BPM betekenis: het juiste looptempo vinden

BPM betekenis

BPM.

Weet jij wat het is?

En wat het te maken heeft met hardlopen?

BPM betekenis

BPM staat voor Beats Per Minute, oftewel het aantal keren dat je hart slaat in 1 minuut! Het is dus eigenlijk een meetinstrument voor je hartslag. Hoe hoger je BPM, hoe sneller je hart slaat. Tijdens het hardlopen vertelt je BPM iets over de mate van inspanning die je levert.

Als hardloper kun je jouw BPM gebruiken om je looptempo te bepalen.

Maar ja, dan moet je natuurlijk wel weten van jouw optimale looptempo is.

Drie soorten hartslag

Als het gaat om de BPM van je hartslag zijn 3 metingen interessant:

  1. Je rustpols. Dat is bijvoorbeeld je hartslag als je 's ochtends vroeg wakker wordt.
  2. De maximale hartslag. Dit is je BPM als je zo hard loopt als je maar kunt, en echt alles geeft. Vind je dat te vermoeiend? Dan is er de vuistregel: je maximale hartslag is 220 - je leeftijd.
  3. Je belastingspols. Dit is je hartslag tijdens bijvoorbeeld je hardlooprondje. En dit is ook de BPM die belangrijk is tijdens het hardlopen.

Uitleg hartslag

In onderstaand filmpje wordt je BPM aangenaam kort uitgelegd. Interessant vond ik dat ze zeggen dat een gemiddelde hartslag in rust tussen de 60 en 80 hartslagen per minuut ligt. Daar zit ik doorgaans onder : )

Dat is positief want het betekent dat mijn hart efficiënt werkt, en het met minder dan het gemiddeld aantal hartslagen aan kan.

Juiste looptempo oftewel BPM hangt af van je doel

Er zijn verschillende manieren om het voor jouw optimale looptempo te bepalen. Een algemene vuistregel voor beginnende lopers is:

'Als je niet meer kunt praten, dan ga je te hard.'

Maar je optimale looptempo is afhankelijk van je doelen. Wanneer je hardlopen gebruikt om af te vallen, moet je in een ander tempo lopen en wil je een andere BPM bereiken, dan wanneer je je persoonlijke snelheidsrecord wilt verbeteren.

Polar adviseert een BPM tussen 115 en 150

Zelf loop ik vooral voor mijn gezondheid, en voor de vetverbranding. Volgens mijn Polar hartmonitor betekende dit dat mijn looptempo tussen de 115 en 150 hartslagen per minuut moest liggen. Je BPM (Beats Per Minute) kun je dus gebruiken om je looptempo te bepalen.

Mijn Fitbit BPM

Tegenwoordig gebruik ik mijn Fitbit om alles te registreren als ik ga hardlopen. Hieronder zie je de hartslagzones die Fitbit bij mij meet.

fitbit bpm

Ik doe hier verder niet zo veel mee, omdat ik eigenlijk vooral hardloop voor mijn algemene gezondheid en emotioneel welbevinden : )

Bepaal jouw BPM met deze handige tabel

Op Run2Rythm vind je een tabel waarbij je ongeveer je BPM kunt bepalen aan de hand van je tempo. Zo hebben lopers die 10 minuten doen over 1 kilometer een BPM van 150. Dat ben ik dus ongeveer!

Lopen op je BPM: muziek helpt!

Als ik te snel of te langzaam ren, dan geeft mijn Polar hartmonitor een piep. Dan versnel ik, of neem gas terug. Maar een andere manier om te zorgen dat je op je juiste BPM loopt is muziek. Je kiest muziek met de BPM die je wilt, en loopt vervolgens gewoon op het ritme van de liedjes! Hardlopen op het ritme van de muziek die je hoort is een heel natuurlijk, bijna automatisch proces. En je kunt dit dus gebruiken voor het perfecte looptempo.

Hardlopen met Evy app playlists op BPM

Hardlopen met Evy biedt diverse playlists aan op basis van BPM. Deze zijn gebaseerd op het aantal stappen dat je in 1 minuut zet. Maar je kunt natuurlijk ook je Fitbit/Polar etc. gebruiken om een keuze te maken voor een bepaald ritme.

  • Hardlopen met Evy 100 BPM (walking) Een rustige afspeellijst die je ondersteunt tijdens het wandelen. Tijdens het wandelen zet je gemiddeld zo’n 100 stappen per minuut. Tenzij je aan power walking doet. Dan kan de hartslag hoger zijn.
  • Hardlopen met Evy 120 BPM (jogging) Een ideale afspeellijst voor je warming-up, cooling-down of tijdens het joggen.
  • Hardlopen met Evy 140 BPM (running) Kies deze afspeellijst als jij tijdens het lopen ongeveer 140 stappen per minuut zet.
  • Hardlopen met Evy 160 BPM (running) Kies deze afspeellijst als jij tijdens het lopen ongeveer 160 stappen per minuut zet.
  • Hardlopen met Evy 180 BPM (running) Kies deze energieke afspeellijst als jij tijdens het lopen ongeveer 180 stappen per minuut zet.

Nieuwe hardloopapp: RunOnBeat

Er is een leuke hardloopapp op de markt, die hardlopen op basis van je BPM makkelijk maakt. Hij heet de RunOnBeat app. Ze hebben zelfs country! Toen was ik meteen verkocht. Het werkt heel simpel. Je klikt op 'Music' en vult je muziekstijl en gewenste BPM in. En dan krijg je de juiste liedjes aangeboden. Ik had 150 BPM ingevuld, en één van mijn lievelingsliedjes  'Queen of the Silver Dollar' blijkt een BPM van 150 te hebben!

Samenvattend

BPM staat voor beats per minute, oftewel het aantal keer dat je hart slaat in één minuut. Je BPM is een belangrijk instrument dat je kunt gebruiken om te bepalen hoe hard je moet lopen. Of juist hoe langzaam!

Je wilt bijvoorbeeld een andere BPM hebben als je een persoonlijk record wilt verbeteren dan als je wilt afvallen met hardlopen.

Gebruik jij je BPM?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.