Hardloper Ellen Rolaff

hardloper

Toen Ellen voor het eerst begon met hardlopen maakte ze de bekendste beginnersfout die er is: ze liep veel te hard en te lang.

Daardoor was ze na het lopen helemaal kapot, en vond ze er 'niets aan'. Maar dat veranderde toen ze op haar 48ste van haar zus een mp3 met Evy's Start to Run programma kreeg. Ellens zus liep al twintig jaar hard, en Ellen dacht: 'Laat ik het dan nog maar een keer proberen.'

Dankzij Start to Run leerde Ellen op een leuke en rústige manier hardlopen. Ze had zelfs nog energie over na de training! Toen Ellen eenmaal 5 kilometer kon lopen ging ze bij een loopgroep. Dat was erg gezellig, en al snel werd hardlopen een onmisbaar deel van haar leven.

Ellen Rolaff is 50 jaar oud, getrouwd en heeft een zoon van 19 en een zoon van 21. Ook heeft het gezin twee Welsh Springer Spaniels.

Dit is haar verhaal!

Hardloopgewoontes

Ik woon aan de buitenrand van Spijkenisse en loop zo de polder in. Maar als ik dat een paar keer gedaan heb vind ik het ook wel weer eens leuk om door de stad te lopen. Je heb dan weer meer afleiding dan in de natuur. Gemiddeld loop ik drie keer per week. Meestal in een groep.

Ik loop in loopgroep De Brugrunners in Spijkenisse. Daar staat gezelligheid voorop. Er zijn 3 niveau groepen. Het voordeel van een loopgroep is dat je er veel leert. Er wordt op je houding gelet en je krijgt tips. Je gaat ook eerder met wedstrijden meedoen, omdat dat erg leeft bij de loopgroep. Het werkt aanstekelijk! Hierdoor wil ik volgend jaar de marathon lopen. In de groep hebben sommige dat al meerdere keren gedaan en is het eigenlijk al iets normaals. Ook is het altijd heel gezellig als we ergens naar een loop toe gaan.
Alleen lopen doe ik af en toe. Ik vind dat ook heerlijk, omdat je dan met niemand rekening hoeft te houden en nog meer geniet van het lopen en de natuur. Je kan zelf bepalen hoe hard je wil lopen en of naar huis toe wil.

Hardloop motivatie

Ik loop nu ruim anderhalf jaar en ben eigenlijk verslaafd. Als ik twee dagen niet gelopen heb, dan gaat het kriebelen en word ik onrustig. Hardlopen heeft me een ander, zelfverzekerder mens gemaakt. Ik sta nu sterker en met meer zelfvertrouwen in het leven. En hardlopen geeft me energie en een gezond lichaam.

Hardlopen en moederschap

Ik geniet ervan om mijn kinderen bezig te zien. Dat heb ik ook met hardlopen. Dan geniet ik van wat ik om me heen zie. Zoals vogels, schapen of mensen die bezig zijn. Het leven is dan zo mooi!  Ik geniet van de kleine, mooie momenten.

Mijn kinderen zijn trots op me als ik weer een halve marathon heb gelopen. Ik merk dat dit onze band versterkt. Eerst was ik gewoon hun moeder. Ik zette mezelf opzij voor mijn kinderen. Maar nu ze ouder zijn, pak ik mijn leven weer wat meer op. En één ervan was gaan hardlopen. Nu ben ik niet meer alleen de moeder die altijd voor ze klaar staat, maar ook een moeder waar ze supertrots op kunnen zijn en die ze niet nadoen!
Ik praat zo vaak over hardlopen dat de kinderen het vanzelf ook leuk gingen vinden. En ik raadde het ze ook echt aan. Dus toen er een leuke run voorbij kwam gaven ze zich meteen op. Dus beide jongens zijn nu ook aan het hardlopen, en ook mijn man heb ik zo ver gekregen. Die loopt nu 9 maanden en is nu net zo verslaafd aan het lopen als ik.

