Leonie rent

DSC_3057Als schippersvrouw op een binnenvaartschip ben je steeds op een andere plek.

Maar hardlopen kun je gelukkig overal doen. Toen Leonie (29) en haar man hun conditie wilden verbeteren kwamen ze dan ook al snel uit op hardlopen. Fietsen vonden ze ook leuk, maar het was vaak lastig de fietsen van en aan boord te krijgen.

Twee jaar geleden vonden ze op internet een hardloopprogramma, en begonnen met 2 minuten hardlopen en 2 minuten wandelen. Hun hond keek hen aan of ze gek waren geworden, maar rende dapper mee. Nu hebben ze alledrie een stuk betere conditie!

Leonie's verhaal

'Ik loop minimaal één keer per week en maximaal drie keer per week. Als we varen loop ik op de loopband. En anders loop ik waar het kan. Meestal is dat in de natuur, of langs het water. Het liefst loop ik samen met mijn man. Aangezien we telkens op een andere plaats hardlopen, verdwaal ik zo minder snel. Bovendien vind ik het gezelliger. Ook al komt er niet zoveel van praten. Mijn man zegt dan steeds: 'Je moet gewoon kunnen blijven praten!'
'Jaja, straks weer,' hijg ik dan.

Motivatie

Door ons beroep maak ik op maandag en vrijdag vaak lange autoritten. Toen ik last van mijn rug begon te krijgen raadde de fysio aan om te gaan hardlopen. Dat kwam mooi uit want daar waren we net aan begonnen. Eerlijk gezegd houd ik het om die reden ook vol. Want hardlopen is goed, gezond én in zekere zin ontspannend. Maar m’n grote hobby is het niet. Ik doe dan ook niet aan wedstrijden mee, en ben ook geen marathon van plan. Ik loop vooral om gezond te blijven.

Vanuit de stuurhut zie je veel hardlopers langs het water. Ik verbaas me er vaak over dat ze zó lang kunnen blijven rennen en zo snel. Toen ik ziek was geweest leek het wel of ik weer overnieuw moest beginnen, daar baalde ik echt van. Het hielp om weer vanaf programma 1 te beginnen, en te merken dat ik weer vlug omhoog klom.

Hardlopen en moederschap

Bij zowel hardlopen als moederschap moet je geduld hebben, en er van genieten. Het zelfvertrouwen dat ik krijg van hardlopen, neem ik mee in mijn moederschap. Bovendien maakt het me geduldiger, omdat hardlopen me tijd voor mezelf biedt.

Als ik ga hardlopen in het weekend gaat Nienke altijd mee op de step of op de fiets. We leren haar dat bewegen goed en gezond is. We gaan ook graag zwemmen. Als ze wat ouder is zou het heerlijk zijn als ze mee gaat lopen maar die keuze moet ze zelf maken.

Hardloop gadgets

Tijdens het hardlopen ben ik druk in m’n hoofd. Ik denk bijvoorbeeld:

 • ‘Kom op, volhouden.’
 • 'Vreselijk wat ben ik aan het doen.’
 • 'Mmmm.. wat een ontspannend gevoel in m’n rug.’
 • ‘Wauw, wat mooi hier.’
 • ‘Wat gaat die tijd toch langzaam’ ‘
 • 'Zal ik een minuut langer rennen, dat lukt me vast’
 • ‘Kan ik nu nog wel praten?’

Het zal dus wel heel vol worden als ik daarbij ook nog naar muziek zou luisteren. Maar ik ga het vast een keer proberen. Als ik de oortjes van de iPod heb gevonden.

Hardloopkleding en lectuur

Het plan is er om een hardlooprokje aan te schaffen, ik vind ze zo leuk! Hardloopschoenen kopen doe ik graag, omdat goede schoenen belangrijk zijn. Momenteel zijn mijn Nike, Pegasus 28 loopschoenen favoriet.

Ik heb wel eens een los nummer van Runner's World gekocht. Leuk omdat het laat zien dat er nog vele anderen zijn die hardlopen. Maar de mensen die er in staan zijn wel erg goed.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon beginnen, het is goed voor je! Mij hielp het om een hardloopprogramma te gebruiken. Dan zie je hoe je conditie verbetert.

Similar Posts

One Comment

 1. Wat leuk je verhaal Leonie. Het spreekt me heel erg aan omdat ik zelf schippersdochter ben (lang geleden hoor). Ik kan me dus heel goed voorstellen hoe je wereld er iedere dag anders uitziet. Behalve voor het lopen moet je ook iedere keer ergens anders je boodschappen halen en heb je ook steeds andere buren.

  Keep running en groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.