Ik haat hardlopen!... dacht ik. Het verhaal van Hedwig van Bree

Hedwig van Bree

Hedwig van Bree (46) begon met hardlopen toen haar dochter een half jaar oud was. Dat is 8 jaar geleden.  Inmiddels heeft Hedwig in 3,5 jaar tijd 10 marathons gelopen! En dat terwijl ze dacht dat ze een hekel had aan hardlopen. Ze schreef zelfs een boek over hardlopen: Ik haat hardlopen! ... dacht ik.

Dit is haar verhaal!

Hoe het begon

Ik ben begonnen met lopen toen onze dochter zes maanden oud was. Ik was toen 38 jaar. Ik had veel behoefte aan sporten, maar door het drukke bestaan met onder andere twee jonge kinderen zag ik op dat moment in mijn leven hardlopen als de enige praktische optie. Dat was best gek want ik had tot die tijd een bloedhekel aan hardlopen.

Hardloopgewoontes

Ik loop in ieder geval vier keer per week, maar als het kan liever vijf keer. Ik loop zowel graag in de natuur als in de stad. Met mij kan je alle kanten op: ik vind het allebei leuk (en vooral ook om het af te wisselen).

Alleen en samen

Meestal loop ik alleen. Eén keer per week loop ik samen met mijn groep van mijn atletiekvereniging op de baan, en op zondag doe ik mijn lange duurloop vaak met een vriend. Mijn andere trainingen loop ik voornamelijk in mijn eentje. Baantrainingen vind ik veel beter te doen in een groep: je trekt je aan elkaar op. Je haalt naar mijn idee het onderste uit de kan omdat je elkaar scherp houdt. De lange duurlopen zijn ook fijn om samen te doen; al pratend vliegt de tijd voorbij. Alleen lopen vind ik dan weer fijn om even helemaal te focussen op de opdracht / juist te ontspannen / lekker te luisteren naar een podcast.

Gadgets

Ik loop altijd met mijn hardloophorloge die ook mijn hartslag meet, VO2max bijhoudt etc. en ik heb altijd mijn belt om met daarin mijn telefoon. De laatste maanden loop ik heel veel met podcasts zoals ‘Looppraat’, 'De Volksjury’ en ‘Crime Junkies’. Tijdens marathons loop ik soms op muziek, om extra pit te krijgen.

Motivatie

Hardlopen heeft mijn leven compleet veranderd. Ik loop vanwege het enorme plezier dat ik eraan beleef, ik vind het gewoon heerlijk om te doen. Verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te gaan lopen heb ik zelf niet.

Hedwig van Bree

Hardlopen en moederschap

Als je wilt kun je overal een parallel in zien, maar tussen het moederschap en hardlopen zie ik ze niet zozeer. Wel tussen bevallen en een marathon lopen, ha ha! Hardlopen maakt me wel een stuk relaxter als moeder. Mijn lontje is dan langer waardoor ik meer ontspannen om kan gaan met situaties. Daarnaast zorgt het hardlopen ervoor dat ik ècht een moment voor mezelf heb. Als ik zeg dat ik ga hardlopen, zullen de kinderen daar nooit moeilijk over doen, ze gunnen mij die momenten voor mezelf.

Kinderen en hardlopen

Ik raad mijn kinderen niet actief aan om te gaan hardlopen. Ze hebben hun eigen sporten waarvan ze genieten. Onze zoon doet aan judo en is is dol op hockey. Onze dochter heeft een grote passie voor paardrijden en zij hockeyt ook.

Ik vind dat kinderen hun sporten zelf mogen ontdekken. Als ze maar bewegen, vind ik het prima. Tot ik bijna veertig was, haatte ik hardlopen. Ik ga ‘mijn sport’ dus niet aan ze opdringen.
Soms rennen ze uit zichzelf een paar meter met me mee, dat is prima. Ik hoor het wel als ze ooit willen hardlopen. Tot die tijd mogen ze genieten van de sporten die zij zelf leuk vinden.

