Wat is een crosstrainer: ik kocht er eentje tweedehands!

wat is een crosstrainer
Mijn crosstrainer van de kringloop

Een paar weken geleden schreef ik een post over crosstraining, en dat ik door de verplichting van crosstraining zin had in een fitnessapparaat.

Sindsdien kocht ik bij de Kringloop voor 40 euro een Crosstrainer. Want zo'n apparaat heet vast niet voor niets crosstrainer! Daar kun je dan vast heel goed crosstraining mee doen,' redeneerde ik.

'Elliptical machine' van de kringloop

Maar omdat ik zo'n apparaat eerst wilde uitproberen, wilde ik er niet veel geld aan uitgeven. Vandaar dat ik er eentje bij de kringloop kocht. Om te proberen. Het gevolg is dat ik een behoorlijke gammele versie heb. Maar afgezien daarvan ben ik er enthousiast over. Ik vind het handig zo'n apparaat in huis te hebben. En ik heb ook echt het gevoel dat ik door de crosstrainer spieren train die tijdens het hardlopen lui achterover in het zonnetje liggen.

Daarom een post over het verschijnsel van de crosstrainer!

Wat is een crosstrainer eigenlijk?

Een crosstrainer wordt ook wel elliptical trainer genoemd. Een crosstrainer is een stilstaand fitness apparaat. De kenmerkende onderdelen van een crosstrainer zijn:

 1. Vliegwiel
 2. Twee loopplanken
 3. Twee hendels voor de handen

Hoe werkt een crosstrainer?

Je gaat op de twee loopplanken staan, pakt de hendels, en gaat 'lopen'. De beweging die je maakt op een crosstrainer lijkt op traplopen, fietsen en hardlopen. Maar het grote verschil met hardlopen is dat je gewrichten niet belast worden: je landt immers niet telkens hard op de grond.

De crosstrainer is dus 'low impact' zoals dat heet. Dat maakt de crosstrainer een goed alternatief voor hardlopen. Zeker als je een blessure hebt. Met de crosstrainer kun je dan toch nog aan je conditie werken.

Wat doen crosstrainers voor je lichaam?

Nu komen we bij het leuke deel! Het deel waarom het natuurlijk gaat: wat doet de crosstrainer voor je lichaam? Goed nieuws: vrijwel alle spieren van je lichaam worden aangesproken op de crosstrainer. Met de crosstrainer train je je:

 • Benen
 • Schouders
 • Rug
 • Buik
 • Zij
 • Armen

En de crosstrainer ontwikkelt je hart en longconditie! Kortom: Jackpot!

Hoe crosstrainer gebruiken? 10 tips!

Wat je in ieder geval niet moet doen met een crosstrainer is hem neerzetten en vervolgens gebruiken voor je vieze was. Een goede crosstrainer is een crosstrainer die gebruikt wordt. Hieronder 10 tips om je op weg te helpen en je crosstrainer ook echt te gebruiken:

 1. Net als bij hardlopen moet je het rustig opbouwen. Hiervoor kun je het beste een schema gebruiken. Zie hieronder.
 2. De meeste crosstrainers hebben instelbare weerstandsniveaus. Begin op een comfortabel niveau en pas de weerstand geleidelijk aan naarmate je conditie verbetert.
 3. Houd je rug recht, je buikspieren aangespannen en je hoofd omhoog.
 4. Probeer af te wisselen tussen verschillende trainingsintervallen, zoals intervaltraining (afwisselend tussen hoge en lage intensiteit), langzame en gestage cardio, en omgekeerde bewegingen om verschillende spiergroepen te activeren.
 5. Als je crosstrainer armstangen heeft, maak dan gebruik van ze om je bovenlichaam te trainen terwijl je je onderlichaam traint.
 6.  Adem gelijkmatig in en uit tijdens het trainen. Probeer niet je adem in te houden, maar adem natuurlijk en ontspannen. Doe net als bij hardlopen deze test: je moet nog kunnen praten.
 7. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na je trainingssessie om gehydrateerd te blijven.
 8. Vergeet niet om na je trainingssessie een paar minuten te besteden aan een rustig tempo om af te koelen en je hartslag geleidelijk te laten dalen.
 9. Stop met trainen als je pijn voelt die niet normaal is tijdens het sporten. Luister naar je lichaam en neem rustdagen indien nodig om te herstellen.
 10. Vraag professioneel advies als je geen idee hebt wat je moet doen! Doe bijvoorbeeld een proefles op een sportschool op een crosstrainer en laat je daarbij goed informeren over hoe je hem kunt gebruiken.

