Petra loopt

hardlopende vrouw
'Het gaat er niet om hoe hard je gaat, het gaat erom dát je gaat!'

Petra (38) verloor haar vader toen ze nog maar elf jaar oud was. Haar moeder speelde dan ook een grote rol in haar leven.

Hardlopen op doktersadvies

Toen haar moeder dementeerde, en op een kwade dag in 2009 Petra niet meer herkende als haar dochter, leidde dit tot zoveel verdriet bij Petra dat ze bij de dokter terecht kwam. En die gaf haar een bijzonder en heel goed advies: ga hardlopen!

Hardlopen was wel het láátste waar Petra zin in had, maar de dokter bleef net zo lang aandringen tot ze in vredesnaam dan maar aan running therapie begon. Ze kocht bij de plaatselijke sportwinkel een paar goedkope hardloopschoenen om het te proberen.

Dat is inmiddels vijf jaar geleden, en nu noemt Petra hardlopen 'de mooiste sport die er is, puur en vanuit jezelf.'

Petra is getrouwd en moeder van drie jongens van 10, 12 en 14.

Dit is haar verhaal!

Mijn hardloopgewoontes

Mijn loopgewoontes worden beïnvloed door de seizoenen: in de winter loop ik vooral 's avonds in de stad, en in de zomer loop ik meestal overdag in de natuur! Eén keer per week train ik op de athletiekbaan, en daarnaast loop ik twee keer per week in mijn eentje.

Alleen lopen vind ik heerlijk, omdat ik graag luister naar muziek onder het lopen. Ik droom dan lekker weg. Maar het groepsgevoel moedigt aan om door te gaan. Ik denk dat ik beide nodig heb. Een extra voordeel van de hardloopvereniging is dat ik goede tips krijg.

In de loop van de jaren heb ik mijn man aangestoken. We rennen nu regelmatig samen. Hij is iets langzamer dan mij, maar dat geeft helemaal niets. Want die dag kan mijn lichaam dan lekker herstellen van de laatste harde training. Ik vind het heel gezellig, al hebben we allebei muziek aan.

Loopmotivatie

  • Het heerlijke gevoel dat je ervan krijgt. Lekker douchen na afloop, en je voelt je een topvrouw.
  • Het gevoel dat je gezond bezig bent.
  • De weegschaal die je verteld dat er weer iets af is.
  • Ik krijg er meer energie van.
  • Geestelijk heb ik het ook absoluut nodig om me beter te voelen. Ik loop mezelf letterlijk leeg en kan alles weer beter aan. Hardlopen is de beste therapie! De running-therapie heb ik trouwens niet lang gevolgd. Het was aan de andere kant van mijn woonplaats en dat vond ik dus niet erg handig. Ik heb beloofd dat ik zelf zou blijven rennen toen ik ermee stopte, en dat doe ik dus nog steeds!

Hardlopen en moederschap

Het moederschap vind ik al een sport op zich! Hardlopen biedt me in mijn moederschap een moment voor mezelf. Even lekker weg, en er daarna weer tegenaan kunnen. Mijn kinderen zien me ervan opbloeien en hebben er geen enkel probleem mee dat ik graag ren... Ze moedigen me zelfs aan!

Ik moedig hen ook aan om te gaan hardlopen. De oudste van 14 heeft al enkele wedstrijden gerend, en de jongste twee hebben laatst hun eerste wedstrijdje van 2 km gerend. Ik vind sport heel belangrijk voor kinderen omdat ze dan lekker bewegen en zich beter voelen. De jongste twee kregen ook een medaille, en dat geeft ze toch echt een positieve opkikker!

Kinderen eigen keuze maken

Wel vind ik dat het hun eigen keus moet zijn. Ze weten nu wat het is en mogen zelf kiezen of ze hierin verder willen. De oudste is lekker aan het puberen en wil momenteel helemaal niet meer rennen. Ik vind dat prima, het moet wel zijn eigen keuze zijn. Ik raad het mijn kinderen dus wel aan, maar ik dwing ze niet.

Wedstrijden en loopevenementen

Ik doe mee aan wedstrijden. De eerste keer was natuurlijk super spannend. Maar het geeft zo'n kick om aangemoedigd te worden, en iedereen vind het knap. Dan wordt je pas echt trots op jezelf! Deelnemen is iets waarvan ik altijd dacht dat ik dat nooit zou kunnen. Nu ik meedoe aan wedstrijden vind ik het super cool dat ik dat ook kan. Het is nog steeds een beetje een droom die uitkomt. Als kind bewonderde ik hardlopers al, maar ik dacht altijd dat het voor mij niet weggelegd was. Stom idee eigenlijk... hoe kwam ik daar nu bij?

