Lone runner

anders hardlopen

Als ik blogs of facebook berichten lees over hardlopen, dan gaan die bijna altijd over training en voorbereiding op een wedstrijd. Of over hoe de wedstrijd ging. Soms heb ik het gevoel dat ik de enige hardloper ben die gewoon maar loopt. Zonder ooit mee te doen aan een evenement of wedstrijd.

Dan mis ik wel eens gelijkgestemde hardlopers.

Maar nu kwam ik er eentje tegen in Runner's World. Niemand minder dan schrijver Herman Koch, bekend van onder andere Het Diner. Hij begon in 2001 met hardlopen, nadat hij jarenlang hardlopers mafkezen had gevonden.

In Runner's World zegt hij:

'Eigenlijk is er niet zo veel veranderd sinds 2001. Ik loop niet harder dan toen, maar ook niet langzamer. Ik heb niet de behoefte om mijn fysieke grenzen te verleggen. Een marathon of iets dergelijks ambieer ik totaal niet. Ik hoef ook niet voor publiek te rennen, en als ik in de drukte wil lopen ga ik wel naar de Bijenkorf.'

Kijk, dat vind ik herkenbaar! Er zijn er dus toch meer zoals ik. Die niet per sé sneller willen worden, of aan wedstrijden willen meedoen. Die gewoon lopen omdat het goed voelt, en goed is voor de gezondheid.

Wat is jouw motivatie om te lopen?

Similar Posts

3 Comments

 1. Ook ik kan mij hier helemaal in vinden. Voor mij ook geen wedstrijden o.i.d. Een artikel vol herkenning. Ik sluit mij bij jullie aan. 😉

 2. Ik loop nog niet zo lang (5 maand) en heb nu nog totaal niet de behoefte om te gaan trainen voor een wedstrijd of loop. En denk ook niet dat dat gaat komen..
  Het liefste loop ik zo anoniem mogelijk, dus ook buiten het dorp. Het heerlijke is dat je dan ook echt ontspannen weer thuis komt en dat is vast niet zo na een wedstrijd. En dat is waarom ik loop, dus niet voor de prestatie.
  Ik snap jullie dus wel

 3. Hi Nicole,

  Ik loop graag zomaar alleen én ik loop van tijd tot tijd met een doel of wedstrijd. Ik loop graag met iemand samen of in een event én ik loop ook graag in mijn uppie. Ik loop graag op mijn dooie akkertje én soms wil ik even knallen. Volgens mij mag het allemaal. Je weet toch wat John Bingham zei? Doe vooral waar je je goed bij voelt. Ik erger me ook wel aan de huidige tendens waarbij mensen zich snel inschrijven voor wedstrijden en dan later hun startbewijs verkopen of laten verlopen omdat ze er om welke reden dan ook niet toe komen. Voor anderen is er dan vaak niet meer aan een startbewijs te komen.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.