Hardlopen op stress

hardlopen en stressAls moeder van vijf kinderen kan het leven soms stressvol zijn. Afgelopen schooljaar liep bijvoorbeeld één van mijn kinderen compleet vast op school, met spijbelgedrag en allerlei gedoe tot gevolg.

Ik heb me veel zorgen over hem gemaakt en veel gepiekerd. Ik weet dat piekeren geen zin heeft, maar dit weten en er mee ophouden zijn helaas twee heel verschillende dingen. Op een gegeven moment voelde ik me zo gestresst dat ik echt nergens meer zin in had. En al helemaal niet in hardlopen.

Maar terwijl ik daar zo op de bank zat te piekeren, en de adrenline door mijn lichaam voelde gieren schoot het ineens door me heen: 'Dit kán gewoonweg niet gezond zijn!' Mijn lichaam maakte zich klaar voor een strijd of snelle aftocht. Maar ik zat daar maar.

In vredesnaam dan maar hardlopen.

Ik besloot dan in vredesnaam toch maar te gaan hardlopen. Want het leek me zaak al die adrenaline op een natuurlijke manier uit mijn lichaam te laten wegvloeien. 'Do what comes naturally!' mompelde ik tegen mezelf. En als iets op dat moment natuurlijk was voor mijn lichaam dan was het wel wegrennen.

Erg hard ging ik niet. Want ik was moe en gestresst, maar tegelijkertijd was het alsof ik mijn lichaam opgelucht voelde ademhalen nu het eigenlijk mocht doen waar het zich voor had klaargemaakt: rennen. Dit keer liep ik niet op wilskracht, doorzettingsvermogen of gewoonte. Dit keer liep ik op mijn overschot aan adrenaline.

En warempel, toen ik na 45 minuten weer thuiskwam voelde ik een kalmte die ik lang niet had gevoeld. Nu alle adrenaline op een natuurlijke manier was afgevoerd was ik veel rustiger.

Een vergeten les

Het was een belangrijke les voor me, over iets wat op de achtergrond was geraakt.

Hardlopen helpt bij stress en angstgevoelens. Je kunt het gebruiken als bron om op te hardlopen, en als manier om op een natuurlijke manier rustiger te worden.

Ik deel daarom graag het volgende recept:

Loop 1 x per dag hard gedurende tenminste 30 minuten. Bijwerkingen: een gezonder en slanker lichaam en opgeruimd gemoed.

Similar Posts

6 Comments

 1. Mee eens! Ik kom net thuis van een rondje lopen terwijl ik eigenlijk geen zin en geen puf had na een slechte nacht met veel gepieker. Maar dit voelt toch fijner dan dat ik thuis op de bank was blijven zitten.
  Hoe gaat het nu met je zoon?

  1. Nog niet zo goed helaas. Hij zit nu op het speciaal onderwijs en ik had toch zo gehoopt dat het daar beter zou gaan. Maar tot dusver niet. Dus ik pieker en loop nog maar weer verder...

 2. Ik kan mij vinden in je verhaal. Een voorbeeld. Vorige week werd mijn planning op mijn werk geheel anders. Moest toen lange en verre dagen maken. Kom ik na de eerste dag 's avonds thuis, ik had die dag besloten om mijn gedachten uit mijn hoofd te lopen en ben toen 's avonds gaan lopen. Was ik toen zo bezig met mijn werk, het gestress en het ongeorganiseerde wat ik toen meemaakte. Kom ik tijdens het lopen achter dat ik mijn oude en uitgelopen Asics had aangedaan, maar ik kon door wat ik meemaakte die dagen lopen en het gaf mij een ontspannen gevoel.

 3. Het is net of door het landen bij hardlopen alle gedachten en gevoelens door een zeef gaan en dan blijft er een mooi hoopje zand over en de rommel op de zeef gooi ik lekker weg/laat ik buiten .

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.