Hoe gezond is hardlopen nou echt?

hardlopen gezond

'Hoe gezond is hardlopen nu echt?'

Dat was de titel van een artikel in de Telegraaf.

Een prikkelende vraag, en ik was benieuwd naar hun antwoord!

Want ik heb het idee dat hardlopen goed voor me is compleet ingeslikt. Ik geloof er oprecht in dat het goed voor me is dat ik dagelijks ga hardlopen, zij het in een rustig tempo. Maar is dat ook echt zo? Soms denk ik wel eens:

'Wat als ze ineens ontdekken dat hardlopen veel te belastend is voor je gewrichten, en een vorm van roofbouw op je lichaam?!'

Soms veranderen inzichten immers.

Hoe gezond is hardlopen nu echt?

Anouk de Groot ging voor dit artikel in gesprek met bewegingswetenschapper Marienke van Middelkoop van het Erasmus MC.

  1. Volgens Marienke is hardlopen goed voor je algemene gezondheid. 'Je bouwt er conditie mee op en het kan je helpen om lichaamsgewicht te verliezen. Als je frequent hardloopt vermindert het de kans op vroegtijdig sterven, kanker en hart- en vaatziektes.' Maar dit effect kun je ook prima bereiken met andere sporten.
  2. 50 minuten per week hardlopen is genoeg om de voordelen van hardlopen binnen te harken. Meer voegt niks extra's toe aan je gezondheid. Dus dat ik dagelijks ga hardlopen, voegt niet echt iets toe aan mijn (lichamelijke) gezondheid volgens Marienke. Hm, dan zou ik aan 1 keer per week hardlopen genoeg hebben. Of ik moet meerdere keren per week korter gaan hardlopen, want ik heb begrepen dat frequentie belangrijker is dan duur.
  3. Aangezien 50 minuten per week hardlopen voldoende is voor een goede gezondheid, voegt een marathon lopen daar niets aan toe. Sterker nog, je kunt er lichamelijke klachten door krijgen. Volgens Marienke kan 'een keer een marathon lopen geen kwaad'. Maar dat klinkt niet echt als een enorme aanbeveling vind ik. Ik wilde toch al geen marathon lopen, en hierdoor wil ik het nog minder.
  4. Hardlopen is de sport met het grootste blessure risico volgens Marienke. Ik weet dat hardlopers blessuregevoelig zijn, maar ik dacht dat dit bijvoorbeeld ook voor voetbal geldt. Bovendien kun je hardloopblessures voorkomen met een goed loopschema en de juiste hardloopschoenen. Anders dan bij voetbal, waarbij je ook blessures kunt oplopen vanwege je medespelers!
  5. Volgens Marienke mag je best eens wat hardlooprondjes overslaan. In theorie geloof ik dat best, maar ik weet ook dat dit bij veel mensen een glijdende schaal kan zijn. Zelf vind ik het toch vrij link om 'over te slaan'. Ik ken mezelf, en doe dit liever niet. Lichamelijk maakt een keer overslaan denk ik inderdaad niet zoveel uit, maar mentaal wel. In ieder geval bij mij.

Conclusie

Hardlopen is gezond, mits je het niet overdrijft. En met overdrijven wordt bedoeld: te vaak en te intensief. Wat betreft gezondheid is het interessant dat 50 minuten hardlopen per week volgens Marienke genoeg is voor je gezondheid.

Ze zegt er in het artikel helaas niet bij dat je dit dan het beste kunt verdelen over de week. Niet voor niets hebben ze bij asr Vitality de voorwaarden zo veranderd dat je frequenter moet bewegen om je punten te behalen.

Dus als je 50 minuten moet hardlopen per week, zou ik zeggen doe dan 3 keer per week 20 minuten!

Praktische informatie

Het artikel in De Telegraaf 

Leestips

De meeste problemen met hardlopen zijn eenvoudig te voorkomen met een verantwoord loopschema.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.