Hardlopen met een smartphone?

hardlopen met smartphone
Eén van de meest gestelde vragen onder hardlopers is:

'Hoe neem jij je smartphone mee tijdens het hardlopen?'

En dan volgt vaak een discussie over de voors en tegens van bijvoorbeeld een sportriem met opbergvakje, sportarmbanden etc.

Maar hier gaat natuurlijk iets aan vooraf.

Blijkbaar lopen steeds meer mensen met een smartphone.

Waarom is dat?

Hardlopen met je smartphone: waarom zou je?

Ik ben ook een loper die niet zonder smartphone de deur uitgaat, dus ik snap mensen die niet zonder hun iPhone of android phone gaan hardlopen. Laten we de redenen om te lopen met je smartphone eens op een rijtje zetten.

  1. Met stip op nummer 1: stel dat je onderweg in de problemen komt. Je valt, verstuikt een enkel of je verdwaalt. Dan kun je met je smartphone om hulp bellen.
  2. Eén van de redenen dat ik altijd mijn Huawei smartphone bij mij heb, is omdat ik daarop de Spotify-app heb geïnstalleerd, met een speciale playlist voor als ik ga hardlopen. Zonder mij muziek valt hardlopen me zwaar, en dankzij mijn smartphone kan ik tijdens het lopen muziek luisteren.
  3. Beginnende hardlopers gebruiken graag een hardloop app voor beginners om ze op weg te helpen. En wat heb je daarvoor nodig? Juist, een smartphone!
  4. Ook als je geen beginner meer bent, zijn er allerlei leuke apps die je als hardlopen kunt gebruiken.
  5. Je kunt op je smartphone een alarm installeren, zodat als je gevaar voelt, er een hels kabaal losbarst op je smartphone. Dit heeft een afschrikwekkend effect.

Redenen om je smartphone juist thuis te laten

Er zijn ook redenen om je smartphone juist thuis te laten.

  1. Als je de hele dag achter schermpjes zit, kan het fijn zijn om tijdens het hardlopen helemaal 'schermvrij' te zijn. Lopen zonder technologie kan heel bevrijdend zijn.
  2. Het blijft problematisch om de smartphone op zo'n manier mee te nemen tijdens het lopen dat je er geen last van hebt. Ik heb de mijne tegenwoordig altijd in mijn linkerhand. Een sportarmband of in een band om mijn middel bevielen mij niet zo goed. En mijn Huawei is helaas te groot om in de zak van mijn Kalenji hardloopshorts te passen. Wat dat betreft was een iPhone handiger geweest.
  3. Je wilt terug naar een meer oorspronkelijke manier van hardlopen. Hardlopen puur om het hardlopen. Door alle leuke apps en gadgets op smartphones kan de essentie van hardlopen soms ondergesneeuwd raken als het ware.
  4. Je hebt er geen zin in dat mensen je kunnen vinden. iPhones hebben bijvoorbeeld de Find Your Friend functie, waarmee mensen je kunnen lokaliseren. (Hoewel je dit ook gewoon uit kunt zetten op je smartphone als je niet wilt dat ze weten waar je bent.)
  5. Moderne sporthorloges of activity trackers kunnen vaak ook alle gegevens verzamelen die een smartphone biedt.

Android of Apple: welke smartphone is het fijnst voor hardlopers?

Ah, dit is de zogenoemde 1 million dollar question! Welke type smartphone is het fijnst voor hardlopers? Kun je bijvoorbeeld beweren dat android smartphones fijner zijn om mee te lopen dan apple phones? De vraag:

'Kan ik beter een android smartphone kopen of een Apple smartphone,' is een universele vraag.

Het Android versus Apple smartphone debat toegepast op hardlopen

Het antwoord op de vraag welke het fijnst is voor hardlopers is daar onderdeel van, en heeft heel erg te maken met persoonlijke voorkeur. In het algemeen zijn mensen fan van android of van Apple. Dus als je in het dagelijks leven een iPhone gebruikt, dan zul je die waarschijnlijk ook het meest geschikt vinden voor hardlopen.

De rol van hardloop apps

Wat belangrijk is bij de keuze van een smartphone voor hardlopers is het aanbod van leuke hardloop apps. Dat is in principe hetzelfde voor Android en Apple phones. Ik kan zelf tenminste geen hardloop app noemen die alleen beschikbaar is op Apple smartphones en andersom ook niet.

Blijft over vorm en materiaal van smartphones. Op de site Fellrnr zeggen ze bijvoorbeeld dat iPhones glibberiger zijn om vast te houden! Ook is er minder keuze in formaat als het gaat om iPhones. Ook niet onbelangrijk: hoe vochtbestendig is je smartphone. Op Reddit deelde iemand deze treurige ervaring:

'The iPhone 4s was better to run with than Samsung Galaxy S4. Galaxy S4 died in my shorts because of sweat...'

Als vuistregel kun je stellen dat een kleinere smartphone makkelijker is om mee te lopen, dan een groter model.

Een fijne app als je wilt beginnen met hardlopen is de C25K app.

Samenvattend

Op dit moment ga ik hardlopen met mijn Huawei smartphone. Ik vind hem aan de grote kant, en het was makkelijker om te lopen met mijn iPhone 6. De reden dat ik nu loop met een Huawei is de prijs. Voor minder geld, kreeg ik net zoveel functies als bij een iPhone.

Maar het nadeel vind ik dus wel de grootte.

P.S.

Lees ook mijn post: Rennen met je smartphone. Waar laat je 'm? en mijn post: Sporthorloge dames!

Met welk type smartphone loop jij? En hoe neem je hem mee?

Bron afbeelding: healthy png from pngtree.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.