Loopgroep: alles wat je weten wilden over loopgroepen

loopgroep

Soms overweeg ik het wel eens: 'Zal ik bij een loopgroep gaan?'

Wat is een loopgroep?

Een loopgroep is een groep hardlopers die meestal minimaal 1 keer per week bij elkaar komt om te gaan hardlopen. Vaak zijn ze verbonden aan een athletiekvereniging. De meeste loopgroepen hebben een trainer, maar er zijn ook wel loopgroepen zonder begeleiding. Er zijn loopgroepen op verschillende niveau's. Je hebt speciale loopgroepen voor beginners zoals Start To Run*, loopgroepen voor recreatieve lopers, maar ook groepen die samen trainen voor bijvoorbeeld een marathon.

Voordelen loopgroep

Ik zie zeker de voordelen van een loopgroep. Je krijgt nog eens wat goede instructies, je krijgt leuke opdrachten om te doen en je leert nieuwe dingen. En daarnaast is er de kameraderie van zo'n groep. Daar ga ik tenminste van uit. Hier in Doetinchem is een prima hardloopvereniging, waar ik zo'n 10 jaar geleden zelfs een paar keer heb mee gelopen. Niks mis mee.

Laten we we de voordelen van een loopgroep eens op een rijtje zetten!

 1. Loopgroepen worden vaak begeleid door een vakkundige trainer. Je traint dus op een verantwoorde manier.
 2. Een loopgroep helpt je grenzen te verleggen. Het gezelschap van andere lopers werkt stimulerend. En soms wil je ook gewoon niet onder doen voor de rest, en loop je daardoor net wat harder dan in je eentje ; )
 3. Als je de neiging hebt om smoesjes te verzinnen om niet te gaan hardlopen, kan een loopgroep een goede stok achter de deur zijn om tóch te gaan hardlopen.
 4. Je ontmoet nog eens gelijkgezinden. En hardlopers zijn in de regel erg aardige mensen!

Ergens moeten zijn op een bepaalde tijd is het probleem

Wat mij uiteindelijk altijd weer tegenhoud om me bij een loopgroep aan te sluiten, is het feit dat ik dan op een bepaald moment ergens moet zijn. Rond 8.45 om precies te zijn. En dat is een hele mooie tijd vind ik. Lekker vroeg. Het punt is alleen dat ik nu om 8.10 klaar ben met hardlopen en hoelahoepen. En daarna wil, en moet ik aan het werk. Ik werk dan extra prettig omdat ik mijn dagelijkse kilometers al gelopen heb. En qua werkuren lever ik niets in. De hele ochtend ligt nog voor me.

Zou ik meedoen aan een hardloopgroep dan zou ik pas om 10 uur klaar zijn. Vervolgens moet ik naar huis rijden, en dan is het al zo 10.30. Dat is een verschil van maar liefst 2,5 uur. En dat zijn tweeëneenhalf uur die ik eigenlijk niet wil missen.

Op dit moment hang ik simpelweg nog te veel aan de vrijheid die in mijn eentje hardlopen me oplevert. Maar ik sluit zeker niet uit dat ik in de toekomst toch eens een loopgroep probeer.

Ooit.

Denk ik.

Nadelen loopgroep

Behalve ergens op een bepaald tijdstip moeten zijn, zijn er nog een paar nadelen te bedenken.

 1. Sommige lopers voelen zich simpelweg niet op hun gemak in een groep, en lopen het liefst alleen.
 2. Sommige lopers gaan in een te hoog tempo lopen, om niet onder te doen bij de rest van de groep. En dat kan tot blessures leiden.
 3. Vaak zijn er kosten verbonden aan een lidmaatschap voor een loopgroep bij een vereniging. Hoewel die in de regel laag zijn.

Hoe en waar vind je een loopgroep?

Stel jij wilt graag bij een loopgroep. Hoe vind je die dan? Er zijn diverse handige websites waarop je op locatie/postcode kunt zoeken naar loopgroepen. Bijvoorbeeld op RunnerMaps, op looptijden.nl en hardlopen.nl.

Filmpje Start To Run loopgroep

Conclusie over loopgroepen

Loopgroepen kunnen inspirerende en gezellige plekken zijn om andere hardlopers te ontmoeten en bovendien goede technische training te krijgen. Je hebt loopgroepen in allerlei soorten en maten, en er zijn er veel. Dus er is vast ook wel eentje bij jou in de buurt.

Wat vind jij van loopgroepen?

*Dit is niet de Start to Run van Evy!

Similar Posts

One Comment

 1. Eigenlijk wil ik alleen in een loopgroep voor de gezelligheid. Ik loop al lang en weet ondertussen heel veel over hardlopen. Natuurlijk weet een trainer nog meer, maar ik weet zelf het beste wat bij mij werkt. Ik ben geen lid van een vaste loopgroep maar doe incidenteel mee aan loopjes zoals die van de Rotterdam Running Crew en Girlsrun. Via Facebook organiseren die een loopje een keer per maand en daar doe je dan gratis aan mee. Soms gaan we met wat mensen uit de buurt. Ik vind de afwisseling leuk van zelf trainen en contact met andere lopers.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.