Motivatie bij hardlopen: van extrinsiek tot intrinsiek

hardlopen + motivatieStel je dokter zegt tegen je: 'U moet gaan hardlopen! Want dat is beter voor uw gezondheid. Ik spreek met u af dat u volgende maand weer hier terug komt en dat u dan mínstens 3 keer per week hardloopt!'

En je denkt bij jezelf:

'Getver! Daar heb ik nou echt helemáál geen zin in zeg. Stomme vent. Maar in godsenaam dan maar... Anders gaat hij me de volgende keer natuurlijk de les lezen.'

In zo'n geval ben je 'extrinsiek gemotiveerd' om te gaan hardlopen. Dat wil zeggen dat je motivatie om te gaan lopen van buiten komt. Je gaat hardlopen omdat je anders op je kop krijgt van je huisarts. En dat wil je vermijden. Of je hebt een hond die veel beweging nodig heeft, en daardoor ga je hardlopen met je hond.

Intrinsieke motivatie

Helemaal aan de andere kant van het spectrum ligt intrinsieke motivatie. Als je intrinsiek gemotiveerd bent om te gaan hardlopen, dan doe je dat omdat je dit zélf wilt. Je hebt een innerlijke overtuiging dat het goed is om te gaan hardlopen. Sterker nog: je geniet er zelfs van. Er is weinig dat tussen jou en je hardlooprondje komt. Zo ga je zelfs hardlopen na het trekken van verstandskiezen ; )

Tussen de twee uitersten van intrinsieke en extrinsieke motivatie zitten twee tussenvormen. Hier onder zie je die in een handig overzicht!intrinsiek motivatie

Introjected motivatie

Bij introjected motivatie doe je iets om het vervelende gevoel te mijden dat je krijgt als je het niet doet. Je krijgt dus geen straf van buitenaf, maar voelt je schuldig als je het niet doet. Introjected motivatie gebruiken beginnende hardlopers bijvoorbeeld door aan iedereen die het maar wil horen te vertellen dat ze gaan hardlopen. Vervolgens vinden ze het genant als ze moeten opbiechten dan ze zijn afgehaakt. En daardoor houden ze vol.

Identified motivatie

Bij identified motivatie doe je iets omdat je het belangrijk vind. Je vindt hardlopen bijvoorbeeld niet persé leuk, maar de gezondheidsvoordelen die het je oplevert wegen zwaar.

Integrated motivatie

Als je motivatie helemaal geïntegreerd is in jezelf, ga je hardlopen omdat je het leuk vind. Je beleeft er plezier aan en geniet er van. Hardlopen met Evy kan je hierbij helpen.

Mijn motivatie is intrinsiek

Ik beschouw mezelf als iemand die hardloopt vanwege een intrinsieke motivatie. Ik loop elke ochtend in mijn eentje, en doe nooit aan wedstrijden of zo mee. Ik herken me het meest in 'Identified motivatie'. Hardlopen houdt me gezond, en bovendien kan ik dan 's avonds ongestraft een stukje chocola snoepen. Tegelijkertijd heb ik inmiddels ook wel 'integrated motivatie'. Want als ik 's ochtends om 6.30 ben begonnen met mijn werk, dan voel ik rond 7.45 een natuurlijke drang om te gaan hardlopen.

Maar ik kan niet zeggen dat ik de hele tijd ontzettend loop te genieten van het hardlopen. Ik loop vooral omdat niet lopen geen optie is.

Check jouw motivatie met deze test!

In de Flow (nr. 5- 2015) staat een heel eenvoudig testje dat je kunt doen om te kijken of je extrinsiek gemotiveerd bent, of intrinsiek.

1. Neem hardlopen in gedachten.

2. Beantwoord onderstaande vragen met een cijfer tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor 'helemaal niet mee eens' en 9 voor 'helemaal mee eens'.

  1. Iemand anders wil dit van mij. Met andere woorden: ik moet dit doen.
  2. Als ik dit niet doe, zou ik me schamen, schuldig of angstig voelen.
  3. Ik denk dat dit een belangrijk doel is om na te streven.
  4. Ik voel me gestimuleerd door wat dit doel me gaat opleveren.

3. Tel de cijfers van vraag 3 en 4 bij elkaar op.

4. Tel de cijfers van vraag 1 en 2 bij elkaar op.

5. Trek het totaal van 1 en 2 af van het totaal van 3  en 4.

Mijn antwoorden op de motivatie test

1: 1

2: 1

3.9

4:9

Mijn score is dus: 18-2= 16.

De uitslag van de test

  • -16 t/m -11: enorm extrinsiek gemotiveerd
  • -10 t/m -4: behoorlijk extrinsiek gemotiveerd
  • + 4 t/m + 10: behoorlijk intrinsiek gemotiveerd
  • + 11 t/m + 16: enorm intrinsiek gemotiveerd.

Met een score van 16 ben ik 'enorm intrinsiek gemotiveerd'. En dat klopt volgens mij wel.

Leestips

Nou ben ik natuurlijk benieuwd: wat is jouw uitslag op deze motivatietest? Vertel het in de comments hieronder!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.