Crosstraining door slecht weer: burn 500 calories in 45 minutes

crosstraining
Zie ook mijn post Ren apparaat!

Vanochtend woei de wind zo kwaadaardig hard om het huis, dat ik besloot om dan maar binnen een work-out te doen. Helaas heeft vorige week mijn cross-trainer de geest gegeven. Het kreng zit muurvast, en hoe ik ook duw ik krijg hem niet meer in beweging.

Wat nu? Ik wilde wel mijn dagelijks beweging hebben. Mijn lichaam is daar zo aan gewend geraakt, dat ik me niet prettig voel als ik het niet doe.

Zie ook touwtje springen als crosstraining.

45 minuten durende workout via Youtube

Van narigheid surfte ik naar Youtube en typete in: 40 minute workout. Er was best veel keuze! Ik viel voor de belofte van 'Burn 5000 calories in 45 minutes' en koos de volgende workout:

Hoewel de work-out uit nood geboren was, vond ik hem warempel best leuk. De volgende dingen vielen me op:

Mijn observaties n.a.v. crosstraining m.b.v. Youtube

 1. Ik dacht dat ik dankzij hardlopen een goede conditie had, maar ik had de grootste moeite om deze work-out vol te houden.
 2. Ik zweette me een ongeluk, het zweet droop op de vloer. Maar dat gaf me een goed gevoel van effectief bezig zijn.
 3. Door deze work-out heb ik spieren geoefend waarmee ik normaliter nooit wat doe. Tijdens het trainen dacht ik blij: 'Nu voldoe ik eindelijk aan de eis van crosstraining voor hardlopers!'
 4. Door deze work-out heb ik eindelijk eens wat aan mijn 'core' gedaan. En dat voelt prettig.
 5. Qua coördinatie had ik het soms best moeilijk. In deze work-out moet je soms met je benen en armen tegelijkertijd allerlei boksende bewegingen maken, en dat dan ook nog tegelijk. Dat vond ik best heel lastig.
 6. Er is 1 dame in het filmpje die telkens de 'softe' variant van een oefening doet. Dat is fijn als een oefening echt te zwaar is. Maar hoewel ik normaliter geen enkele ambitie heb, wilde ik nu toch het liefst de échte work out doen, en niet de makkelijkere variant. Toch heb ik er wel degelijk een aantal op de 'softe' manier moeten doen. Vooral de buikspierenoefeningen aan het eind kon ik echt niet!
 7. Dit is een heel goedkope manier om intensief te sporten. Bij een sportschool heb je natuurlijk het voordeel van feedback over hoe je het doet, maar afgezien daarvan vond ik dit ideaal.
 8. Op deze manier sporten is net zo makkelijk als gaan hardlopen. Ik hoef nog steeds niet eerst ergens naar toe te gaan. Dat maakt het laagdrempelig.
 9. De dames in het filmpje zijn heel bemoedigend. Dat vond ik fijn.
 10. Aan het eind van de work-out voelde ik me heel fit en bruisend! Een effect dat ik met hardlopen eigenlijk al heel lang niet meer heb gehad. Dat zet me echt aan het denken. Ik doe nu al zoveel jaar ongeveer hetzelfde hardlooprondje... Door deze home work-out besef ik dat mijn lichaam best ook wat andere uitdagingen mag hebben.

En dit vertelde mijn Polar OH1*:

polar

De workout duurde trouwens keurig 45 minuten, maar ik was vergeten de Polar OH1 uit te zetten...

Mijn conclusie over crosstraining via Youtube

Hoewel het een noodgreep was, vanwege het slechte weer en een kapotte crosstrainer ben ik helemaal enthousiast over deze workout via Youtube. Sterker nog, ik denk dat ik dit minstens 1 keer per week ga doen in plaats van hardlopen! Zo leuk vind ik het effect dat het op me heeft.

Dat is alleen maar goed, omdat het mijn lichaam op een nieuwe manier uitdaagt en ik bovendien allerlei spieren train die ik normaliter negeer.

Combineer jij hardlopen met crosstraining? En zo ja, hoe?

Crosstraining wordt lopers wel aanbevolen omdat je anders niet al je spieren voldoende traint. Zie ook mijn post Welke spieren train je met hardlopen?

*Binnenkort mijn review van de Polar OH1

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik heb echt een bloedhekel aan hardlopen. Ooit eens geprobeerd (voor ik de straat uit was liep ik alweer terug...). Sporten vind ik heel leuk. Graag in de sportschool voor de groepslessen, maar grappig genoeg het liefst in mijn eentje (niet afspreken met anderen), want dan kan ik lekker mijn gang gaan. Dit zag er goed uit (heb niet het hele filmpje gekeken) maar ik mis dan de feedback wel (of ik oefeningen goed doe of niet). Toch wel een goede optie om extra te sporten. Nu nog de tijd vinden ...

  1. Je krijgt inderdaad geen feedback of je het goed doet. Maar afgezien daarvan is het volgens mij een effectieve workout. Ik voel het vandaag tenminste wel....

 2. Leuk artikel! Ik loop zelf af en toe hard, maar met slecht weer ga ik zeker niet de deur uit haha! Doe wel eens video's na op Youtube met verschillende oefeningen.

 3. Uitstekende workout! Voor de variatie zeker leuk en het is naar mijn mening veel spannender dan hardlopen of op die saaie cardioapparaten. Als extra uitdaging zou er een hele intensieve interval gedeelte aan worden toegevoegd zoals touwtje springen.

 4. Wat een goed plan! Dat pokkeweer houdt me iedere keer tegen om er op uit te gaan. Ideaal, als ik binnenshuis dan iets aan m'n conditie kan doen (niet dat ik er zoveel aan doe, maar goed, dat is een ander onderwerp). Leuk geschreven ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.