Hardloper: Cecilia Bezembinder

cecilia bezembinderCecilia Bezembinder (43) is een ervaren hardloper! Ze loopt namelijk al sinds haar achttiende. Tot die tijd tenniste Cecilia, maar toen ze ging studeren viel dat weg. Een paar vriendinnen liepen hard, en Cecilia besloot dan ook te gaan doen.

Inmiddels heeft Cecilia twee kinderen: een negenjarige zoon en een zevenjarige dochter. En hardlopen doet ze nog steeds.

Dit is haar verhaal.

Hardloop gewoontes

Ik loop het liefst in natuurgebied, en bij voorkeur ochtends vroeg. Bos vind ik fijn, maar open landelijk gebied nog fijner. Niets zo relaxt als lopen als de zon opkomt en de mist nog een beetje over de weilanden ligt. Dat geeft me een gevoel van ruimte. Gemiddeld train ik drie keer per week. Ik ben nu aan het trainen voor de marathon van Berlijn. Op dit moment doe ik het iets rustiger aan, omdat ik een lichte scheenbeenblessure heb.

Ik loop graag alleen. Dan geniet ik van de omgeving en ben ik alleen met mijn gedachten. Maar ik merk dat ik lopen in een groep toch ook af en toe prettig vind. Zeker als je een langere duurloop doet. Het tempo is dan wat lager, je kunt een beetje praten, en voor je het weet ben je al kilometers verder.

Hardloop motivatie

De combinatie van vier dagen in de week werken, een gezin, mijn eigen website voor werkende moeders, en een druk sociaal leven vind ik prettig. Maar het is ook vol. Hardlopen zorgt voor een frisse wind in mijn hoofd, waardoor ik alles weer in perspectief zie. Bovendien voel ik me gewoon lekkerder in mijn lijf als ik sport. En na afloop geeft hardlopen me altijd zo’n voldaan gevoel. Ik zal het zeker blijven doen. Hardlopen is gewoon een onderdeel van mijn leven.

Hardlopen en moederschap

Ik geef de kinderen zeker mee hoe fijn het voelt om te bewegen. De oudste rent erg graag. Hij trekt de snelste sprints op het voetbalveld. en bij een clinic atletiek deed hij het heel aardig. Hardlopen zou ook wel iets voor hem zijn. Maar voetbal is zijn leven en hij rent liever korte stukjes. We doen ieder jaar wel mee met  Singelloop in Breda, de familieloop, en dat vinden ze allebei heel erg leuk.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met een hartslagband en horloge van Polar. Ik vind het fijn om te weten hoe de loop is gegaan, en te weten of ik progressie maak. Zeker nu in de voorbereiding naar de marathon. Muziek heb ik alleen aan als ik een vrij lange duurloop doe en alleen loop. Kleinere rondjes doe ik zonder muziek, dan geniet ik meer van de omgeving en merk ik beter hoe mijn lichaam reageert.

Hardloop wedstrijden en evenementen

Ik doe af en toen mee aan wedstrijden. Superleuk om te doen en te ervaren hoe het is om in een groep te lopen. Het motiveert ook enorm om al die lopers bij elkaar te zien. En ik ga er harder van lopen. Ook het van tevoren trainen doe ik graag. En ik vind het leuk om te zien hoe ik het doe ten opzichte van anderen.

Voor een prijs ga ik niet. Ik moet altijd oppassen voor blessures. Maar ik loop altijd wel harder dan normaal, want ik wil toch niet ergens achterin eindigen.

Hardloopkleding en schoeisel

Stiekem vind ik hardloopschoenen kopen superleuk. Als ik nieuwe schoenen nodig heb, ga ik altijd voor een uitgebreid advies. Als ik ze  heb gekocht, kan ik niet wachten om ze aan te doen en een rondje te gaan rennen. Dan heb ik altijd het gevoel dat ik vlieg en veel harder kan lopen.
Ik heb altijd heel fijn op Brooks gelopen maar momenteel loop ik op New Balance. Dat is een stabiele schoen maar wel soepel. Aan de binnenkant van de schoen zit een versteviging, die ik nodig heb.

Hardloopinspiratie

Ik heb niet een bepaalde hardloper die mij inspireert. Maar mijn omgeving motiveert me wel. Als ik hoor dat vriendinnen lopen of ergens voor aan het trainen zijn, dan heb ik ook gelijk zin om te gaan.

Hardloop literatuur en lectuur

Ik lees niet zoveel boeken over hardlopen, maar ‘Ik, hardloper’ van Koen de Jong vond ik top om te lezen. Toch durf ik het niet aan om me op die manier voor te bereiden op de marathon. Ik volg een traditioneler schema. Af en toe lees ik Runner's World. Fijn om de verhalen van anderen te lezen en tips qua voeding en training mee te nemen.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Als moeder heb je het altijd wel druk. En de kans bestaat dat je jezelf en voldoende beweging nemen vergeet in de hectiek van alle dag. Probeer toch actief te blijven. Hardlopen is een manier van bewegen die je veel kan geven. Probeer het gewoon eens, en start met korte stukjes. Je kunt hardlopen altijd doen en op een tijdstip dat het jou uitkomt. Vind je die ‘vrijheid’ juist lastig, zoek dan een loopmaatje want dan motiveer je elkaar. Of sluit je aan bij een loopgroepje.

Actief blijven is altijd goed voor je, wat voor sport/activiteit je ook doet. Buiten hardlopen zijn er nog zoveel andere opties. Kies vooral iets wat bij je past. Niet iedereen heeft een passie voor hardlopen. Bouw het ook langzaam op, om blessures te voorkomen. Maar maak in ieder geval tijd om fit en actief te blijven. Zowel mentaal als fysiek levert het je veel op.

Lijkt het jou leuk om mee te doen aan deze rubriek? Mail me dan vooral!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.