Afvallen en hardlopen: langzaam, maar zeker

Waarom begon jij met hardlopen? Menig hardloper zal antwoorden: 'Ik wil afvallen met hardlopen!' Maar hoewel hardlopen inderdaad kan helpen bij gewichtsverlies, gaat het niet altijd zo snel als gehoopt of verwacht.

Hoeveel val je af met hardlopen?

Volgens de informatie van mijn Nikechip en mijn iPod, verbrand ik gemiddeld 500 calorieën als ik een uur lang hardloop, op een snelheid van 10km/u. Zie ook Hoeveel calorieën verbrand ik met hardlopen?

Om 1 kilo kwijt te raken, moet ik 7900 calorieën verbranden, oftewel 15 uur hardlopen!
Ter informatie: ik ben 1 meter 70 lang, en weeg 59 kilo.

Afvallen met hardlopen vraagt dus wel enig geduld en investering. Maar dan heb je ook wat!

Hardlopen en Big Macs

Persoonlijk reken ik, in plaats van in calorieën, graag in Big Macs. Die vind ik echt verrukkelijk, maar ik sta ze mezelf zelden toe. Een Big Mac is niet gezond, en bevat bovendien 540 calorieën. Ik schrans zo'n ding in 5 heerlijke minuten op, en moet vervolgens meer dan een uur hardlopen om hem weer kwijt te spelen.

Ik word niet dikker van een Big Mac!

Aan de andere kant: als ik een ruim een uur ga hardlopen, word ik ook niet díkker van die Big Mac! En zie hier één van de grote voordelen van hardlopen: je kunt je toch net wat meer permitteren dan als je de hele dag op je bank of achter je bureau blijft zitten.

En als je me nu wilt verontschuldigen: ik ga even een Nuts soldaat maken. Dat is 246 calorieën, oftewel een ruim half uurtje rennen. Makkie!

N.B. deze redeneringen deugen natuurlijk niet als je wilt afvallen! Ze zijn geschikter voor 'op gewicht' blijven.

Afvallen en hardlopen op een rijtje

 1. Hardlopen is een heel gezonde sport!
 2. Hardlopen kan je helpen om af te vallen, maar het gaat langzaam.
 3. Om af te vallen van hardlopen, moet je óók kiezen voor een gezond voedingspatroon.
 4. Als je wilt afvallen: ga niet snoepen, omdat je zo'n trek hebt na het hardlopen!
 5. Neem geen energiedrankjes: in 1 blikje zitten 100 calorieën.
 6. Hardlopen ontwikkelt je spieren: die wegen meer dan vet! Denk dus niet te snel dat het niet werkt!

Speelt afvallen, of op gewicht blijven, een rol voor jou bij het hardlopen?

Similar Posts

8 Comments

 1. Het verrast mij elke keer weer als ik lees/hoor/zie dat vrouwen v 170cm/59kg bezig zijn met calorieën:) Ik ben 12 kg zwaarder en ook 170 lang, 4 maanden terug zat daar nog eens 15kg in gewicht bij maar door (weer) gezonde keuzes te maken en te gaan hardlopen ben ik nu niet ontevreden. Absoluut prettige info hoor want wij zijn een echte Mac family!
  Ik ben 30 jaar geleden begonnen met hardlopen, toen nog atletiek, dus meer kracht/duur vermogen wat mijn "bouw" nu nog steeds verraadt. Ik gebruik hardlopen absoluut om te verbranden, af te vallen, maar stiekem wil ik er het liefst uitzien als Florence Griffith Joyner...die heeft mij aan het lopen gezet!

 2. Ik zei vandaag nog tegen mijn loopmaatje, hoe frustrerend weinig je eigenlijk aan calorieën verbrand. Had net een ruim half uur gelopen en volgens mijn nikechip 424 calorieën verbrand. Dat is nog niet eens een Big Mac grapte ik ook tegen haar.
  Maar ook ik loop hard om af te vallen en om mij beter te voelen en het leven (lees de kinderen) beter aan te kunnen.

  Groeten Renate

 3. Joan, hoe dacht je dat we aan dat goddelijke figuur komen?!

  Overigens ben ik niet voortdurend calorieën aan het tellen, maar ik ben me er wel van bewust. Daar komt nog bij dat ik een erfelijke aanleg heb voor een te hoog cholesterol. Hardlopen is voor mij een prachtige manier om in vorm te blijven, en mijn cholesterol in toom te houden.

 4. Ooit ben ik om die reden begonnen, maar de echte fatburners zijn toch mijn kinderen en mijn drukke werk. Inmiddels ben ik aan de magere kant en eet ik juist om op gewicht te blijven:-)

 5. Een BMI van twintig. Na de bevallingen is dit natuurlijk "prachtig". Maar ik hoop niet dat je ziek wordt of één van je kinderen. Je hebt niets meer om "bij te zettten". En over een cholesterolgehalte wordt heel verschillend gedacht. Als je een specialist hebt die een vinger in de pap heeft bij een medicijnfabrikant dan wil hij dolgraag pillen slijten. En als je een specialist hebt die echt eerlijk is die haalt vaak zijn schouders op. Bij het ouder worden hoort een hoger cholesterolgehalte. En als je praat over trychliceriden, dat is erfelijk en daar is geen mallemoer aan te doen.
  Blijf lekker rennen als je het voor je plezier doet maar de slijtage van je pezen is aanmerkelijk. Het is mij tenminste ronduit verboden en ik heb diabetes type 2.
  Ik mag gewoon wandelen en gewoon fietsen en niet te vergeten HH klussen. Dat blijkt vlgs. geleerden het beste middel te zijn om in vorm te blijven met de minste schade.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 6. Hoi Gerrie, ik wil inderdaad géén pillen! Gelukkig hoeft dat ook niet volgens mijn huisarts, omdat ik verder niet tot de risicogroep behoor. Ik rook niet, en heb geen overgewicht. Alleen is mijn cholesterol dus 6,5 of zoiets. Hardlopen schijnt te helpen om het te verlagen, en dat vind ik een fijn idee.

  Maar wandelen, fietsen en huishoudelijke klussen houden je lichaam ook fit! Dat ben ik helemaal met je eens.

 7. Ik ben 1.73 en 59kg, drie kinderen. Zelden of nooit ziek. En er zit echt wel hier en daar een randje vet aan me:-)
  Hardlopen vind ik heerlijk. De vaatspecialist die mijn spataderen in juni jl. laserde, was enthousiast over mijn hardlopen, uitstekend, doorgaan zei hij. Juist die ritmische beweging van de kuitspier houdt de vaten gaande om het bloed omhoog te blijven pompen.
  En juist als je niet al te zwaar bent worden je gewrchten veel minder belast dan bij overgewicht.
  Ook ik heb familie met hoog cholesterol,hoge bloeddruk/hart en vaatziekten en diabetes 2. Het betreft wel familie die nooit sportte/bewoog en (traditioneel voor mannen in die tijd) rookte.

 8. Hallo,
  Ik ben deze site pasgeleden tegengekomen.
  Ik mag zelf ook graag hardlopen.Naast het hardlopen doe ik ook nog aan explosieve cardio training.Bewegen is goed om af te vallen maar wel in combinatie met de juiste voedingsschema.Ik hoor en zie genoeg mensen om mij heen die graag willen afvallen,maar niet de discipline hebben om het aan te pakken.Wees kritisch naar jezelf en pak het aan,er gaat een wereld voor je open.Veel succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.