Hardlooproute opties: rennen in rondjes of een rechte lijn?

Hardlooproute opties

Als het om hardlooproutes gaat, ren ik doorgaans in rondjes. Ik vind het niet leuk om ergens naartoe te rennen, en dan via dezelfde weg weer terug. Dat voelt saai en een beetje zinloos. Hoewel dat laatste eigenlijk onzin is.

Wat mij betreft is bewegen en hardlopen eigenlijk nooit zinloos. Het is immers hoe dan ook goed voor lichaam en geest. Eenmaal thuis kan ik het dan ook erg leuk vinden om mijn gelopen afstand te berekenen.

Maar goed, liever loop ik dus in een rondje omdat ik dat afwisselender vind.

Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over mijn hardlooproutes.

Rennen in rondjes - 2008

Over het algemeen ren ik in rondjes. Ik ren het huis uit, in een willekeurige richting, en kom via de andere kant weer terug. Simpelweg een eind van huis rennen en dan op mijn voetschreden terugkeren geeft zo'n gevoel van 'been there, done that, got the t-shirt.'

Het nadeel van rondjes is echter dat je eindigt waar je begonnen bent. En ook al weet jíj dat je ondertussen een flinke afstand hebt afgelegd, zie het maar eens te bewijzen. Voor hetzelfde geld ben je nooit weggeweest en heb je op een bankje zitten lummelen.

Helaas geldt hetzelfde voor het werk als moeder. Je doet de was, kookt de maaltijden, haalt en brengt de kinderen van en naar school, en aan het eind van de dag ben je terug waar je begon. De was is miraculeus teruggegroeid, de volgende dag moeten de kinderen opnieuw naar school en ze hebben ook alweer honger. Je eindigt waar je begon.

Daarom ben ik erg blij met de wekelijkse zwemlessen van mijn zoon Ot (6) in een dorpje vijf kilometer verderop. Een mooie gelegenheid om in plaats van in een rondje, in een rechte lijn te rennen. Op zaterdag lift ik mee en ren vervolgens van A (naburige dorpje) naar B (huis).

Op zaterdag kom ik nog eens ergens.

Hardlooproutes anno 2020

Het is inmiddels dus 12 jaar later, maar nog steeds volg ik het patroon dat ik destijds had. Door de week ren ik rondjes vanuit huis, maar op zaterdag lift ik een eindje mee met mijn man, en ren in een rechte lijn weer naar huis. Want als ik met de auto héén ga, dan vind ik terug lopen niet saai!

Figure running

Een speciale vorm van looproutes is anno 2020 het verschijnsel van figurerunning. Dat wordt ook wel 'straatkunst' of 'GPS kunst' genoemd, maar dan op een andere manier. Met behulp van een speciale app loop je bepaalde figuren en patronen.

Figure running app

Er is zelfs een speciale Figure running app, maar die is alleen voor iPhones beschikbaar helaas.

Maar je kunt ook gewoon de Runkeeper app of zelfs je Fitbit gebruiken als figure running app.

Lees ook mijn blogposts over een Hardlooproute maken en Hardlooproute met stem navigatie.

Hoe zien jouw looproutes eruit?

Similar Posts

One Comment

  1. Zucht, wat is het toch fijn om zoveel dingen te lezen waar je zelf ook tegenaan loopt. Fijn dat jij ook een hardlopende moeder bent hoor, en helemaal met zoveel herkenbare verhalen!
    Ik ben overigens wel blij met even geen zwemlesheenenweeraanenuitkledengestress. Daan mag ik pas opgeven als hij 5 wordt (oktober 2008)en dan duurt het waarschijnlijk nog wel een maand of 9 voordat hij op zaterdag aan de beurt is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.