Hardlopen op een kerkhof: mag dat?

hardlopen op een kerkhof
Amerikaanse begraafplaats

Stel je woont in een omgeving waar het lastig hardlopen is. Er zijn veel mensen, veel verkeer, en er is gewoonweg weinig ruimte voor een hardloper. Maar bij je op de hoek ligt een prachtig kerkhof, met zachte zandpaden. Er is geen verkeer, het is er rustig en sereen. Mag je als hardloper gaan rennen op een kerkhof?

Hardlopen op een kerkhof: voor- en tegenstanders

In Amerika wordt nog wel eens een blogpost gewijd aan dit onderwerp. Een grote meerderheid vindt dat het moet kunnen, zolang je je maar onopvallend en rustig gedraagt.

Voorstanders geven aan dat ze genieten van de sereniteit die een begraafplaats uitstraalt. Het brengt ze nog wat extra tot rust. Bovendien zeggen sommigen: 'De doden zullen er heus niks van zeggen!'
Het belangrijkste argument van tegenstanders is kort maar krachtig: het is 'respectless'.

Het zette me aan het denken. Zou ik op een begraafplaats gaan hardlopen? Ik geloof het toch niet. Voor mijn gevoel is het inderdaad respectloos. Een begraafplaats associeer ik niet met recreatie. En het is ook goed mogelijk dat Nederlandse begraafplaatsen zich er niet voor lenen. In Amerika is alles immers groter dan hier? Ik kan me voorstellen dat Nederlandse begraafplaatsen niet zulke fijne, brede paden hebben.

Anderzijds is een hardloper natuurlijk ook een prachtig beeld van het leven dat doorgaat. En een manier om uit te stellen dat je er zelf ligt.

Wat vind jij? Mag je hardlopen op een kerkhof? Heb je het wel eens gedaan?

Similar Posts

6 Comments

 1. Hallo mederenners,

  Ik woon in de buurt van een kerkhof, laten we zeggen in mijn hardlooprondje kom ik er altijd langs. Nog nooit heb ik het in mijn hoofd gehaald om daar te gaan hardlopen!!! Stukje respect voor de overledenen, maar natuurlijk nog meer respect voor de mensen die aldaar in alle rust afscheid nemen en/of hun gedachten laten gaan. Daar ga je toch niet tussendoor of langs hardlopen??? Nee dat kan echt niet!

  Groet,
  Ellen

 2. Hi Nicole,

  Het schijnt dat Ed Whitlock een >70 jarige marathonveteraan en recordhouder altijd traint op een kerkhof. Ik zou het zelf niet zo gauw doen.

  groetjes,

  Dorothé

 3. Nu woon ik ook in de buurt van een kerkhof. Mooi vlak, rustig, bijna geen mensen, brede verharde wegen. Het bos erom heen is extreem heuvelig en momenteel niet meer begaanbaar dankzij de storm met pinksteren.

  Waarom dan niet hardlopem op het kerkhof, ik twijfel er over.

  Aan de ene kant het al genoemde punt met respect, aan de andere kant is het toch wel jammer om de doden zo extreem te scheiden van de levenden. Sterven is tenslotte deel van het leven, waarom dan niet de doden meer plek tussen de levenden geven ? Momenteel gaan we er alleen heen om te rouwen, te begraven, afscheid te nemen, om verdriet te hebben. Waarom niet eens wat meer neutraleres zoals hard lopen?

  Wat vinden jullie ?

  1. Ik vind je argumenten om wel op een begraafplaats heel reëel. Toch zou ik het zelf denk ik niet doen, uit zorg dat mensen er toch aanstoot aan zullen nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.