Hardlopen en detoxen

hardlopen en detoxenHardlopen staat bekend om het positieve effect op lichaam en geest. Door de endorfines die tijdens het hardlopen vrij komen, voel je je vrolijker en ziet het leven er zonniger uit.

Een minder bekend effect van hardlopen is dat het een detox effect op je lichaam heeft. Op meerdere manieren! Als je gestresst bent loop je als het ware het overschot aan stresshormonen uit je lichaam. Daarna voel je je kalmer en beter.

Maar hardlopen heeft ook letterlijk het effect van een detox op je lichaam. Tijdens het hardlopen ontgift je als het ware.

Detoxen tijdens het hardlopen

Ademhaling

Via je ademhaling komt zuurstof binnen, en worden afvalstoffen afgevoerd. Als je gaat hardlopen ga je eerst dieper, en vervolgens sneller ademhalen. Er komt méér zuurstof in je bloed en koolstofdioxide (afvalstof) wordt makkelijker afgevoerd.

Lymfeklieren

Hardlopen werkt positief op je lymfestelsel. Het lymfestelsel voert afvalstoffen af naar de nieren en lever. Bloed wordt rondgepompt door het hart, maar je lymfeklieren moeten het hebben van lichamelijke activiteit om hun werk te doen. En hardlopen is hier een prima manier voor!

Zweten

Als je gaat hardlopen ga je zweten! Uit onderzoek is gebleken dat door zweet allerlei onprettige stoffen worden afgevoerd.

Betere stoelgang

Hardlopen stimuleert de darmen, en zorgt zo voor een betere stoelgang. In je ontlasting zitten afvalstoffen. En het is prettig als die snel en effectief worden afgevoerd.

Detox kuren

Je lichaam is in principe prima in staat zichzelf schoon te houden. Via je ademhaling, huid, urine en ontlasting worden afvalstoffen afgevoerd. Maar sommige mensen vinden het fijn om hun lichaam een steuntje in de rug te geven. En zij kiezen voor een detox kuur.

Detox betekent letterlijk: het reinigen van je lichaam.

Detoxen doe je door bepaalde voedingsstoffen te laten staan, en van andere juist meer te eten. Suiker, cafeïne en witbrood laat je bijvoorbeeld staan. Er zijn ook detox kuren waarbij je geen vast voedsel meer neemt, maar vooral veel drinkt. Een dergelijke detox kuur vind je bijvoorbeeld bij Uzuma. In hun sappen zitten geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen, en de voedingswaarde is hoog. Het voordeel van kant-en-klare sappen is dat het lekker makkelijk is. Je hoeft niet zelf in de keuken te gaan staan.

Voorbeelden van detox kuren

Er zijn meerdere manieren om te detoxen. Hier onder vind je een aantal bekende kuren:

  • Sapkuren
  • Sportvasten kuren
  • Watervasten
  • Rijstvasten

Conclusie over hardlopen en detoxen

Hardlopen helpt je lichaam om afvalstoffen te verwerken en af te voeren. Het bevordert het detox proces van je lichaam. Je kunt dit natuurlijke proces combineren met een detox kuur als je dit prettig vindt. Je kunt zelf een kuur doen, of een kant-en-klare kuur kopen.

N.B. Als je in training bent voor een marathon is het niet verstandig om een detox kuur te doen.

Meer informatie over detoxen vind je op de website van het Voedingscentrum.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.