Marjolijn rent

moeders die hardlopenMarjolijn was 11 jaar oud, toen het hardloopvirus haar vader te pakken kreeg. Het bleek besmettelijk! Al snel werden de zondagse boswandelingen vervangen door samen hardlopen in het bos. Marjolijn vond dat niet alleen veel leuker, maar ook veel sneller!

Bovendien kon ze goed haar competitiedrang kwijt in het hardlopen. Want als klein meisje wilde Marjolijn altijd winnen, en kon ze slecht tegen haar verlies.

Dit is haar verhaal!

'Ik ben Marjolijn (38) en bijna 19 jaar samen met Marcel. Samen hebben we twee jongens, Jeroen van 9 en Stijn van 7. Ik werk inmiddels alweer vijftien jaar als laborante op een milieulaboratorium waar grond- en water(bodem)monsters onderzocht worden.

Waar ik graag loop

Ik woon op tien auto-minuten van de Posbank. Als de tijd het toelaat, vind je me daar in de heuvels. Ik geniet van de rust die er 's ochtends vroeg heerst. Ik voel me dan één met de natuur.

Aangezien ik vaak laat thuiskom van mijn werk, kan ik op werkdagen helaas niet naar het bos. Maar we wonen achter het park, en als ik wat verder wil lopen zit ik zo tussen de koeien en de schapen 🙂

Mijn loopgewoontes

Als ik een doel heb, zoals de halve marathon in april, train ik drie keer per week. Ik loop het liefst alleen omdat ik dan kan gaan wanneer ik wil, en mijn looptempo niet hoef aan te passen. Maar soms vraagt een moeder van school me wel eens om samen te lopen. Zo liepen we een paar weken geleden samen 18 km, om haar voor te bereiden op de Midwinter Marathon. Zo nu en dan samen lopen vind ik erg gezellig.

Waarom ik loop

Hardlopen betekent een moment voor mezelf. Tijdens het hardlopen krijg ik inspiratie en energie, en schud ik mijn frustraties en stress van me af. Het is een 'way of life' geworden. Ik zou absoluut niet zonder kunnen!

Er gaat bijvoorbeeld niets boven het gevoel van thuiskomen na een hardlooprondje. Zeker als ik moe uit mijn werk kom, en eigenlijk niet wil. En dan tóch de hardloopschoenen aan doen, en gáán. Bij thuiskomst wacht me dan soms een pot dampende thee en een plakje cake met slagroom! Dat plakje cake kan best, want door het hardlopen blijft mijn lichaam gestroomlijnd en op gewicht.

Moederschap en hardlopen

Zowel bij hardlopen als het moederschap moet je investeren. Maar je krijgt er veel voor terug! Hardlopen helpt me bij het moederschap. Ik kan soms behoorlijk temperamentvol zijn, en door het hardlopen kan ik rustiger reageren. Bijvoorbeeld als Jeroen en Stijn weer eens ruzie hebben.

Ik ben heel blij dat mijn kinderen ook veel sporten. Ze voetballen drie keer per week. Mochten ze in de toekomst niet meer sporten, dan zou ik ze zeker uitnodigen om mee te gaan hardlopen.

Wedstrijden

Ik doe aan een paar wedstrijden per jaar mee. Geweldig om met zo'n hele grote groep dezelfde afstand te lopen. Ik merk dat het mij motiveert in de trainingen, want je wilt natuurlijk een mooi PR'retje neerzetten! Wedstrijden zijn een leuke uitdaging: 'Ga ik sneller lopen dan de vorige halve marathon?'

Een prijs verwacht ik niet. Er zijn zoveel deelnemers dat ik nooit de kans zal krijgen om in de prijzen te vallen 🙂

Hardloop gadgets en kleding

Ik loop altijd met een sporthorloge met hartslagmeter. Soms gaat Runkeeper mee, maar deze leidt me eigenlijk te veel af. Omdat ik slechthorend ben loop ik niet op muziek. Gelukkig kan ik met mijn hoorapparaat genieten van de geluiden van de natuur.

Tjjdens warme dagen draag ik graag hardlooprokjes, daar ben ik een fashionista genoeg voor. Maar ik zou tijdens koudere dagen nooit een rokje óver een broek gaan dragen. Loopschoenen kopen is voor mij echt een uitje! Heerlijk schoenen passen en uiteindelijk met een mooi (modieus!) paar naar huis gaan. Ik ben dol op mijn Mizuno's.

Hardlooplectuur en literatuur

Ik lees nooit boeken over hardlopen. Mijn vader had een abonnement op Runner's World, maar zelf koop ik het nooit. Daarvoor vind ik het niet interessant genoeg.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Maak eens een lijstje met alle voordelen van hardlopen. Er is meer dan genoeg inspiratie op internet te vinden.

Weet je wat ook erg leuk is? Als je een beetje wendbare kinderwagen hebt, is het superleuk én gezellig als je je kleintje meeneemt tijdens het hardlopen. Ik heb het bij beide kinderen ook gedaan. Je hebt namelijk niet altijd zin om te wachten tot je man eindelijk eens thuis komt van z'n werk. Nee, gewoon gaan wanneer je zélf wilt! Hup, je hardloopkleding en schoenen aan, kindje in je wagen en gáán! Genieten van als het moois om je heen.

Je zult merken dat je moe, maar toch met bergen energie thuiskomt.

Wil je meer lezen van Marjolijn?

Bezoek dan haar blog!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.