Hardlopen in het donker: maak jezelf in vredesnaam zichtbaar!

hardlopen in het donker
Wees geen spookloper!

Hardlopen in het donker

Nu de dagen korter worden, ontkom je er vaak niet meer aan: hardlopen in het donker.

Ik ren meestal rond 7.15 de deur en dan is het nu soms al donker!

Maar er zijn ook veel mensen die gaan hardlopen na hun werk, en ook dan wordt het steeds vroeger donker.

Hardlopen in het donker: zo maak ik mezelf zichtbaar

Om mezelf zichtbaar te maken draag ik een neongeel vestje met reflecterende elementen en natuurlijk mijn Kalenji Runlight. Vooral in die laatste heb ik veel vertrouwen als het gaat om zichtbaar zijn in het donker.

De lamp aan de voorkant is behoorlijk fel, en aan de achterkant zit een rood lampje. Toen ik vorige week een keer 's ochtends in de mist ging hardlopen, kwamen mijn man en jongste dochter mij tegen in de auto, en prezen mijn zichtbaarheid!

Toch draag ik op donkere ochtenden vaak ook nog een lichtgevend armbandje, en doe ik een lampje op één van mijn hardloopschoenen. Waarmee ik maar wil zeggen:

  1. 'Aan míj zal het niet liggen dat ik niet goed zichtbaar ben als ik ga hardlopen in het donker!'

Ik ben mij erg bewust van mijn kwetsbaarheid in het verkeer als hardloper.

Hardlopen in het donker: speciale lichtgevende kleding

Er is natuurlijk weer een hele markt als het gaat om hardlopen in het donker, en manieren voor hardlopers om zichzelf zichtbaar te maken. Eén van de nieuwste manieren is een heuse kledinglijn die oplicht in het donker! Zoals de Brooks Run Visible collectie.

Op 'de belangrijkste zones die bewegen tijdens het hardlopen' zit retroreflecterend materiaal. Dit reflecterende materiaal zit op:

  • Enkels
  • Knieën
  • Polsen
  • Borst

Hierdoor ben je niet alleen zichtbaar in het donker, maar ben je ook makkelijker te herkennen als een hardloper in plaats van als een 'stilstaand object'.

Hardlopen in het donker in beeld!

In onderstaand filmpje dragen hardlopers de Brooks Run Visible kleding en kun je het effect zien. Ze beloven dat deze hardloopkleding je zichtbaar maakt vanaf 6 feet oftewel 183 meter. Dat geeft autorijders 12 seconden de tijd om je te herkennen als hardloper en zich aan te passen.

Je kunt de collectie bekijken op brooksrunning.com.

Hardlopen in het donker: kan dat niet goedkoper?

Alles goed en wel, maar de Brooks Run Visible hardloopkleding is niet goedkoop. Is het ook mogelijk om veilig in het donker te lopen op een kleiner budget? Volgens mij wel. Veel hardloopkleding heeft tegenwoordig lichtgevende elementen. Bovendien kun je jezelf behangen met allerlei extra verlichting.

Praktische informatie

Je kunt de Brooks Run Visible kleding onder andere kopen via all4running en brooksrunning.com. Een hardloopjasje kost 149,95 en een paar hardlooptights kost rond de 90 euro.

Dat zijn flinke prijzen vind ik. De Brooks hardloopkleding lijkt me zeker heel nuttig, maar tegelijkertijd vind ik er ook een nadeel aan zitten: je 'licht' als hardloper pas op als iemand lampen op je schijnt. Het is dus een passieve vorm van zichtbaar zijn als je gaat hardlopen in het donker.

Dat is één van de redenen dat ik zo dol ben op mijn Kalenji Runlight: die maakt mij sowieso zichtbaar.

Hardlopen in het donker budgetvriendelijke manier om jezelf zichtbaar te maken

Budgetvriendelijke hardloopkleding met reflecterende elementen vind je onder andere bij de Hema voor 27,50:

Hardlopen in het donker

En bij de Lidl voor 9,95:

Hardlopen in het donker

Hardlooparmbandjes met licht vind je onder andere bij de Action voor 2,99:

Hardlopen in het donker

Waarmee ik maar wil zeggen dat een beperkt budget geen reden hoeft te zijn om niet te gaan hardlopen in het donker!

Lees ook mijn posts over de hardloopverlichting van de Action en hardloopverlichting Hema.

Hoe maak jij jezelf zichtbaar als je gaat hardlopen in het donker?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.