Hardlopen met HIV: het verhaal van Evelyne

hardlopen met hivIn 2008 belandde Evelyne bij de huisarts omdat ze zich de longen uit het lijf hoestte, en nog maar 55 kilo woog.

Aanvankelijk schreef de huisarts een kalmerend middel en ontspanningsoefeningen voor. Maar toen op Evelyne's aandringen haar bloed werd onderzocht stond de huisarts drie dagen later voor de deur en zei: 'Kan ik even met je praten?

Evelyne kreeg de diagnose HIV, opgelopen via haar ex-man.

Er volgden zeven zware weken in het UMCG, waar Evelyne herstelde van een zware longontsteking.

Hardlopen loopt als een rode draad door Evelyne's leven. Ze groeide op met een sportieve vader, en na haar HIV diagnose pakte ze al snel het hardlopen weer op. Hardlopen versterkt bovendien haar immuunsysteem. Inmiddels is ze opnieuw getrouwd, en vormt ze samen met haar nieuwe echtgenoot en haar 12- en 15-jarige zoon een gelukkig gezin. Evelyne werkte in de gehandicaptenzorg en als begeleidster in een woonvorm.

Dit is haar verhaal.

Mijn hardloop geschiedenis

Ik ben rond mijn dertiende begonnen met hardlopen omdat mijn vader ook liep. We hadden een soort competitie. Vader was nogal presatiegericht en wilde resultaten zien. Na afloopt van een rondje wilde hij altijd weten: 'Hoe ver heb je gelopen, en hoe vaak heb je stil gestaan?'

Ziekenhuisopname 2008

Tot vlak voor mijn opname in het UMCG liep ik veel. Ik wist niet dat ik HIV had opgelopen door mijn ex man. Ik kreeg een longontsteking, en wist niet dat het de P.C.P longontsteking was die gerelativeerd is aan de HIV. Op een gegeven moment woog ik nog maar 55 kilo. Ik hoestte me de longen uit mijn lijf. En ondertussen zocht ik woonruimte voor mijn kinderen, hond, kat en mezelf na een mislukte relatie. Ik was toen eigenlijk al doodziek. Maar ik moest van mezelf blijven hardlopen want dan zou ik wel gauw weer beter worden.

Toen ik woonruimte had gevonden, vroeg ik de huisarts om me goed te onderzoeken. En toen kreeg ik de diagnose HIV en volgde een ziekenhuisopname vanwege een ernstige longontsteking.

Eenmaal uit het ziekenhuis, en weer wat kilo's zwaarder ( 65) wilde ik zo snel mogelijk weer hardlopen. Want ik wilde bewijzen dat ik niet ziek was, en dat ik niet dood ging. Ik ging gewoon hardlopen terwijl het buiten dertig graden was. Niet goed natuurlijk, maar ik moest mezelf bewijzen dat ik het nog kon. En een stemmetje zei: 'Stel je niet aan! Doorgaan!'

Maar het lukte gewoon niet. En zo werd ik in plaats van een hardloper een doodloper. Ik had het helemaal gehad met hardlopen!

Januari 2014

In januari 2014 voelde ik me dik en down. Ik woog 82 kilo, en kreeg er ook nog eens gordelroos bij. Als de kinderen naar school waren kroop ik het liefst weer in mijn bed. Daardoor ging ik me nog slechter voelen.

Ik besloot dat het anders moest! Ik wilde een andere levensstijl, afvallen en weer tevreden zijn over mezelf. Ik deed een detoxkuur, viel 4 kilo af, en begon weer met hardlopen met behulp van Start to Run van Evy. Ook sloten mijn man en ik ons aan bij een hardloopvereniging.

Hardlopen met HIV

Na de P.C.P. longontsteking ben ik niet vaak meer ziek geweest. Maar ik heb wel vaak last van mijn luchtwegen. Mijn dichtgeslibte luchtwegen hinderen me wel bij het hardlopen en ervaar ik als vermoeiend. Het frustreert me: ik wil wel, maar mijn lichaam niet.

Toch beperkt HIV me niet in mijn hardlopen. Op de lange duur zal het zelfs goed voor me zijn. Ik moet elke ochtend pillen slikken, en dat is op den duur natuurlijk ook niet gezond. Door te blijven rennen wil ik mijn afweer versterken.

