Sporten na vaccinatie - hardlopen na vaccinatie? 5 meningen

sporten na vaccinatie

Mag je sporten na vaccinatie? Of precies gezegd: mag je hardlopen na vaccinatie?

Ik ben twee keer gevaccineerd met Pfizer, en kreeg mijn booster met Moderna.

Alle drie de keren dat ik gevaccineerd was, bereidde ik me erop voor dat ik niet kon hardlopen na vaccinatie.

Eerlijk gezegd, verheugde ik mij misschien stiekem zelfs wel een beetje op het beste excuus uit:

'Ik kan niet sporten na vaccinatie hè? Zoooo jammer! Maar ja... Dan ga ik maar met een dekentje op de bank!'

Maar alledrie de keren voelde ik me kiplekker na de vaccinaties. Dus mijn persoonlijke ervaring is dat hardlopen na vaccinatie prima kan.

Als je je goed voelt, natuurlijk.

Sporten na vaccinatie: pijnlijke arm na booster met Moderna

Wel had ik na de booster met Moderna meer last van een pijnlijke bovenarm. Even overwoog ik nog omdat als reden te gebruiken om niet te kunnen hardlopen, maar wie hield ik nou eigenlijk voor de gek? Voor hardlopen heb je toch vooral je benen nodig. En eventuele automatische bewegingen van de armen leek me zelfs wel goed voor de pijnlijke arm.

Wat zeggen experts over sporten na vaccinatie en hardlopen na vaccinatie?

Amsterdamse GGD

Volgens de GGD in Amsterdam mag je na een vaccinatie alle activiteiten doen die je normaal ook doet. Oftewel na een vaccinatie mag je volgens deze GGD gewoon gaan hardlopen of sporten. Maar volgens de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) kun je de eerste 5 dagen na een vaccinatie beter niet sporten!

Sporten na vaccinatie: wacht liever 2 dagen zegt de SKA!

Ze zeggen dit omdat bij sommige mensen die pas gevaccineerd zijn met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna), 'cardiologische afwijkingen' ontstaan. Als dit gebeurt dan is dat doorgaans 3 tot 5 dagen na je vaccinatie. Ook als je je goed voelt na je vaccinatie adviseert de SKA om het 'rustig aan te doen'.

De eerste twee dagen kun je beter helemaal niet sporten na vaccinatie. Vanaf dag 3 mag het wel, maar niet competitief of heel intensief.

Toen ik dit las schrok ik wel een beetje. Had ik achteraf dus beter niet kunnen gaan lopen na mijn vaccinaties?

Hardlopen na vaccinatie - Amerikaanse Runner's World

Maar op de website van de Amerikaanse Runner's World is het weer minder alarmerend. Daar adviseren ze om simpelweg je gezonde verstand te gebruiken, en flexibel te zijn wat betreft je hardlooprondje. Maar als je je goed voelt, kun je volgens hen best gaan lopen.

Verify: Dr. William Moss van Johns Hopkins University over sporten na vaccinatie

In onderstaand filmpje zegt Dr. Willam Moss van Johns Hopkins University dat je na vaccinatie gewoon mag gaan sporten/hardlopen. Een vrouwelijke arts adviseert wel om 14 dagen te wachten voordat je weer naar de sportschool gaat.

Health Magazine over sporten na vaccinatie

Ook volgens Health Magazine mag je gewoon hardlopen na vaccinatie. Je kunt wel wat last hebben van bijwerkingen, maar dat hoeft geen reden te zijn om niet te gaan hardlopen. Maar voel  je je niet goed, neem dit dan wel serieus en neem eventueel contact op met een arts. Het grootste risico volgens haar is dat je minder snel of goed bent.

Sporten na vaccinatie: conclusie

In het Engels zeggen zeggen ze: 'Better safe than sorry.' Maak je je zorgen, of vind je het eng om te gaan hardlopen na vaccinatie? Dan zou je voor je gemoedsrust twee dagen rust kunnen nemen. Maar voel je je prima? Luister dan goed naar je lichaam, en probeer eventueel op een heel rustig niveau te gaan sporten.

Ik ben alledrie de keren gewoon gaan hardlopen na mijn vaccinatie, en dat ging ook echt prima.

Maar ik loop niet bepaald snel... ; )

Leestips

Hoe zijn jouw ervaringen met sporten na vaccinatie? Ben je gewoon gaan hardlopen? Of liever niet?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.