Afstand meten hardlopen: 5 simpele methodes!

afstand meten hardlopenAfstand meten.

Je kunt natuurlijk gewoon een beetje in het wilde weg rennen. Maar de meeste mensen willen graag weten hoeveel afstand ze hebben gelopen en hun afstand meten. Of hun afstand berekenen.

In 2014 schreef ik een post hierover, maar sindsdien zijn er veel handige nieuwe ontwikkelingen. Daarom hieronder een compleet herziene versie, vers van de pers!

Afstand meten hardlopen: waarom zou je?

Er zijn verschillende redenen om bij het hardlopen de afstand te meten.

 1. Door bij het hardlopen de afstand te meten kun je zien of je sneller wordt. Stel, je weet dat je 40 minuten deed over 5 kilometer. Dan is het leuk om te meten dat je die 5 km een maand later in 35 minuten rent. Afstand meten hardlopen is dan een manier om je vooruitgang bij te houden.
 2. Meten is weten. Sommige mensen houden gewoon van duidelijkheid. Gewoon maar een beetje hardlopen vinden ze simpelweg niet fijn. Ze willen precies weten hoevéél ze hebben gelopen. Ik ben zo iemand.
 3. Stel je wilt een nieuwe hardlooproute lopen. Maar je hebt geen idee hoe lang die route is. Door tijdens het hardlopen de afstand te meten kom je daar achter! En bij thuiskomst kun je dan vol trots vertellen: 'Ik liep vandaag 18 kilometer!'

Afstand meten hardlopen: hoe kun je dat doen?

1. Hardloop route meten met een punaise, touwtje en kaart

Ooit, voor de introductie van hardloop apps met GPS, prikten mensen een punaise in een landkaart. Daaraan maakten ze een touwtje. Zo konden ze de gelopen afstand meten. Dat was natuurlijk wel een vrij primitieve manier.

2. Afstand meten Google maps

Gelukkig kwamen er diverse websites waarop je routes kon uitstippelen. Zo kon je een geplande afstand meten. Of een al gelopen rondje meten. Ik heb zelf bijvoorbeeld lange tijd Mapmyrun gebruikt. Ook Google Maps kun je gebruiken om je gelopen afstand te meten.

Hieronder leg ik uit hoe je dat nou precies doet, met plaatjes!

De afstand meten op Google maps op je computer doe je als volgt:

 • Ga naar google.com/maps
 • Grote kans dat je meteen al een kaart te zien krijgt van je eigen omgeving. Google weet wie je bent en waar je woont! Zelfs toen ik incognito ging, kreeg ik nog de kaart van mijn omgeving te zien op Google Maps!
 • Klik op de plek waar je jouw hardlooproute start of bent gestart. In mijn geval is dat eigenlijk altijd waar ik woon. Maar als je eerst ergens naartoe rijdt, en vanaf daar gaat hardlopen, begin je natuurlijk daar.
 • Vervolgens kies je 'Measure distance'. Dat doe je door met de rechtermuisknop op je startpunt te klikken. Dan opent een klein venster met verschillende opties,en wij kiezen'Measure distance'.google maps
 • Nadat je op 'Measure distance hebt geklikt verschijnt het volgende venster onderaan het scherm:
 • Klik alle belangrijke punten van je route aan, en je ziet meteen een zwarte streep verschijnen met de afstand. Daarbij kun je inzoomen en uitzoomen. Ik doe dit altijd met mijn muis, maar rechtsonder in het scherm van Google Maps zie je een plus en een minnetje. Die kun je hiervoor ook gebruiken. Met plus zoom  je in, en met min zoom je uit. Het laatste stukje was bij mij hetzelfde als op de heenweg, maar dan maak je gewoon een tweede lijn. Je kunt ook dit deel van je afstand meten met Google maps: afstand meten
 • Voila! Je hebt je afstand gemeten met Google Maps!

