Verkoelend hesje voor hardlopen in tropische temperaturen

Verkoelend hesje

Het blijft nog minstens tot woensdag tropisch warm. En hoge temperaturen en ik, wij zijn een slechte combinatie. In de winter is er bijna niets wat tussen mij en mijn dagelijkse hardlooprondje kan komen.

Maar in de zomer is het de hitte die mij pootje haakt.

Mijn beste oplossing is om extra vroeg in de ochtend te gaan lopen, maar zelfs dan nog vind ik het vaak te heet. Vandaar dat ik besloot eens een verkoelend hesje te proberen.

Verkoelend hesje

Op basis van een positieve review op het blog Garage Gym Power kocht ik een verkoelend hesje. Het hesje dat ik kocht is ook onder verschillende namen te koop. Bij Amazon heet het bijvoorbeeld Chivalrylist Ice Vest Cooling. Maar bij Wish heet het 'cooling vest'. Dat is overigens ook waar ik de mijne kocht, voor 6,09.

Hieronder mijn ervaringen met dit hesje.

Verkoelend hesje voor hardlopen in de hitte

Het meest opvallende aan dit type verkoelend hesje is dat het gemaakt is van hetzelfde materiaal als een zeem waarmee je de ramen lapt! Toen het pakje bezorgd werd, en ik het hesje uitpakte was het soepel, maar voelde ook een beetje vochtig. Ik denk dat ze het bewust op die manier hebben verpakt, want de volgende ochtend was het een stuk opgedroogd, en voelde het hard en stug. Net als een zeem dus.

Dat dit hesje stug wordt als het droogt, is geen probleem. Volgens de aanwijzingen moet je het voor gebruik 5 minuten in water op kamertemperatuur doen. Dan wordt het weer hartstikke zacht en soepel. Na die 5 minuten wring je het verkoelende hesje grondig uit, en kun je gaan hardlopen.

Verkoelend hesje productomschrijving

Hieronder de omschrijving van dit hesje zoals je het vindt op Amazon.nl.

 • Materiaal PVA-kunststofweefsel kan worden gebruikt om de lichaamstemperatuur snel te verlagen en de zweetafvoer te versnellen.
 • Het vest is milieuvriendelijk en energiebesparend en zorgt voor een continue koeling.
  Sterke wateropname: het vest is comfortabel, ademend en koel. Het is zacht en aangenaam na de opname van water en bevat geen giftige stoffen. Het vest is zacht en huidvriendelijk en heeft een sterke wateropname en waterretentie. Na het inweken in water wordt het water in het vest ingesloten.
 • Milieubescherming: groen en milieuvriendelijk vest zonder chemische samenstelling, fysische koeling; je hoeft alleen volledig in leidingwater ondergedompeld te worden en dan kan opnieuw worden gebruikt.
 • PVA-ijssensorstoffen koelen snel af, koud, maar niet vochtig, koel en niet nat.
 • Comfortabel te dragen: krachtige watervergrendeling, uitstekende watervergrendeling, langere tijd voor eenmalig gebruik zorgen voor duurzame koeling.

Mijn ervaring met dit verkoelende hesje

Het verkoelende hesje is eenvoudig aan te trekken. Je doet het gewoon over je hoofd, en aan de zijkanten maak je het met klittenband dicht. Bij amazon.nl verkopen ze een versie met een zakje erop, maar dat heeft de mijne niet.

Het voelde eerst een beetje maf om een soort zeem te dragen bij het hardlopen. Maar ik vergat al snel dat ik hem aan had, en het hielp wel tegen de hitte. Doordat de stof van het hesje koud bleef had het een verkoelend effect. Op de foto's had ik gezien dat een meneer er een wit t-shirt onder droeg, dus in eerste instantie had ik er een hemdje onder. Maar halverwege heb ik dat omhoog gerold, zodat ik met blote buik onder het hesje liep.

Verkoelend hesje voor hardlopen

Mijn conclusie over het effect van een verkoelend hesje

Ik ga dit verkoelende hesje zeker vaker gebruiken. Het is eenvoudig, en het hielp mij om niet helemaal gek te worden van de hitte. Duur zijn ze niet, en ik vind het beter lopen mét hesje dan zonder als het zo tropisch warm is.

Praktische informatie

Je kunt dit verkoelende hesje kopen bij Amazon.nl voor 14,79 en dan heb je ook nog de versie met het zakje.

Ik kocht de mijne via Wish en betaalde maar 6,09. Maar ik moest wel ongeveer twee maanden wachten voordat het aankwam.

Lees ook mijn post: Hardlopen met ijsvest.

Hoe pak jij hardlopen aan met deze tropische temperaturen?

Similar Posts

4 Comments

 1. Nog nooit van gehoord, maar het klinkt als een hele goede oplossing.
  Ik ben dan wel geen hardloopster, maar werk als postbezorger. Mijn collega's en ik lopen vaak meerdere uren per dag in de palle zon.
  Weet je toevallig ook hoelang dit vest koel blijft? Zou het bijvoorbeeld 3 uur achtereen koel blijven?

  1. Dat is een goede vraag inderdaad Monique. Ik draag het zelf een klein uur, maar dat is voor jou natuurlijk te kort. Maar ik zou denken dat het wel 3 uur koel blijft. En anders is het een kwestie van het weer even ergens in water leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.