Hardloopwedstrijden

Ik doe graag mee aan hardloopwedstrijden. Ik geniet van de sfeer, de bekenden die je tegenkomt, maar ook van het stellen van doelen en die dan hopelijk behalen. Een hardloopwedstrijd is voor mij een uit leuk uitje, een doel om naartoe te trainen en blijdschap achteraf als ik goed of lekker gelopen hebt.

Wat betreft een prijs: ik weet van tevoren nooit of ik kans maak. Het ligt aan het deelnemersveld. Maar als ik onderweg door heb dat ik hoog kan eindigen, dan doe ik wel even extra mijn best.

Hardloopkleding en schoeisel

Het liefst loop ik een short. Hardlooprokjes draag ik niet. Loopschoenen kopen vind ik leuk. Ik ben dol op Nike’s en vind het aanschaffen van nieuwe heerlijk! Mijn favoriete hardloopschoenen zijn de Nike 4% Vaporfly Flyknit

Hardloop inspiratie

Iemand die me inspireert heb ik niet. Ik loop echt helemaal uit mezelf. Wel heb ik een aantal favoriete hardloopboeken.

Runner's World lees ik natuurlijk ook. Het is een beetje de LINDA. voor hardlopers hè? Heerlijk een uurtje met een bakkie wegdromen in Runners World.

Eigen boek: Ik haat hardlopen

Ik had altijd de wens om een boek te schrijven, maar dat kwam er door mijn werk, en later door mijn gezin, niet van. Ik had het te druk en maakte er de tijd niet voor. Wel schreef ik jarenlang een blog. Toen ik onze kinderen kreeg veranderde mijn leven volkomen. Tegelijkertijd ging ik hardlopen.

Ongemerkt liep ik in 3,5 jaar tijd 10 marathons waaronder de ’six majors’. Toen ik over dit -voor mij- enorme avontuur begon te schrijven, vormde zich eindelijk het boek dat ook daadwerkelijk uitgegeven werd.

Ik schreef het boek bovenal omdat ik schrijven heel fijn vind. Schrijven over mijn grote passie hardlopen is voor mij helemaal fantastisch. Daarnaast was er nog nooit een boek geschreven over de ’Six Majors’ terwijl veel hardlopers deze marathons op hun wensenlijst hebben staan. En ik wilde laten zien hoe hardlopen (of wellicht een andere sport) je weer op de rit kan krijgen als je leven een ommezwaai maakt.

Ik haat hardlopen heeft me een nieuwe carrière gegeven: het is momenteel echt mijn werk. Na het uitbrengen van het boek stopte de trein namelijk niet, er komt veel (leuk) werk uit voort. Het heeft me als hardloper/mens/moeder veel nieuwe mogelijkheden gegeven. Het staat momenteel op nummer 1 van de hardloop- en outdoor boeken (al vier maanden, hoera!) en het kreeg alleen op bol.com al 97 lovende kritieken. Ik ben daar enorm blij mee!

Hedwig van Bree Ik haat hardlopen

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik hoop dat ik kan blijven lopen tot op hoge leeftijd. Ik heb me tot nu toe vooral gericht op sneller worden. Wellicht dat ik nog 1x een PR op de marathon wil proberen te lopen, maar ik merk dat ik langzaam aan verschuif van ‘snelheid’ naar ‘afstand.’ Ik zie mij straks eerder meer ultra’s lopen dan dat ik veel sneller zal willen worden..

Boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Doe het, gun het jezelf, het kan je zoveel meer geven dan alleen een betere conditie of het verlies van een paar kilo. Voor je het weet, leer je andere lopers kennen, ga je ernaar verlangen (echt!) en verbaas je jezelf met het halen van een doel waarvan je dacht het nooit te kunnen halen!

Nieuwsgierig naar Hedwigs boek?

Hedwigs boek Ik haat hardlopen is te bestellen via www.ikhaathardlopen.nl of bol.com.

Ik  haat hardlopen

Ook meedoen aan deze rubriek?

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Vul dan onderstaand formulier in, en dan mail ik je de vragen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.