Ik ga voor de prijs!

Ik ga echt voor de prijs! Zolang het me lukt om sneller te worden wil ik dat graag. In principe ben ik niet zo snel hoor, dus er winnen altijd anderen. Maar ik maak een kans als ik aan een kleine wedstrijd meedoe. Ik ben nu twee keer derde geworden bij een run in onze wijk. Dat was helemaal te gek.... op het podium!

Ik hoop nog een heleboel wedstrijden te mogen lopen, en het liefst wil ik mezelf verder ontwikkelen. Iets sneller, iets langere afstanden. Ik weet nog niet waar het stopt. Maar als ik merk dat ik aan mijn max zit, dan wil ik gewoon zo lang mogelijk doorgaan met rustige mooie duurlopen; geen tijdsdruk, gewoon lekker gaan....

Sport gadgets en loop apps

Lang heb ik gerend zonder sporthorloge, maar nu ik er een heb wil ik niet meer zonder. Het is prettig te zien hoe snel je loopt, wat je afstand is en hoe lang je er over doet. Ook heb ik er een hartslagmeter bij, die gebruik ik af en toe. Na het rennen kun je op de laptop precies zien wat je route was en hoe je het deed. Da's leerzaam voor de volgende keer. Mijn mobieltje heb ik mee voor de muziek en om te kunnen bellen in nood.

Lopen op muziek

Muziek helpt me er echt doorheen. Toen ik op een moment echt niet meer kon, hielp de beat me er door heen. Vooral van hele snelle muziek krijg ik net dat beetje extra energie. Soms valt de muziek weg... dan baal ik enorm, maar red ik het ook wel. Met wedstrijden doe ik één oortje in zodat ik de dingen om me heen nog meekrijg. Dat vind ik wel prettig.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag geen looprokjes. Dat komt omdat ik in het dagelijks leven ook geen rokjesmens ben. Ik voel me meer thuis in een lekkere strakke korte broek. Loopschoenen kopen vind ik zeker leuk. Wel heb ik gemerkt dat verschillende schoenenwinkels met hun beoordeling over mijn voeten lijnrecht tegenover elkaar staan. Van de een moet ik dubbele ondersteuning en van de ander totaal niet. Na een paar jaar ben ik er achter dat ik vooral moet kopen wat ik zelf wil, en waar ik me zelf het beste in voel. Die extra vering onderweg vind ik wel lekker, maar niet tijdens een wedstrijd.

Hardloopboeken en lektuur

Ik heb al heel wat boeken liggen over hardlopen, maar geen favoriet. Mijn laatste boek was Groot Handboek Lopen van Herbert Steffny. Daar staat echt alles in, van beginnen tot een marathon lopen. En het leest lekker weg. Mijn man gaf me een abonnement op Runner's World, dus dat lees ik maandelijks. Altijd leuk om door te bladeren. Al vind ik veel artikelen wel voor de doorgewinterde hardloper...

Mijn advies aan vrouwen die overwegen te gaan hardlopen

Moeders, gewoon gaan! Als je denkt dat het niets voor jou is, heb je het mis! Het is voor iedereen! Neem er je tijd voor, leer van je blessures, luister naar je lichaam, maar geef jezelf het hardlopen cadeau! Stop niet na een paar keer. Ik heb zo vaak willen stoppen, maar telkens gebeurde er iets waardoor ik weer door ging. En de aanhouder wint. Je wordt energieker, blijer, slanker. Wat wil je nog meer?

Het gaat er niet om hoe hard je gaat, het gaat erom dát je gaat!

Similar Posts

One Comment

  1. Hi Petra,

    Heel veel dingen die jij schrijft herken ik.... de therapeutische werking van hardlopen ..... gaan voor de prestatie... en jij hebt zelfs het podium gehaald. Helaas zijn mijn kinderen niet enthousiast om zelf te gaan lopen. Verder loop ik nooit met muziek. Maar dat hardloopboek van Steffny was mijn hardloopbijbel toen ik begon. Ik heb er ook veel aan gehad bij blessures, maar die heb ik gelukkig niet meer. Nou keep running, groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.