Hardlopen in de winter: kou is geen excuus!

Hardlopen in de winterKou is geen excuus om niet te gaan hardlopen in de winter!

Sterker nog, uit onderzoek van St. Mary University in Londen blijkt dat de winter juist de beste tijd is om te gaan hardlopen. De kou maakt het namelijk makkelijker voor je lichaam om te gaan hardlopen.

Waarom hardlopen in de winter makkelijker en beter is

 • Door de kou wordt je hartslag lager met zo'n 6%. Door de kou raak je namelijk minder snel verhit, en daardoor hoeft je hart minder hard te werken om je lichaam koel te houden.
 • Hardlopen in de winter vraagt minder energie, en daardoor loop je makkelijker.

Toch blijkt uit weer een ander Amerikaans onderzoek dat 80% van alle buitensporters in de winter minder vaak gaan sporten. De verklaring hiervoor is heel simpel: het is buiten koud, en soms glad. Dat maakt hardlopen in de winter minder aantrekkelijk. Je moet meer je best doen om jezelf naar buiten te dwingen in de winter. Ik merk het zelf ook: als ik 's ochtends ga hardlopen is het vaak nog hartstikke donker. Dat is minder uitnodigend dan als het buiten al licht is en de vogeltjes fluiten.

Waarom blijven hardlopen in de winter?

 1. Door regelmatig te blijven hardlopen houd je je opgebouwde conditie vast.
 2. De feestdagen zoals Kerst, staan er om bekend dat er veel gegeten wordt. Door dan juist te blijven hardlopen voorkom je dat je veel aankomt van alle lekkernijen.
 3. Voor hardlopers die graag mee doen aan wedstrijden kan het simpelweg noodzakelijk zijn om te blijven hardlopen in de winter.

Mijn ervaringen met lopen in de kou

Hoewel ik het weer niet altijd even aantrekkelijk vind als het buiten koud en grauw is, loop ik inderdaad makkelijker in de winter. In de zomer krijg ik het vaak erg warm, en daardoor loop ik veel minder prettig. En als het buiten warm is, is het onmogelijk om koel te blijven als hardloper vind ik.

Terwijl je bij koude temperaturen je er op kunt kleden. Door met lagen te werken en je te kleden als een ui kun je makkelijk laagjes afpellen als je lichaam is opgewarmd.

hardloopsmoesjes winter

Top 10 wintersmoesjes bij hardlopen

Zowel als moeder, en als hardloper, geloof ik ferm in het Deense spreekwoord: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!' Of was het nou Noors of Zweeds?

 1. Het is te koud.
 2. Het is te vroeg donker, dus het is te gevaarlijk om te gaan hardlopen in de winter.
 3. Het is te glad. Straks glijd ik uit!
 4. Van in de winter hardlopen krijg je sneller blessures omdat je lichaam last heeft van de kou.
 5. Ik ga wel in de Lente hardlopen.
 6. De wind is te koud en venijnig.
 7. Het is weer om bij de kachel te kruipen, niet om naar buiten te gaan.
 8. In januari heb je allemaal beginnende hardlopers. Ik doe daar niet aan mee! Ik ben anders. Ik ben bijzonder.
 9. Het regent!
 10. Mijn hardloopschoenen zijn nog niet droog van gisteren.

Hardlopen in de winter: kleding

Hardlopen in de winter

Als hardloper vind ik de kou wel een puzzel bij hardlopen in de winter: ik wil me beslist niet te koud kleden, maar te warm is ook afschuwelijk. Alle hardloopliteratuur benadrukt het belang van lagen, zeker bij hardlopen in de winter. Dus kleed ik mij als een ui!

Als het overdag vriest hul ik mij in de volgende kledingstukken:

 • thermohemd van de Zeeman
 • thermo tights van Scapino
 • dunne hardloopbroek van H&M
 • hardlooptrui van Kruidvat
 • hardloophesje
 • Hardloopjack met mouwen van de Aldi
 • en natuurlijk een muts, handschoenen en sjaal

Wat een enorme lijst met kleding! Maar het voldeed: ik had het noch koud, noch warm.

hardlopen in de winterHet antwoord op de vraag: 'Wat trek ik aan bij het hardlopen?' is heel persoonlijk.

De één heeft het nu eenmaal sneller koud dan de ander.

