Helen rent

helenOver de sociale media wordt wel eens gezegd dat ze leiden tot uitgebluste, slome en te dikke mensen. Maar Helen (41) werd dankzij Facebook juist een hardloopster!

Toen ze op Facebook namelijk zag dat een kennis van haar was begonnen met hardlopen met behulp van de Runkeeper app, leek haar dat ook wel wat. Ze kocht een paar loopschoenen, begon heel rustig aan, en loopt nu drie keer per week vijf tot zes kilometer.

'Ik was niet zo'n sporter'

Voordat de inspiratie en motivatie toesloegen via Facebook was Helen naar eigen zeggen 'niet zo'n sporter'. En toen ze kinderen kreeg al helemaal niet meer: veel te druk! Dus ging ze lekker door met roken, koffie drinken, en vooral veel zitten. Het idee van sporten kwam niet eens bij haar op. Wel viel het haar op dat haar destijds veertigjarige kont en buik steeds dikker werden…

Lopen langs weilanden, rivieren, kanalen en bossen

Helen woont in Breukelen, en dat betekent een afwisselend landschap om door te lopen zoals weilanden, de rivier de Vecht, het Amsterdamrijnkanaal en de bossen. Terwijl ze door al die natuurpracht rent, geniet Helen van de buitenlucht en de beweging. Enigszins tot haar eigen verbazing, zelfs als het regent! 'Ik had nooit verwacht dat ik zo van hardlopen zou genieten! Het is best veel voor me gaan betekenen. Alleen al dat ik als het stortregent of stormt toch gewoon naar buiten ga om te lopen!'

Lopen met een vriendin

Het liefst loopt Helen met haar vriendin, die wat betreft tempo goed bij haar past. 'Soms trekt zij mij er door en soms trek ik haar er door als we het even niet meer zien zitten. Die dagen heb je soms. Ik loop het prettigst als ik met haar loop. Als ik alleen ga dan kan ik soms erg opzien tegen het eindeloos lange stuk op de terugweg, en als we samen zijn lijkt het makkelijker.'

Wedstrijden

Zo nu en dan schrijft Helen zich in voor een leuke 5 of 6 kilometer prestatieloop. Dat geeft haar iets om naar toe te leven, maar ze is niet van plan om marathons te gaan lopen.

Op zaterdag 3 maart deed Helen mee aan de 3Bergenloop, een pittig parcours door de prachtige landgoederen Heidestein, Bornia en Noordhout. Omdat daarin een behoorlijke klim zit, wilde ze de week voorafgaand aan deze loop haar krachten sparen door niet te gaan lopen. Toen viel haar op hoe verslavend het lopen is geworden: 'Ik baalde echt, want het liefst trok ik m'n loopkleding en schoenen aan en ging lekker rennen!'

Overigens zou Helens zoon Stefan (8) meedoen aan de 1,5 kidsrun van de 3Bergenloop, maar hij vond het uiteindelijk toch te ver.  'Ik heb de afstand nu een keer met Stefan gelopen en hij was kapot! Hahaha! Maar hij heeft ADHD dus af en toe even een flink stuk hollen is goed voor hem.' Sander van vijf, en Helens man Martin zorgden zaterdag voor de aanmoediging. Op de foto linksboven zie je Helen tijdens de 3Bergenloop!

Fit in hoofd en lijf

Helen loopt om zich fit te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze hoopt het dan ook nog lang vol te houden, gewoon in haar eigen rustige tempo. Tijdens het hardlopen ontspant Helen zich, en heeft ze even tijd voor zichzelf. Geen wonder dat ze daarna thuiskomt met het gevoel een leukere moeder te zijn.

Schermafbeelding 2013-03-03 om 16.18.28Gadgets en hardloopkleding

Tijdens het lopen heeft Helen haar iPhone met daarop de Runkeeper app bij zich. En als haar vriendin niet kan en ze alleen loopt, luistert zeg graag naar een leuke runners podcast.

Ondanks de opkomst van het looprokje, had Helen er nog nooit van gehoord. Loopschoenen kopen doet ze graag,en ze neust dan ook vaak op internet rond wat er zoal te koop is. Heleen droeg loopschoenen van Adidas, maar had veel last van haar scheenbenen. Daarom heeft ze nu Reebok zigtech schoenen gekocht, die een bijzondere zool hebben!

Helens boodschap aan moeders die overwegen te gaan hardlopen

Begin rustig met Evy of een app op de smartphone. Dat werkt het beste.

Similar Posts

2 Comments

  1. Leuk dat je zo geniet van het rennen Heleen, inspirerend verhaal. Zelf heb ik ook via FB contact met allerlei mensen die hardlopen en ik heb zelfs deelgenomen aan een weblogloop met mensen die ik alleen maar kende van hun blogs.

    Keep running,

    Dorothé

  2. Voordat ik zwanger werd, ging ik regelmatig hardlopen en beoefende ik ook nog andere sporten. Na de zwangerschap en bevalling was ik een wrak. Sinds twee maanden heb ik het hardlopen weer opgepakt met een aantal dames van mijn zwangerschapsgymgroepje. Iedere zaterdagmorgen gaan we rennen en oefeningen doen in het bos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.