Compressiekleding: compressiesokken, compressiekousen en hardloopbroeken

compressiekleding

Compressiekleding voor hardlopers is populair.

Zelfs al zijn de meeste onderzoeken nogal vaag als het gaat over het effect van compressiekleding op loopprestaties en herstel, toch voelen veel hardlopers zich beter met compressiesokken, compressiekousen en compressie hardloopbroeken. En als je prettiger loopt, dan zal dit ongetwijfeld een positief effect hebben op je looptraining.

Maar wat is compressiekleding precies?

Wat is compressiekleding nou eigenlijk?

Compressie betekent letterlijk 'samendrukken' of 'kleiner maken'. Compressiekleding is dan ook kleding die zo strak om je lichaam zit, dat het je spieren en dergelijke samendrukt. Het idee is dat dit goed is voor je bloedsomloop, spieren etc. Ook zouden afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Door compressiesokken, kousen en hardloopbroeken te dragen zou je sneller kunnen worden en beter herstellen na een intensieve looptraining.

Wat kun je zoal kopen op het gebied van compressiekleding voor hardlopers?

Heel wat!

Compressiekleding voor hardlopers

1. Compressiesokken

Laten we beginnen bij compressiesokken! Ze zijn wat lastiger te vinden dan compressiekousen, maar ze zijn er wel. Zoals deze die ik tegenkwam bij bol.com:

compressiekleding
16,95 bij bol.com

Ik stel me zo voor dat compressiesokken handig zijn in de zomer, als compressiekóusen te warm zijn, maar je wilt wel graag compressiekleding dragen. Of voor mensen als ik, die niet goed heel strakke kleding verdragen bij het hardlopen.

2. Compressiekousen

Compressiekousen vind je makkelijker als het gaat om compressiekleding. Je kunt een paar simpele zwarte kopen bij de Hema voor 8 euro, en compressiekousen bij Kruidvat zijn ook regelmatig in de aanbieding. Compressiekousen bij de Action zijn er op dit moment niet, maar bij de Action weet je het nooit! Het is goed mogelijk dat ze ineens in het assortiment zitten.

19,95 bij bol.com

3. Compressie hardloopbroeken

Je kunt ook simpelweg voor een compressie hardloopbroek kiezen natuurlijk. Hieronder een voorbeeld van een compressie hardloopbroek van Decathlon:

Het is me niet duidelijk of een compressie hardloopbroek compressiekousen kan vervangen. Als het een goede compressie hardloopbroek is, zou ik denken van wel. Je hoeft het dan alleen aan te vullen met compressiesokken. Er zijn compressie hardlooptights voor tijdens het hardlopen, maar er zijn er ook voor ná het hardlopen. Die laatste zijn vooral bedoeld voor een sneller herstel.

4. Compressie shirts

Net zoals je compressie loopbroeken hebt, zo heb je ook compressie shirts voor hardlopers. Een goed compressie-shirt ondersteunt je buikspieren en de spieren aan de zijkanten van je bovenlichaam en je onderrug.

23,96 bij bol.com

5. Compressie kuit

En dan heb je ook nog speciale 'kuitmouwen'.

4,29 bij bol.com

6. Compressie armstukken/ mouwen

19,99 bij De Online Drogisterij

7. Compressieondergoed!

Zelfs voor je onderlijf is er compressiekleding! Wel is het zo dat er voor heren meer compressieondergoed te vinden is dan voor dames. Als je als vrouw compressieondergoed wilt dragen, kom je toch al snel uit bij een soort wielrennersmodel onderbroek.

79,90 bij bol.com

Lees ook Hardloop onderbroeken

Compressiekleding: de juiste maat vinden

Omdat compressiekleding op de juiste plekken je lichaam moet 'aanraken' of samendrukken is het erg belangrijk dat de maat klopt. Compressiekleding die op verkeerde plekken drukt werkt natuurlijk averechts. Bovendien zal het waarschijnlijk niet lekker zitten. De vuistregel voor compressiekleding kiezen is deze:

De maat die je kiest voor je compressiekleding moet gebaseerd zijn op je gewicht en lengte.

Dus niet op je 'gewone' kledingmaat. Hieronder een maattabel die je kunt gebruiken om de juiste maat compressiekleding te kiezen:

Maar let op, deze is van toepassing op dit merk hardloopkleding. Het is niet zeker dat het ook voor andere merken geldt. Maar het geeft je enigszins een idee. Het handigst is natuurlijk als een merk compressiekleding zelf ook zo'n maattabel erbij zet!

Tot slot

Het idee achter compressiekleding is dat je prestaties er beter van worden, je fijner loopt, en je sneller herstelt. Er zijn kleine aanwijzingen dat die effecten er zijn, maar het onderzoek is niet echt heel overtuigend. Maar je kunt natuurlijk zeggen: 'Wat kan mij dat schelen! Als ik het gevoel heb dat het helpt, dan helpt het!'

Als je houd van compressiekleding dan is er voor elk lichaamsdeel wel zo ongeveer een kledingstuk te vinden!

Lees ook mijn post over Decathlon hardloopschoenen!

Gebruikte bronnen o.a.: Hema, Bonprix, Duursport, Sport 2000, The Wired Runner, Run to the Finish, The Sports Edit, Bol.com, Wiggle, Zalando, Under Armour NL, Decathlon, Sportmedicdirect, hansaplast, De Online Drogisterij, Hardloopzone, Bas van Hooren, Beter Hardlopen,  Runners Connect

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.