Hardlopen en gezondheid: hardlopen is goed voor je levensduur

hardlopen en gezondheid

Hardlopen en gezondheid gaan voor mij hand in hand. Ik lees dan ook altijd graag bevestigingen van de gezondheidseffecten van hardlopen. Dat motiveert me, en geeft een aangenaam gevoel van 'goed bezig zijn'. Die bevestiging vind ik in boeken en tijdschriften over hardlopen, en recent uit onderzoek!

Langer leven door hardlopen

Uit onderzoek van de Copenhagen City Heart Study blijkt nu dat hardlopen de levensduur van vrouwen die hardlopen met ruim vijfeneenhalf jaar verlengd. Bij mannen is dat zelfs zes jaar. En dit effect doet zich al voor als je drie keer per week zo'n 20 minuten op een laag tempo loopt! Makkie dus!

Lees ook: Is hardlopen gezond?

Hardlopen en gezondheid

Voor het maximale effect is wekelijks 1 tot 2,5 uur hardlopen, verspreid over twee tot drie keer per week het beste. Dat is eigenlijk heel goed te doen. Vooral als je het hardlopen goed inbouwt in je wekelijkse routine. Zo breng ik zelf hardlopen mijn kinderen naar school, en verzuim daardoor nooit.

En het gaat om een respectabel onderzoek, waarbij 1116 mannelijke en 726 vrouwelijke hardlopers werden vergeleken met mensen die niet hardlopen. Deze mensen werden gevolgd van 1976 tot 2003.

Hardlopen: gebruik je verstand

Hardlopen en gezondheid gaan dus hand in hand, maar je moet natuurlijk wel altijd je verstand blijven gebruiken. In bijna alle boeken over hardlopen lees je het advies dat het als 40-plusser verstandig is je eerst even te laten nakijken door een arts voor je gaat hardlopen.

Om de maximale effecten van hardlopen en gezondheid te pakken, is het verder verstandig het hardlopen rustig op te bouwen. Dat doe je met een beginnersschema of bijvoorbeeld met Evy Gruyaerts podcast.

Ook is het belangrijk om je lichaam tussen het hardlopen door rust te gunnen. Als je op maandag een flink stuk rent, dan is het in het kader van hardlopen en gezondheid verstandig het dinsdag rustiger aan te doen.

Similar Posts

2 Comments

  1. Hihi, inderdaad goed om te weten dat ik niet voor niets regelmatig aan het hardlopen ben. Je hoort namelijk ook wel eens geluiden dat hardlopen helemaal niet zo goed zou zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.