Hardloop gadgets en apps

Ik loop met mijn mobiel en gebruik de app Looptijden.nl. Die geeft aan als je een kilometer gelopen hebt, en hoe snel je bent. Ook zit er een tegelspel op, dat erg leuk is om te doen. Daarnaast heb ik nog een hardloophorloge om met een hartslagmeter. Je kunt daarmee goed trainen in de juiste hartslag zones, en je kunt alles nog eens terug kijken op je computer.

Ik loop met muziek. Ik heb één oortje in, zodat ik nog wel alle bijgeluiden kan horen en met mensen kan praten. Ik vind muziek fijn omdat ik dan niet al dat gehijg en gestamp van al die voeten hoor. En het voorziet me van een fijn ritme.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe regelmatig mee aan wedstrijden omdat ik ze zo gezellig vind. Wat een sfeer: al die mensen langs de kant die je aanmoedigen. Het geeft zo'n goed gevoel als je over de finish gaat. Dat heb je toch maar weer gedaan, en je kunt trots op je zelf zijn. Ik geniet ook van de gezonde spanning en de mooie medaille na afloop. Voor een prijs ga ik niet. Ik doe mee voor mezelf en de saamhorigheid. Volgend jaar wil ik de Marathon in Rotterdam lopen.

Hardloopkleding en schoeisel

Zomers loop ik altijd in een looprokje. Omdat ik dat heel prettig vind. Ik vind dat ik iets te dikke bovenbenen heb en als ik dan zo strak broekje aan heb dan valt dat zo op. Met een rokje wordt het niet afgebonden, en valt het dus stukken minder op. Er zit een binnen broekje onder, dus het loopt echt lekker en staat nog vrouwelijk ook.

Hardloopschoenen kopen vind ik leuk. Elke keer is weer spannen welke kleur het dit keer weer wordt. Want je kijk naar de juiste vorm schoen, en dan moet je de kleur maar voor lief nemen. Ook lopen ze in het begin zo lekker. Net pantoffels. Op dit moment draag ik Brooks. Ik ben daar heel erg tevreden over.

Bij onze loopgroep lopen veel lopers in de leeftijd van 60 a 70 jaar dus dat hoop ik ook te halen.
Loop je alleen of in een groep? Of beide? Wat zijn de voordelen van alleen lopen en wat zijn de voordelen van een groep. Zijn er ook nadelen te noemen?

Inspiratie en hardlooplektuur en literatuur

Ik inspireer de mensen om me heen om te gaan hardlopen. Ik heb er al een heleboel aan het lopen gekregen. Zelfs mijn buren en sommige vrienden en mijn man en kids. Ik ben die gene die altijd zegt: 'Wanneer ga je weer?'

Wat betreft boeken over hardlopen: ik vind het boek: Ik hardloper van Koen de Jong heel interessant, en je leest het zo uit. Er staan veel tips in en nieuwe manieren om te gaan hardlopen. Dat spreek mij wel aan.

Runner's World lees ik ook graag. Er staat van alles in. Mode, adviezen, oefeningen en reclames over wedstrijden die gaan komen.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen zou ik zeggen. Als moeder heb je het heel druk en dan heb je eigenlijk geen energie meer over. Door te gaan hardlopen krijg je weer energie. Je gaat je weer beter voelen. Je lichaam wordt strakker en je kan weer meer aan. Je wordt er sterker door, waardoor je weer meer kan genieten van je kinderen en mogelijke problemen beter aan kan.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Mail me dan op nicoleorriens@gmail.com.

Similar Posts

One Comment

  1. Hi Ellen,

    Misschien tot ziens ergens bij een loopje in Rotterdam en omstreken. Ik kan je aanraden om ook eens mee te doen aan de trainingen van Rotterdam Running Crew. Ik schrijf er af en toe over op mijn blog en anders moet je ze maar eens googelen.

    Groetjes, Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.