Hardlopen met make-up?

hardlopen met make-upDe Engelse klassieke zangeres Katherine Jenkins kreeg veel kritiek toen ze in 2013 de marathon in Londen liep. Niet op haar prestaties, maar op het feit dat ze make-up droeg.

Hardlopen met make-up blijkt één van die onderwerpen te zijn die gevoelig liggen. Net zoals hardlooprokjes en hardloopjurkjes.

Zelf draag ik in mijn dagelijks leven al niet eens make-up, laat staan tijdens het hardlopen. Maar dat wil niet zeggen dat ik me stoor aan vrouwen die wel make-up dragen tijdens het hardlopen. Ik vind het prima!

Laten we eens kijken naar de redenen om make-up te dragen tijdens het hardlopen.

Redenen om make-up te dragen tijdens het hardlopen

  • Vrouwen die dagelijks make-up dragen voelen zich soms bloot en kwetsbaar zonder make-up. De deur uit gaan zonder bijvoorbeeld eyeliner is voor hen ondenkbaar. Dus zonder make-up gaan hardlopen is echt geen optie. Je gaat toch ook niet zonder kleren de straat op?
  • Als je aan een wedstrijd meedoet, kan make-up er voor zorgen dat de foto van je finish mooier is.
  • Sommige vrouwen vinden het niet prettig om met een rood gezicht gezien te worden. Een foundation verdoezelt een onfortuinlijke tomatenlook.

Redenen om juist geen make-up te dragen

Het kamp dat tegen make-up dragende hardlopers is, heeft ook zo haar argumenten.

De hardloop puristen, die vaak ook tegen hardlooprokjes zijn, vinden dat make-up niets met hardlopen te maken heeft. Zij vinden dat je moet hardlopen met hart en ziel. Je druk maken over je uiterlijk hoort daar volgens hen niet bij. Het gaat om de prestatie. Niet om de looks!

Een ander argument om geen make-up te dragen is dat het slecht is voor je huid zou zijn. Als je gaat hardlopen krijg je het warm. Ook in je gezicht. Hierdoor absorbeert je huid meer, en make-up en foundation trekken in je huid... Daar vormt de make-up vervolgens een barrière, waardoor zweet en bacterieën niet goed meer kunnen worden afgevoerd. Je gezicht is dan als het ware bedekt met een vies laagje bacteriën, dode huidcellen en (uitgelopen) make-up. Aanhangers van deze theorie adviseren dan ook je huid vóór het hardlopen goed schoon te maken, en er vervolgens niet meer op te smeren dan een zonnebrandcrème.

Make-up tijdens het hardlopen: waar moet je op letten?

Allereerst is het essentieel dat de make-up prettig zit, en niet irriteert. Het is niet prettig om tijdens het hardlopen last te krijgen van tranende ogen omdat je mascara in je ogen prikt. Daarnaast is het natuurlijk handig als de make-up waterproof is. Dus dat zweet en tranen het niet laten uitlopen.

Zelf draag ik dus geen make-up tijdens het hardlopen. Tijdens het hardlopen heb ik wel wat anders om me druk over te maken dan mijn looks. Maar ik kan dat makkelijk zeggen, aangezien ik in het dagelijks leven ook nooit make-up draag. 'What you see is what you get,' in mijn geval. Zo kan ik ook niet tegenvallen ; )

Draag jij make-up tijdens het hardlopen? Waarom wel of niet? En zijn er merken die je kunt aanraden?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.