HIV zal nooit verdwijnen , dat blijft mijn hele leven. Maar hardlopen zal mijn afweer sterker maken, en hopelijk eventuele bijverschijnselen van de medicatie verminderen zo niet tegen gaan.

Mijn loopweek

Gemiddeld loop ik zo'n vier keer per week. Ik doe de training van de hardloopvereniging, en tussendoor loop ik vaak nog een keer met mijn zoon of een loopmaatje van het werk. De voordelen van trainen in een groep vind ik dat je de juiste opbouw krijgt, leert hoe je moet lopen, waar je aan moet denken, dat je conditie opbouwt en intervaltraining. Het nadeel aan lopen in een groep is dat je je soms teveel gaat aanpassen aan het loopritme van iemand anders.

Het liefst loop ik hier in de buurt. In mijn woonwijk is door de runnersvereniging een route uitgezet. Dat is superhandig: je volgt gewoon de blauwe lijnen op het fietspad. De lijnen staan voor het aantal kilometers.

Hardloop motivatie

  • Het gevoel dat ik krijg van hardlopen
  • De kick van samen met mijn zoon lopen
  • Ik voel me mentaal beter
  • Hardlopen voorkomt dat ik ga piekeren en me down ga voelen
  • Hardlopen versterkt mijn immuunsysteem
  • Hardlopen is tijd voor mezelf

Hardlopen en moederschap

Ik stimuleer mijn zoons om gezond te leven en raad ze hardlopen zeker aan. Het zorgt voor een gezonde levensstijl en ze hangen minder voor de Playstation. Ik loop geregeld samen met mijn jongste zoon. Hij vraagt me regelmatig: 'Wanneer gaan we weer samen mam?'

Hardloopevenementen en wedstrijden

Ik vind het fijn om samen met mijn man hardloopevenementen te bezoeken. Ik geniet van de gezelligheid van de voorbereiding, het trainen, de planning en uiteindelijk de run zelf! Lekker rennen met elkaar, en daarna wat drinken.

De uitdaging is steeds langere runs te doen. En ook leuke en bijzondere runs, zoals de electric run en de color run.

Deelname aan een loopevenement betekent voor mij gezellig samen iets doen. Ik geniet van de gezelligheid van de voorbereiding, het trainen, de planning maken en uiteindelijk de kick van de run zelf! Lekker rennen met elkaar, en erna wat drinken. Voor een prijs ga ik niet. Ik loop ook niet om sneller te worden, maar om in mijn eigen tempo de finish te halen.

Hardloop apps en gadgets

Ik gebruik de hardloop app Runtastic, en een kleine mp3-speler. Hij is zo groot als een usb stick. Muziek geeft me extra energie, en helpt me vol te houden.

Hardloopkleding en schoeisel

Hardlooprokjes draag ik niet. Ik ben geen meisje/meisje, en heb nooit rokjes gedragen. Ik loop in mijn driekwart broek. Ik zou eerder een sportief kort broekje dragen, maar zover ben ik nog niet omdat ik mijn benen niet mooi vind...

Hardloopschoenen kopen vind ik leuk, maar doe ik niet vaak vanwege de prijs. Momenteel heb ik Saucony's die na dit jaar aan vervanging toe zijn. Ik wil goede schoenen, dus ga ik daar voor naar een goede sportzaak die mijn loopstijl analyseert. Ik heb ooit Nike hardloopschoenen gehad die ik helemaal heb afgelopen. Zo lekker liepen ze. Dat heb ik helaas met de Saucony's die ik nu draag niet.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Denk je erover om te gaan hardlopen, maar is de drempel nog hoog?

Deze tip hielp mij: zet je sportschoenen onder aan de trap zodat je, als je uit je bed, komt je de schoenen ziet staan en ze zonder na te denken aan trekt en begint! Al is het maar een blokje om. Het geeft zoveel zelfvoldoening. En je hebt tijd voor jezelf. Even geen moede , partner, collega... En het gevoel erna is zo heerlijk. Wedden dat je een energie boost krijg,t en je loopt te zingen door het huis na een paar keer??

Ik wel namelijk..

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.