar daarna mee wilde doen. Dat heeft hij gedaan, en misschien doet hij komend jaar ook weer mee. Hij loopt alleen niet regelmatig, meer af en toe als hij zin heeft. Mijn jongste dochter zit op atletiek en is als vanzelf meer bezig met hardlopen. Ik heb haar ingeschreven voor de kidsrun van de Olympisch Stadionloop in Amsterdam. Dat is een loop van 1 kilometer waarbij de ouders ook mee mogen lopen. Ik vind dat erg leuk om te doen en hoop dat ze hardlopen er serieuzer door gaat nemen.

Ik raad mijn kinderen hardlopen aan, maar als ik merk dat ze niet willen dring ik niet verder aan.

Hardloop gadgets en apps

Ik geloop dat ik een hele kast aan spullen meeneem.

  • Zakdoekjes voor de eeuwige loopneus die ik altijd heb als ik loop
  • Sleutels anders kom ik mijn huis niet meer in
  • telefoon
  • mp3. Meestal loop ik op muziek, hoewel ik soms het idee heb dat ik me dan minder bewust ben van wat er om mij heen gebeurt. Dat kan gevaarlijk zijn in een drukke stad als Amsterdam.
  • oortjes
  • pet
  • hardloophorloge met bijbehorende hartslagmeter
  • druivensuiker voor als ik mijn bloedsuikerspiegel omlaag voel gaan
  • een lampje voor deze donkere dagen.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe af en toe mee aan een wedstrijd. Vorige maan liep ik bijvoorbeeld mijn vierde halve marathon. 
Ik vind wedstrijden leuk, gewoon voor de prestatie van het uitlopen. Een prijs vind ik niet zo belangrijk. Hoewel ik het toch wel heel leuk vind dat ik  twee medailles van de Dam tot Damloop heb, en twee van de halve marathon van Amsterdam.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag geen looprokjes, hoewel ik ooit zo’n mooie broek met eraan vastzittend rokje wilde hebben van looprokjes.nl.  Alleen bestaat die website volgens mij niet meer. Ik draag wel regelmatig een kort herenbroekje over mijn legging heen. Dat doe ik vanwege de extra zakjes die ik dan heb om mijn zakdoekjes, druivensuiker etc. in mee te nemen.

Hardloopschoenen kopen vind ik absoluut niet leuk. Kortgeleden heb ik een nieuw paar aangeschaft. Ik draag altijd Nike loopschoenen. Eerst omdat ik zo’n sportband had waar zo’n chip in de schoen moest. Later omdat manlief korting krijgt bij de Nike outlet. Ooit heb ik een ander merk geprobeerd en toen kreeg ik een blessure. Ik denk niet dat het aan de schoen te wijten was maar toch heb ik sindsdien mijn twijfels en blijf lekker bij dit merk.

Hardloop inspiratie

Ik heb niet een specifiek persoon die me inspireert om te gaan lopen. Maar ik geniet als ik zie dat oudere mensen succes hebben met hardlopen. 
Ik hoop zelf ook tot zeer hoge leeftijd te kunnen lopen en kijk dan ook graag naar voorbeelden van mensen die dat doen. Die 85-jarige man uit Toronto bijvoorbeeld die een marathon liep alsof hij 25 was.Verder vind ik Waarover ik praat als ik over hardlopen praat van Haruki Murakami echt een leuk boek.

waarover ik praat als ik over hardlopen praat

Runner's world lees ik alleen online. Ik ben geabonneerd op de dagelijkse looptip, echt heel handig.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon lekker doen en niet te hard willen gaan. Meet je niet met anderen. 
Het niet te hard willen gaan is voor mij vooral heel belangrijk geweest omdat ik een overbelastingsblessure heb gehad die te maken had met veel te vaak tempo lopen doen.

 

Meer lezen van Japke?

Geïnteresseerd in blogs over eten, het leven in/tussen twee culturen, hardlopen, Amsterdam, Marokko en nog veel meer? Breng dan een bezoekje aan www.japkebeleeft.amsterdam.

Tot gauw!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.