Hardloper Jantine

hardloper

Toen Jantine (34) voor de tweede keer haar kruisband afscheurde tijdens basketballen besloot ze op zoek te gaan naar een andere sport. Tijdens haar revalidatie na de kruisbandreconstructie ontdekte ze dat ze haar ei kwijt kon in hardlopen.

Jantine woont samen met haar man Nico en hun twee dochters Leanne (3,5) en Karlijn (1,5) in Tolbert in de provincie Groningen.  Ze werkt vier dagen per week als juf van groep 5/6 op een Montessori school. Haar man Nico werkt 32 uur per week in de veeteelt. Verder wonen nog een hond, vissen, een konijn, kippen en een eend.

Dit is haar verhaal!

Hardloopgewoontes

Nadat ik ontdekte dat ik hardlopen leuk vond heb ik het met behulp van Evy rustig opgebouwd tot ik 5 kilometer kon hardlopen.  In 2013 kwam ik in de sportwinkel een flyer tegen van hardloopclinics ter voorbereiding op de Run van Roden. Met mijn zusje en een vriendin deed ik daar aan mee. Dit beviel zo goed dat ik lid ben geworden van Loopgroep Roden.

Ik loop 3 keer per week, waarvan 1 keer bij de loopgroep. Daarnaast bootcamp ik 1 keer per week, en doe ik 1 keer per week circuittraining. Ik ren op maandagmiddag als mijn man thuis is met de hond, op donderdagavond met de loopgroep en op zondagmiddag met de hond. Op dinsdagavond ga ik met een vriendin naar bootcamp en op vrijdagmiddag doen we met collega’s circuittraining in de zaal.

In de loopgroep doen we loopscholing en intervaltraining. Beide doe ik niet als ik alleen ben, dus deze trainingen zijn erg belangrijk voor mij. Als ik afstanden groter dan 15 km ren doe ik dit vaak met een vriendin (Rianne). We kletsen dan over van alles en nog wat en de kilometers vliegen voorbij.

Ik loop het liefst waar zo min mogelijk mensen zijn: in de natuur dus.

Hardloopmotivatie

Hardlopen betekent voor mij even alleen zijn, en mijn hoofd leegmaken. Verder loop ik om de volgende redenen:

  • Mezelf verbeteren
  • Mezelf goed voelen
  • Mijn energie kwijt kunnen
  • Doelen nastreven
  • Genieten van het buiten zijn

Hardlopen en moederschap

Bij zowel hardlopen als moeder zijn gaat het om een combinatie van inzet, tot het uiterste willen gaan en hard werken. Maar ook lief zijn voor jezelf. Door sport ben ik een leukere moeder. Ik heb meer geduld en ben minder kribbig.

Als ik met de kinderen wandel, dan rennen Leanne en ik regelmatig een stukje. Ze is nu nog te jong om daar echt een naam aan te geven. Deze zomer hoop ik dat ze mee kan doen aan de kidsrun waar mijn vader het startschot geeft. Ik zal mijn dochters hardlopen zeker aanraden, maar het is uiteindelijk hun keuze.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met de Polar M400 met hartslagmeter. Deze geeft snelheid, afstand, hartslag, en weet ik wat nog meer aan. Naar hardloopmuziek luister ik niet. Ik hoor op mijn werk en thuis al genoeg geluiden. Ik heb de rust nodig.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe graag mee aan hardloopwedstrijden. Om mezelf te verbeteren en om plezier te maken. Voor een prijs ga ik niet: daar ben ik te langzaam voor. Mijn ultieme doel is een keer een marathon lopen. Wanneer het daarvan komt durf ik niet te zeggen.

Hardloopkleding en schoeisel

Hardlooprokjes vind ik een bijzonder fenomeen. Maar ik zie de toegevoegde waarde niet en ben ze in de winkel ook nog nergens tegen gekomen. Hardloopschoenen kopen vind ik leuk, maar ik vind het jammer dat de beste modellen vaak ook de lelijkste zijn.

Hardloopinspiratie

Van mijn loopmaatjes kreeg ik vorig jaar op mijn verjaardag een jaarabonnement op Runner's World. Het blad geeft mij nieuwe loopenergie en ik vind het leuk om de laatste nieuwtjes te lezen. De interviews interesseren me vaak minder.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Begin rustig aan en ga lekker naar buiten. In het begin is het saai maar als je eenmaal 5 km vol kunt houden wordt het steeds leuker. Daag jezelf uit en sluit je aan bij een loopgroep. Hier kun je op elk niveau trainen en leer je veel van. Ten slotte is het belangrijk om je loopmomenten in te plannen zodat iedereen in huis weet waar hij/zij aan toe is en jij je aan je afspraken houdt.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.