5 mythes over hardlopen ontmaskerd door sportarts

hardloopmythes

Regelmatig verschijnen er artikelen waarin er eens eventjes allerlei hardloopmythes worden 'ontmaskerd'.

Recent las ik een dergelijk artikel in het AD.

De persoon die de hardloopmythes 'ontrafelt' is sportarts Ruben de Gendt.

Het artikel was een stuk interessanter dan ik had verwacht. Daarom hieronder de 5 hardloopmythes die Ruben de Gendt onder de loep neemt.

5 hardloopmythes onder de loep

1. Moet je stretchen voordat je gaat hardlopen?

Nee!

Volgens Ruben de Gendt is stretchen vooral goed voor sporten die om lenigheid vragen. Hardlopen valt daar niet onder. Je hoeft volgens hem dus niet te rekken en strekken voor en/of ná het het hardlopen.

2. Is asfalt slecht voor je knieën?

Dat valt erg mee!

Het beste is afwisseling! Probeer looprondjes op asfalt, zandpad, of een andere ondergrond af te wisselen. Je hoeft dus niet persé eerst in de auto te stappen om lopen op asfalt te vermijden volgens Ruben de Gendt.

3. Helpen dure schoenen om klachten te voorkomen?

'Nee,' zegt Ruben de Gendt, 'maar....'

Hier vond ik het antwoord van Ruben de Gendt een beetje flauw. Eerst zegt hij dat je niet persé dure schoenen hoeft te kopen. Vervolgens benadrukt hij het belang van goede hardloopschoenen.

Mijn ervaring is dat verantwoorde hardloopschoenen doorgaans duur zijn.

Dus hoewel het in theorie misschien niet nodig is om dure hardloopschoenen te kopen, kom je er in de praktijk vaak wel op uit. Tenzij je een hele neutrale loper bent. Dan heb je dus geluk en kun je bijvoorbeeld prima lopen met Kalenji hardloopschoenen.

4. Is een hartslagmeter nodig voor het beste trainingseffect?

Mwah... niet echt eigenlijk

Met je gezonde verstand kom je ook een heel eind, volgens Ruben de Gendt. Je hoeft dus echt niet persé een hartslagmeter te kopen voor optimale training. Loop liever op een tempo waarbij je nog kunt babbelen, en voer je tempo langzaam op. Dat is Ruben de Gendts advies!

5. Is twee dagen na elkaar trainen slecht voor je?

Deze vraag vond ik erg interessant, omdat ik 6 dagen per week loop oftewel ik ga elke dag hardlopen behalve op zondag. Net als Kortjakje ; )

Ruben de Gendt antwoord dat het geen probleem hoeft te zijn om twee dagen achter elkaar te gaan hardlopen mits je niet te lang loopt. Beter drie keer per week een half uur hardlopen, dan één keer per week anderhalf uur.

Tot slot

Ik begon dit artikel in het AD te lezen met een idee van: 'Jaja, daar gaan we weer!' maar ik vond het eigenlijk best interessant. Het idee dat asfalt slecht is, had ik namelijk ook. Nu weet ik dat het eigenlijk niet zoveel kwaad kan, en dat afwisseling belangrijker is.

Ik heb dus echt iets geleerd van deze 'mythe ontmaskering'.

Welke hardloopmythes ken jij?

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.