Hardloper Tanja (39)

hardloper

Na haar laatste zwangerschap lukte het Tanja niet om het stof van haar abonnement op de sportschool af te blazen.

Regelmatig hoorde ze over één of andere Evy die mensen hielp om te gaan hardlopen. Dus besloot ze dat eens te proberen. Ze kreeg meteen de smaak te pakken! Nadat ze Evy's beginners programma succesvol had afgerond schreef ze zich in voor haar eerste 5 kilometer wedstrijd.

En nu is Tanja dus een hardloper!

Tanja is 39 en moeder van twee dochters van 10 en 8, en een zoontje van 4. Dit is haar verhaal.

Hardloopgewoontes

Ik loop het liefste in de natuur. Ik woon net buiten het dorp, en ben zo tussen de weilanden. Ik merk wel dat ik het inmiddels leuker vind om te lopen in een onbekende omgeving (op vakantie ga ik zo 4 keer in een week hardlopen) dan steeds de bekende paadjes. Regelmatig neem ik dan ook een weg waar ik nog nooit ben geweest en zie wel waar ik uit kom.

Ik streef naar drie keer per week lopen, maar vaak lukt het maar 2 keer. Meestal loop ik alleen, en één keer per week met een vriend. In mijn eentje kan ik soms heerlijk genieten van de omgeving of even de dagelijkse stress van me af lopen. Met mijn hardloopmaatje doe ik meestal de interval- of de tempotrainingen. We willen niet voor elkaar onderdoen, dus dan zetten we allebei net dat tandje extra bij.

Hardloopmotivatie

  • Ik vind het heerlijk om buiten te zijn.
  • Ik vind het gaaf als ik iets wat ik als doel gesteld heb haal.
  • Door hard te lopen zit ik beter in mijn vel. Letterlijk en figuurlijk. Het helpt me om dingen op een rijtje te krijgen en even afstand te nemen van de dagelijkse stress en zorgen.
  • Hardlopen is voor mij me-time. Investeren in mezelf. Een rustmomentje.

Hardlopen en moederschap

De parallel die ik zie tussen hardlopen en moederschap is dat het de ene dag als vanzelf lijkt te gaan en de andere dag ben je blij als het rondje (of de dag) er op zit.

Hardlopen met kinderen

 

Mijn oudste dochter heeft vorig jaar samen met mij, mijn beste vriendin, haar dochter en mijn schoonzusje en haar dochter meegedaan met de 5 kilometer van de Marikenloop in Nijmegen. We hebben er met zijn allen ruim 3 maanden voor getraind. Ze vond het superleuk om de wedstrijd te lopen, maar uiteindelijk is het me niet gelukt om haar aan het trainen te houden. Als ze graag wil mag ze zeker mee trainen. Mijn andere dochter heeft vorige week haar eerste wedstrijd (500 meter) gelopen. Ze vond het super leuk.

Hardloop gadgets en apps

Ik loop met mijn mobieltje waarop ik looptijden.nl heb geïnstalleerd. Ik loop altijd met een schema van hen en vind het eerlijk dat iemand me zegt wat ik moet doen.

De schema's hebben me geholpen om mijn loopdoelen te bereiken.

Daarnaast heb ik een Garmin 10 om mijn tempo bij te houden. Ik vind het tijdens trainingen en wedstrijden fijn om te weten welk tempo ik loop. Ik heb ook een tijdje een hartslagmeter om gehad, maar omdat ik niet goed weet wat ik met die metingen moet ben ik daar weer mee gestopt.

Als ik alleen loop dan heb ik altijd wel muziek op. Ik heb op Spotify een aparte playlist om op hard te lopen.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik heb denk ik zo'n 25 wedstrijden gelopen. Tijdens een wedstrijd vraag ik me iedere keer af waarom ik dit ook alweer wou. Maar het gevoel erna is zo lekker!

Met een wedstrijd in het vooruitzicht ben ik gemotiveerder om ook de pittige trainingen te doen. Zonder wedstrijddoel ben ik wat gemakkelijker aangelegd en doe ik vooral wat rustige duurloopjes.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag geen looprokjes. Geen idee waarom niet; ze zijn niet zoveel voor handen en ik zie er ook het nut niet zo van in. Voor hardloopschoenen ga ik altijd naar een hardloopspeciaalzaak. Ik vind het niet echt leuk om schoenen te kopen. Het zijn niet altijd de mooiste schoenen die het beste bij je voet blijken te passen.

Ik heb geen favoriete sportschoenen. Ik ben nog iedere keer bij een ander merk uitgekomen. Eerlijk gezegd zou ik niet eens kunnen zeggen welk merk hardloopschoenen ik nu heb...

Hardloopinspiratie

Mijn beste vriendin loopt al haar hele leven hard. Ik vind het leuk dat we nu ook deze hobby delen. Favoriete boeken over hardlopen heb ik niet. Wel lees ik Runner's World. Daar haal ik vaak goede tips uit.

Mijn toekomst als hardloopster

De afgelopen jaren had ik steeds een doel voor ogen; een snelle 5 kilometer, een snelle 10 kilometer, een halve marathon. Op dit moment ben ik nog aan het zoeken naar een nieuw doel.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon doen! Kijk om je heen, geniet van de natuur, geniet van de rust en de tijd voor jezelf.

Doe ook mee aan deze rubriek! Het maakt niet uit of je net begonnen bent, of heel langzaam of juist heel snel bent. Iedereen is welkom! Geef je op met onderstaand formulier:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.