Hoe hardlopen je kan helpen om je beter te voelen

hoe hardlopen kan helpenNadat hij zijn vrouw heeft verlaten gaat schrijver Henk van Straten door een moeilijke periode in zijn leven. In zijn boek Berichten uit het tussenhuisje schrijft hij hierover.

Op een gegeven moment gaat hij wandelen.

Omdat wandelen net als hardlopen een positieve werking heeft op lichaam en geest, trof me dat als een erg goed idee van van Straten! Hieronder een fragment waarin hij zijn worsteling beschrijft om de deur uit te gaan. En ook dat moment waarop hij blij is dat hij is gegaan.

Fragment uit Berichten uit het tussenhuisje

'Toen ik de straat uit fietste was het alsof ik met een elastiek aan mijn appartement vastzat. Ik kon niet zomaar weg weg. Moest ik geen jas meenemen? Geen tas? En los van de praktische bezwaren, wat ging ik nou eigenlijk dóén? Het lonkte: terugfietsen, naar binnen gaan, de deur achter me dichttrekken, me afzonderen.

Het elastiek knapte pas toen ik eenmaal in het bos liep en diep ademhaalde. Mijn bloed begon sneller te stromen, mijn tred was ferm. (...) Ik was ergens van losgekomen. Van mezelf, van mijn appartementje en mijn neerslachtigheid. Ik leek voor de neerslachtigheid en onrust uit te lopen, alsof ze me niet konden bijhouden'

De positieve effecten van hardlopen op je gevoel: herkenbaar?

Ik vind dat bovenstaand fragment prachtig de innerlijke strijd van een hardloper beschrijft. Je wilt gaan hardlopen, maar tegelijkertijd eigenlijk ook niet. En dan toch doorzetten, en uiteindelijk blij zijn dat je bent gegaan.

Mijn favoriete regel is het stukje over voor je somberheid en onrust uitlopen.

De onrust eruit lopen

Als ik me onrustig voel dan werkt hardlopen op twee manieren. Enerzijds loop ik de overtollige adrenaline die door mijn lichaam raast 'er uit'. Ik gebruik die onrust en adrenaline als mijn brandstof. Alleen daardoor word ik al rustiger.

En daarnaast is er dan nog het positieve mentale effect. Ik ben buiten. Ik ben gezond bezig. Ik ben eventjes op mezelf. En ik hoef even niets te doen.

Alleen maar mijn ene voet voor de andere zetten.

Meer weten?

Op mijn boekenblog vind je mijn review van Berichten van het tussenhuisje.

Lees ook mijn post Hoe hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.