Waarom duurt teruglopen als je iets vergeten bent langer?

Hardlopen psychologie

Laatst overkwam het me weer. Ik was ons tuinpad al toen ik me ineens afvroeg: 'Heb ik de voordeur nou wel goed op slot gedaan?' Omdat ik het risico niet durfde te nemen rende ik terug naar de voordeur. En het viel me op hoe datzelfde stuk veel langer en verder leek te zijn dan toen ik van huis ging.

Het was dezelfde afstand, maar hij voelde langer en verder.

Hoe kan dat? Ik ging op zoek naar het antwoord.

Het 'Return trip effect'

Toen ik op zoek ging naar een verklaring waarom het gevoelsmatig verder, en langzamer voelt om terug te gaan als je iets bent vergeten, stuitte ik op het Return trip effect. Maar dit blijkt juist het tegenovergestelde effect te zijn van wat ik zocht. Volgens het Return trip effect voelt de terugweg namelijk juist korter. Hier is ook onderzoek naar gedaan. De belangrijkste verklaring is dat je op de terugweg van bijvoorbeeld een vakantie dingen herkent, en dat het daardoor voelt alsof het sneller gaat. Helaas kon ik geen ander onderzoek vinden dat wél antwoord geeft op mijn vraag. Dus dan ga ik er zelf maar een gooi naar doen! Ik heb tenslotte psychologie gestudeerd.

Waarom duurt teruglopen als je iets vergeten bent langer?

Oké, hier komt mijn theorie waarom het langer lijkt te duren als je terug moet lopen omdat je iets vergeten bent (bijvoorbeeld je huissleutel), dan als je dezelfde afstand aflegt tijdens een looprondje. Als je aan je looprondje begint dan stel je je in op een flink aantal minuten lopen. Mijn looprondjes duren bijvoorbeeld meestal 45 minuten. Op het moment dat ik de voordeur uitren, en het tuinpad af maakt dat onderdeel uit van een groter geheel van 45 minuten. Ik denk er niet echt bij na hoe ik over het tuinpad loop. Maar als ik terug moet omdat ik iets vergeten ben, dan ben ik me ineens wél bewust van de afstand naar huis. Elke stap die ik zet is niet langer onderdeel van een groter geheel. Plotseling ben ik me bewust van dat korte stuk naar huis. En doordat ik me ervan bewust ben lijkt het langer en verder.

Herken jij dit? Dat je gaat hardlopen en iets vergeten bent, en dat teruglopen dan langer lijkt te duren?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.