Hardloper Tamara Mourits

hardloper

Tamara Mourits (36) heeft samen met haar man René twee dochters van acht en tien. Ze werkt parttime als redacteur. Zes jaar geleden begon Tamara met hardlopen. Voor haar werk als redacteur zit ze veel, en ze houdt van buitensporten. Hardlopen past daar goed bij.

Dit is haar hardloopverhaal!

Hardoopgewoontes

Als ik mag kiezen, loop ik  het liefst in de natuur. Als ik op vakantie ben, ga ik ook graag hardlopen. Hardlopen in een vreemde omgeving, en liefst nog in de natuur, is een feestje. Gemiddeld loop ik zo'n drie keer per week.
Ik loop alleen, en een keer per week met een hardloopmaatje. Ik heb nooit in een groep gelopen. Ik heb het al druk genoeg, dus nog een vaste verplichting erbij met een loopgroep is niet handig. Ik ga liever lopen wanneer ik zelf tijd heb en in mijn eigen tempo.

Hardloopmotivatie

  • Ik kwam er al snel achter dat hardlopen een prima manier is om mijn hoofd leeg te maken. Psychisch is het heel goed om je hoofd leeg te maken en helemaal op te laden. Niet voor niets bestaan er al therapieën die hardlopen combineren voor mensen met een depressie.
  • Ik ga graag de uitdaging met mezelf aan: 'Kan ik vijf kilometer aan één stuk hardlopen?' En daarna werd dat tien kilometer, tot zelfs een halve marathon. Nu staat de hele marathon op mijn bucketlist. Ik geniet van de uitdaging en de kick om mijn grenzen te verleggen en mijn doelen te halen. Ik kan dagen, soms weken nagenieten van een PR tijdens een prestatieloop.
  • Een hele belangrijke reden is afvallen met hardlopen.
  • Een fit lijf.
  • Hardlopen is een moment voor mezelf.

Hardloop gadgets en apps

Ik loop met mijn smartphone met daarop: Runtastic en muziek via Spotify. Zeker op lange afstanden is het prettig, anders wordt het heel saai. En anders moet ik naar mijn eigen gehijg luisteren en dat werkt nogal demotiverend.Daarnaast draag ik een Polar-horloge met bijbehorende hartslagmeter.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Zonder doelen om naar te streven, dus geplande prestatielopen, zou ik minder gemotiveerd zijn en makkelijker op de bank blijven liggen. Plus dat het gewoon heel gaaf en gezellig is om aan mee te doen.

Een wedstrijd betekent de uitdaging met mezelf aangaan. Verder geniet ik van de sfeer van gelijkgestemden om mij heen en de kick van een PR lopen. Ik loop op een wedstrijd altijd op mijn best. Ik haal het onderste uit de kan en loop echt voor mezelf. Voor een prijs ga ik niet. Driekwart van de deelnemers finisht gemiddeld voor mij.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik koop graag schoenen, dus ook loopschoenen kopen vind ik leuk. Ik draag altijd Asics. Hardlooprokjes heb ik zelfs nooit overwogen. Ik heb er geen behoefte aan.

Hardloop inspiratie

Mijn hardloop inspiratie wisselt. Eerst was dat mijn buurman die halve marathons liep. Hij heeft mij de eerste jaren getraind. Hij is een voorbeeld van iemand bij wie het lopen plotsklaps eindigden door een vervelende ziekte. Op dit moment ben ik geïnspireerd door een collega die marathons loopt.

Favoriete boeken over hardlopen heb ik niet, maar ik lees wel Runner's World. De artikelen zijn inspirerend en zorgen dat ik direct m’n loopschoenen aan wil trekken om te gaan lopen.

Mijn toekomst als hardloper

Hopelijk is het mij gegund nog jaren als recreatieve loopster aan prestatielopen mee te mogen doen. En de marathon van New York is wel een grote droom hierin. Maar ik zie vaak genoeg om mij heen dat mensen acuut, en voorgoed moeten stoppen vanwege lichamelijke gebreken.

Hardlopen is toch echt voor alleen fitte mensen.

Dus als je kan hardlopen, ben je een gezegend en gezond mens. En dat neem ik niet voor lief. Ik ben er dankbaar voor.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Hardlopen is heerlijk. Het is iets om even helemaal alleen voor jezelf te doen en geeft zelfvertrouwen. Maar plan het goed. Maak goede afspraken met je partner. Want het is niet iets is dat je iedere keer effe tussen neus en lippen door doet wanneer je toevallig tijd hebt. Dan komt de klad erin en hangen je schoenen al snel aan de wilgen.

Je hebt een vast ritme nodig wil je je doelen halen.

Dat vraagt ook tijd van je partner. Hij of zij zal er dan even voor de kinderen moeten zijn. Als alleenstaande moeder is het prettig als je oppas kan regelen, of ga lopen als de kinderen wat ouder zijn en op school zitten.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.