Afstand meten met Google maps op je smartphone

Je kunt ook je gelopen afstand meten op Google maps op je smartphone. Dat doe je als volgt:

 • Ga naar google.com/maps. Vervolgens krijg je de vraag of je de app wilt gebruiken of de browser. Kies voor de app want in de browser krijg je niet de optie om de afstand te meten.
 • Druk minstens 2 seconden met je vinger op de plek waar jouw startpunt voor je looproute is. Dan verschijnt er een rode punaise. Het beginpunt is nu gemarkeerd. Eerst tikte ik maar heel even met mijn vinger, maar dat is niet genoeg. Je moet net zo lang vasthouden tot de punaise verschijnt. Ik heb even gedaan alsof mijn startpunt  de Efteling is: afstand meten
 • Vervolgens scroll je omlaag tot je bij een witte punaise komt met het adres van je startpunt. Daar tik je op met je vinger.Onderaan verschijnt de optie afstand meten.hardlooproute
 • Je startpunt is een zwart rondje. Beweeg met je vinger over de kaart, en dan zie je een stippellijn verschijnen. Dat is je route. Als het klopt klik je rechtsonder op het plusteken, en dan is dat deel van je route vastgelegd.afstand meten google maps

3. Je loopafstand meten met de Nike+ sensor

Toen kwam Nike met de Nike + iPod-sensor. Met dit systeem word je iPod nano, iPod touch of iPhone 3Gs je persoonlijke coach. De sensor bevestig je aan je schoen. Wel moet je de sensor eerst kalibreren. En juist daarbij kan er wat 'ruis' ontstaan. Daardoor klopt de gemeten afstand misschien niet helemaal. Meer over de Nike+ sensor lees je hier.

4. Hardlooproute meten met een hardloop app met GPS

Inmiddels kiest bijna iedereen voor een hardloop app. Dankzij GPS meet je daarmee vrij nauwkeurig je afstand. Een hardloop app is de goedkoopste en gemakkelijkste methode om je gelopen afstand te meten. Geen gedoe met kalibreren. En de meeste zijn nog gratis ook. Ik gebruik nu altijd mijn Fitbit app om mijn afstand te meten.

5. Je aantal stappen omrekenen naar kilometers: 10.000 stappen is ± 8 kilometer

Het advies is om dagelijks minimaal 10.000 stappen te lopen. Dat komt neer op ongeveer 7 à 8 kilometer! Wie aan activity tracker draagt, weet aan het eind van zijn of haar dag het aantal gezette stappen. Je kunt deze omrekenen naar kilometers.

Gratis hardloop apps op een rijtje!

Onderstaande apps helpen afstand meten tijdens het lopen!

Conclusie: afstand meten hardlopen

Wil jij graag weten hoe ver je hebt gelopen? Dan is de simpelste en goedkoopste methode  een hardloop app. Een goede tweede is de Nike+ Sensor. Toen hij net uitkwam kostte hij 30,- maar nu is hij bij Bike24 te koop voor maar 3,99. Bij appelhoes.nl kosten ze maar liefst 19,95. Het loont dus om even te zoeken naar de beste prijs.

Ik gebruik tegenwoordig simpelweg de Fitbit app om mijn afstand te meten!

Hoe houd jij jouw gelopen afstand bij?

Similar Posts

2 Comments

 1. Zelf ben ik al jaren een tevreden gebruiker van de Garmin Forerunner 310XT (twee keer problemen, maar naar tevredenheid opgelost). Het is een ouder hardloophorloge maar erg betrouwbaar. Het voordeel van een los hardloophorloge (ook andere merken) is dat het langer leeft als je telefoon en je dus ook langer op dezelfde manier je afstand meet en de boel kunt vergelijken. Verder hoef je niets aan je schoen te bevestigen en dat is makkelijk als je met meer paren schoenen loopt.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Het voordeel van optie 2, gebruik van een website, is inderdaad dat je vooraf een route kunt plannen, zodat je weet hoeveel kilometer je loopt. Een Nederlandstalige site, die vlot en makkelijk werkt is RunnerMaps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.