Mijn persoonlijke richtlijn is dat ik vanaf 11 graden 's ochtends in korte broek kan gaan hardlopen.

Maar in de Runner's World zeggen ze dat je bij 4 graden nog met blote benen kunt lopen in een paar shorts. Maar dan wel in combinatie met een wollen shirt met lange mouwen.

Hardlopen in de kou: kledingadvies van Runner's World

Hier onder het kledingadvies advies van Runner's World dat ze heel handig geven aan de hand van de temperatuur!

 • 4 graden: korte broek met wollen shirt met lange mouwen
 • 1 graad: nog steeds die korte broek, maar nu met handschoenen, oorbedekking en een hoofdband
 • -6 graden: hèhè, nu komt eindelijk een lange tight tevoorschijn. In combinatie met een thermoshirt en daar over een shirt met lange mouwen met capuchon
 • -12 graden: bovenstaande  + windwerende wanten zonder vingers! Een muts thermo-ondergoed en een luchtig jasje.
 • -17 graden: Zelfde als hierboven + een bivakmuts waarin je er uit ziet als een inbreker.

Wat ik heel goed vind aan het advies is dat ze met laagjes werken. Net als een ui!

Wat vinden we van dit hardloopkleding advies?

De korte broek bij 1 graad zou ik best eens willen proberen. Hoewel ik vanochtend bij -4 graden al ijskoude benen had in mijn capri running tights van de H&M. Maar mijn benen kunnen volgens mij wel wat hebben. De oorbedekking met hoofdband bij 1 graden lijkt mij persoonlijk dan weer te veel van het goede. Dat zou ik denk ik pas dragen bij minstens -6.

Ook de windwerende wanten zonder vingers verbazen mij. Want ik krijg juist altijd pijn in mijn vingertoppen! Dit lijkt me dus drie keer niks.

Mijn conclusie over het kledingadvies van Runner's World

Mijn persoonlijke conclusie over het kledingadvies van Runner's World is dat ik het een wonderlijke combinatie van je te luchtig kleden en je te warm kleden vind. Eerst gaan ze heel lang door in de korte broek, en vervolgens kleden ze zich wel heel warm op de romp.

Bij -17 graden draag ik zelf een dun hemdje, een thermoshirt, een hardloopjasje en een thermo hardloopbroek. En zo'n band om mijn hoofd.

Ik heb er een enorme hekel aan om het heel heet te hebben namelijk. En vanaf -6 graden is het kledingadvies van Runner's World mij persoonlijk te warm.

Maar nogmaals: de kledingkeuze is heel persoonlijk.

Wat andere hardlopers zeggen over hardlopen in de winter

Ik ken deze smoesjes wel en ik heb ze zelf soms ook wel. Maar je moet toch proberen door te zetten, smoesjes zetten geen zoden aan de dijk en juist in de winter is het belangrijk extra te sporten omdat je toch al minder buiten komt. (Neys)

Dit weer is niet bevordelijk voor mijn rug… Ik wil graag lopen maar als ik al weinig doe heb ik al last dus helaas… Hoop dat het straks minder wordt. (Natasja)

Ik ben nog maar kort geleden begonnen met dus ook slecht weer, maar geeft me juist een kick als ik dan weer binnnen ben van dat heb ik maar mooi gedaan! (Mama en gezin)

Conclusie

Hoewel het psychologisch gezien misschien moeilijker is om te gaan hardlopen in de winter omdat het weer zo onbarmhartig kan ogen, is het lichamelijk gezien juist makkelijker en beter! Laat je dus niet afschrikken door koude temperaturen, maar blijf gewoon hardlopen.

Leestip: Action thermokleding review

In welk seizoen loop jij het liefst?

Similar Posts

2 Comments

 1. Hier hetzelfde 🙂 Ook al zie ik er tegenop om in dat grijs vies weer te gaan lopen, toch weet ik dat het makkelijker lopen is dan op warmere dagen. En vooral als het zelfs een beetje heeft gevroren 😉

 2. Eigenlijk ben ik echt een winterloper. Maar ik zorg er wel voor dat ik voldoende laagjes aantrek. Ik heb 's winters ook het gevoel dat sporten me meer goed doet als 's zomers. Op Prorun stond er trouwens ook een tijd geleden een artikel over maar ik kan het niet meer vinden.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.