Repel rent
Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit zevende portret maken we kennis met Repel!
Repel (39) werkt vier dagen per week als ambtenaar en is getrouwd met een brandweerman. Samen hebben ze drie zonen van acht, vier en twee.
Hoe ben je begonnen met lopen?
Mijn vader heeft circa 80 marathons gelopen en ik wilde het altijd ook eens proberen: het enthousiasme waarmee hij liep intrigeerde me. Alsof het 'a way of life' was. Ik begon met lopen toen ik studeerde en begin twintig was.
Was er een bepaalde aanleiding om te gaan lopen?
Ik deed niet aan sport en wilde er sportiever uitzien: mijn benen vertoonde totaal geen spieren. Ik ben vaak gestopt met lopen (als ik weer eens zwanger was bijvoorbeeld). Nu ben ik definitief weer begonnen afgelopen zomer. Toen begon ik om te ontstressen.
Hoeveel uur per week loop je?
Ik loop meestal twee à drie keer per week een uur, gemiddeld dus zo'n drie uur per week.
Hoe zie je je toekomst als hardloopster?
Ik twijfel tussen betere tijden op een vaste afstand versus langere afstanden. Ik neig naar het eerste. Dan zou ik de tien kilometer in vijftig minuten willen redden.
Loop je alleen of in een groep?
Ik loop altijd alleen. Om te trainen is dat heerlijk. Muziek op mijn hoofd, en nergens aan denken behalve de kadans. Vanwege de onregelmatige diensten van mijn man kan ik ook niet op vaste dagen afspreken. In een prestatieloop liep ik een keer per ongeluk met iemand mee, die fungeerde als mijn haas, en toen liep ik een persoonlijk record: dat is het voordeel van met iemand anders lopen.
Wat motiveert je om te gaan hardlopen?
De vooruitgang die je boekt werkt verslavend. Het gevoel dat zich na drie kilometer van je meester maakt: alsof je uren door kan gaan. Het ruimt ook vreselijk op in mijn hoofd.
Een andere motivatie is dat ik mijn tijd op de tien kilometer wil verbeteren.
Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?
Poeh, da's een moeilijke. Ja, is het antwoord denk ik. Maar ze zijn niet compleet los te koppelen. Lopen doet me geestelijk goed en het feit dat ik fitter en slanker ben doet me geestelijk ook goed.
Wat betekent hardlopen voor jou?
Ik presteer nu iets waar ik trots op ben: ik had nooit gedacht dat ik de tien kilometer in vijfenvijftig minuten zou halen. Nu snap ik mijn vader: het is inderdaad 'a way of life'.
Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?
Nee....het is zelfs lastig te combineren!
Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?
Nou ja, in die zin: door het hardlopen kan ik ontladen en wordt mijn lontje weer langer. En waarschijnlijk geef ik ze ook een bepaald voorbeeld met mijn lopen, zoals doelen stellen en proberen te bereiken, volhouden en gezond leven.
Als moeder ben je heel erg een verzorgend persoon: je zorgt voor, je stuurt, je coacht, je geeft en geeft. Lopen is helemaal van mij: dat houdt me in evenwicht. En de kinderen hebben baat bij een mama die in balans is.
Leer je je kinderen ook hardlopen?
Nog niet. Ze zijn te jong! Mijn oudste is wel nieuwsgierig naar mijn lopen, wellicht dat hij het wil oppikken. Maar ik vermoed dat mijn lopen het altijd zal afleggen tegen voetbal en Feyenoord 😉
Raad je het je kinderen aan?
Nee, ik denk dat ik mijn kinderen ga aansporen een teamsport te doen. Lijkt me voor de ontwikkeling van de kinderen beter/leuker. Ik denk eigenlijk dat lopen, en met name lange afstanden, meer iets is voor op latere leeftijd. Maar als ze willen zal ik stimuleren: lijkt me wel leuk om met mijn jongens te lopen!
Je loopt ook wedstrijden zag ik op je blog: zou je wat kunnen vertellen waarom je dat doet?
Het zijn meer creatieve lopen dan wedstrijden, maar er is wel een startnummer en een officiële klok. Ik begon op aanraden van iemand anders: er was een loopcircuit van zeven loopjes en daar liepen allemaal recreanten mee. Je hoefde niet de tien kilometer binnen veertig minuten te kunnen om daar aan mee te doen.
Het bevalt zo goed, de sfeer, een soort verbroedering haast, dat ik het wil blijven doen. Ik heb een map gemaakt waar ik mijn startnummers in bewaar.
Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?
Oh, dat heb ik hier boven ook al een beetje beantwoord. Daarbij word ik er erg trots van: kijk jezelf nou 'ns! Je loopt daar met een startnummer en je doet het hartstikke goed! Ik moest zelfs huilen de keer dat mijn man met de kinderen bij de finish stonden, en dat mijn oudste zoon me aanmoedigde: 'Hup mama!'
Ga je ook echt voor een prijs?
Nee, ik ga voor de middenmoot en mijn eigen tijden. Ik wil een rennende mama zijn met de nadruk op mama: ik zou heus veel sneller kunnen als ik er meer voor opofferde.... maar dat wil ik dus niet.
Loop je op muziek?
Ja! Met de Nike+. Heerlijk. Ik hou van stevige muziek en die kadans van de muziek is perfect.
Wat vind je van Paula Radcliffe?
Ja, fantastisch natuurlijk. Da's ook het mooie van rennen: je bent niet als twintiger al afgeserveerd: het mens is bijna even oud als ik! Lopen kan je heel lang volhouden.
Heb je favoriete boeken over hardlopen?
Nee, helemaal niet.
Heb je favoriete sportschoenen?
Nike+, omdat die stappenteller erin past. Maar ik loop blijkbaar makkelijk want zelfs op slippers, loop ik bij wijze van spreken, geen blessures op.
Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?
Oei....ik zou in ieder geval op het hart willen drukken dat je langzaam moet beginnen: je hart en longen zijn sneller op conditie dan je spieren en pezen en gewrichten. Voor je het weet heb je een blessure.
Wat leuk! Ik ben echt helemaal vereerd 🙂
Grappig hoor, Repel van een andere kant! En nog steeds geen foto van bijv. een rennende Repel 😉
Beneficial info and excellent design you got here! I want to thank you for sharing your ideas and putting the time into the stuff you publish! Great work!