Beginnersschema crosstrainer voor 12 weken

Week 1-4: Opbouw van uithoudingsvermogen en techniek

 • Dag 1: 15 minuten crosstrainen op een comfortabel tempo
 • Dag 2: Rustdag of lichte activiteit zoals wandelen
 • Dag 3: 20 minuten crosstrainen op een comfortabel tempo
 • Dag 4: Rustdag of lichte activiteit zoals zwemmen
 • Dag 5: 25 minuten crosstrainen op een comfortabel tempo
 • Dag 6: Rustdag
 • Dag 7: 30 minuten crosstrainen op een comfortabel tempo

Week 5-8: Toenemende intensiteit

 • Dag 1: 25 minuten crosstrainen met intervaltraining (afwisselend 1 minuut op hoge intensiteit gevolgd door 2 minuten op lage intensiteit)
 • Dag 2: Rustdag of lichte activiteit zoals fietsen
 • Dag 3: 30 minuten crosstrainen met intervaltraining
 • Dag 4: Rustdag of lichte activiteit zoals yoga
 • Dag 5: 35 minuten crosstrainen met intervaltraining
 • Dag 6: Rustdag
 • Dag 7: 40 minuten crosstrainen met intervaltraining

Week 9-12: Uitdaging en consolidatie

 • Dag 1: 30 minuten crosstrainen met intervaltraining en toenemende weerstand
 • Dag 2: Rustdag of lichte activiteit zoals joggen
  Dag 3: 35 minuten crosstrainen met intervaltraining en toenemende weerstand
 • Dag 4: Rustdag of lichte activiteit zoals dansen
 • Dag 5: 40 minuten crosstrainen met intervaltraining en toenemende weerstand
 • Dag 6: Rustdag
 • Dag 7: 45 minuten crosstrainen met intervaltraining en toenemende weerstand

Vetverbranding op crosstrainer

Een half uur op de crosstraining komt ongeveer overeen met een half uur hardlopen. Afhankelijk van hoe hard je je best doet op de crosstrainer en je conditie natuurlijk. Bij mij drúípt het zweet gewoonweg van het gezicht...

Mijn crosstrainer: merk Buffalo

Mijn tweedehands crosstrainer is van het merk Buffalo. Er zit een schermpje op dat het niet meer doet. Informatie of een gebruiksaanwijzing zat er niet bij, en is ook niet op het internet te vinden. Dus voordat iemand anders het zegt, zeg ik het zelf wel: het is niet een superkwaliteit apparaat.

Dat merk ik ook omdat hij een beetje wiebelt als ik flink tekeer ga.

Maar goed, zoals ik al zei: het was een experiment om te kijken of zo'n fitnessapparaat iets voor me is. En omdat hardlopen toch mijn eerste liefde is, vind ik hem voorlopig voldoen als aanvulling.

Hieronder een foto galerij van mijn goedkope aanschaf:

crosstrainers
Crosstrainer van de voorkant
crosstrainer buffalo
Knop om weerstand in te stellen
crosstrainer display
Het kapotte display

Wat is een goede crosstrainer?

Toch zou ik wel een betere kwaliteit trainer willen. Het probleem is dat het niet eenvoudig is om informatie te vinden over goede crosstrainers. Veel van de informatie over crosstrainers wordt gegeven door winkels zelf. En dan heb ik toch altijd het gevoel dat ze niet helemaal objectief zijn.

Kenmerken van goede crosstrainers zijn:

 • Hij wiebelt niet
 • Hij heeft een lange garantietermijn
 • Hij heeft een ISO kwaliteitsmerk
 • Hij heeft een electromagnetisch remsysteem
 • Hij kan minimaal 120 kilo dragen

Een merk dat ik diverse keren voorbij zag komen is de Christopeit crosstrainer CS-5. Deze kost 249,-. Deze crosstrainer werd in 2007 door de Duitse consumentenbond gekozen tot testwinnaar in deze productklasse. Er zijn vast nog wel betere, maar die zijn ook meteen een stuk duurder.

Trainingschema's voor de crosstrainer

Toen ik voor het eerst op de crosstrainer stond dacht ik: 'En wat nu?' Ik heb blijkbaar echt een schema nodig, want anders voelt het zo zinloos en doelloos. Op youtube vond ik een workout van 30 minuten, die me flink doet zweten.

De training wordt gegeven door een donkere man, met de strenge uitstraling van een drilsergeant. En zo praat hij ook!

'This is not a movie!'zegt hij streng. Do this work-out, don't watch.

Wat is beter crosstrainer of loopband?

Ik heb zowel een (mechanische) loopband als een crosstrainer gehad. Wat mij betreft is een crosstrainer beter dan een loopband. Als ik dan toch niet lekker buiten kan rondrennen, vind ik een crosstrainer fijner omdat je daarmee je hele lichaam traint.

Conclusie over crosstraining met een crosstrainer

Ik vind de crosstrainer een geweldige uitvinding. Ik ben geen fan van de sportschool, en heb een uitstekende discipline. Om die reden werkt crosstraining met een crosstrainer voor mij prima.

Het is alleen wel belangrijk dat je een goede crosstrainer hebt. Dat is bij mij nu niet het geval : (

De crosstrainer is ook handig als je hardlopen in de sneeuw maar niets vindt.

Leestip

Hardlopen en fitness

Similar Posts

5 Comments

 1. Hi Nicole,

  Ik heb een hometrainer fiets die ook wiebelde. Je kunt die zwarte doppen onderaan draaien en dan staat hij steviger. Soms is je vloer ook ongelijk. Ik heb je filmpje niet gekeken, maar ik doe ook soms hangoefeningen (goed voor hamstrings) of losse handen (goed voor core stability).

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Goed om dit te horen Dorothé. Ik dacht dat ik door mijn vrekkigheid een wrak had gekocht, maar het kan dus ook gewoon aan de knoppen liggen. Gelukkig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.