Hardlopen na Anne Faber: hoe veilig voel jij je?

anne faber verhaal

Het droevige, en schokkende verhaal van Anne Faber ging als een schok door heel Nederland. Een jonge vrouw die gewoon een eindje ging fietsen, en werd aangevallen door een onbekende engerd. De statistieken waren in haar voordeel: statistisch gezien is de kans namelijk het grootst dat je wordt belaagd door iemand die je kent.

Als hardlopende vrouw stemt dat tot nadenken. Hoe veilig ben je eigenlijk?

Ik merk dat het mij beïnvloed heeft. Niet dat ik er minder door ben gaan lopen, maar ik ben wel behoedzamer.

Eerlijk gezegd loop ik gewoon minder prettig. Ik ben me meer bewust van mogelijke gevaren. Ik vraag me meer af of het wel verstandig is om te gaan lopen.

Maar het hardlopen wil ik er niet om opgeven. Best lastig, zeker nu we de winter ingaan en het 's ochtends vaak nog donker is als ik wil gaan lopen... Zie ook Hardlopen in het donker.

Runner's World enquete over straatintimidatie

Runners World hield een enquête onder de eigen lezers om ervaringen van geweld en intimidatie jegens hardlopers in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat 22% van de hardlopers wel eens te maken heeft gehad met een 'fysiek bedreigende gebeurtenis'. 78% van de lopers heeft gelukkig nooit last gehad.

De fysiek bedreigende gebeurtenissen waren:

 • 17% achtervolging
 • 5% seksuele voorstellen
 • 4% vastgepakt, betast.
 • 2% getuige van masturbatie,
 • 1% potloodventer

Wat kun je doen om eigen veiligheid te vergroten?

De simpele adviezen zijn:

 1. Ga lopen op klaarlichte dag.
 2. Loop alleen met iemand anders.
 3. Loop niet over verlaten weggetjes.
 4. Loop 's avonds in goed verlichte gebieden met veel publiek.

Allemaal goede adviezen. Maar laat ik nou op het verlaten platteland wonen, het liefst alleen lopen en ook nog eens 's ochtends vroeg als het nog donker is in de winter.... Ik moet er niet aan denken om bijvoorbeeld pas 's middags te gaan lopen. Laat dan maar helemaal zitten. Getver. Ik wil juist vroeg, omdat ik mezelf voor geen meter vertrouw later op de dag nog te gaan.

En dan heb ik ook nog eens vaste routes waardoor ik enorm voorspelbaar ben. Zie ook Hardlooproute maken.

Plan B adviezen voor veilig hardlopen als vrouw

Dus wat te doen als je op verlaten, donkere weggetjes moet lopen zonder loopmaatje?

 • Ga lopen met een hond. Helaas zou onze Trixie een eventuele belager blij begroeten. Dus deze valt voor mij af. Maar er zijn zeker wel honden die geschikt zijn om mee te gaan lopen en die ook nog eens afschrikken je verdedigen.
 • Installeer een alarm app op je smartphone. Belagers worden afgeschrikt door lawaai, en veel van deze veiligheidheids apps zijn voorzien van GPS zodat je locatie bekend is. De truc bij zo'n app is dat je hem supermakkelijk kunt activeren. Dus dat je niet tegen een engerd moet zeggen: 'Wacht ff, ik moet eerst even inloggen zodat ik het alarm kan inschakelen!'
 • Een andere optie is één of ander lawaaiapparaat bij je dragen dat je makkelijk kunt activeren.

Veilig hardlopen met apps

Er zijn diverse apps op de markt die hardlopen veiliger kunnen maken. Wat de meeste gemeenschappelijk hebben is dat ze je locatie bijhouden, een alarmbericht naar van te voren ingestelde contacten sturen, en soms zelfs een filmpje. Een bekende is de BSafe app.

Conclusie

De tragische gebeurtenis met Anne Faber heeft me bewuster gemaakt van mijn kwetsbaarheid. Zo loop ik nu op vrijdagochtend een ander rondje omdat ik de route in het halfdonker te eng vind.

Hoe voel jij je als hardloper wat betreft veiligheid? Welke maatregelen neem jij?

Similar Posts

One Comment

 1. Goede tip van die apps. Ik loop zelfs met de kinderen erbij niet graag in verlaten gebied.
  Je weet het immers maar nooit.

  En toch blijft dat jammer, het is echt een groot nadeel van het vrouw-zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.