Fun fact: wandelpauzes maken je geen langzame

wandelpauzes

Een fun fact voor hardlopers die tussendoor graag wandelpauzes nemen: wandelen maakt je niet veel langzamer.

Dat is ook wat Jeff Galloway de man achter de Run-Walk methode zegt. Ik ben fan van hem, en zie pauzes nu als een prachtige aanvulling op mijn hardlooprondje.

Finishtijd hardlopers versus hardlopers met wandelpauzes

Een onderzoek in 2014 in het Journal of Science & Medicine in Sport vergeleek de marathon-finishtijden van hardlopers met die van hardlopers die pauzes namen waarin ze wandelden. Hieronder de resultaten:

  • Hardlopers met wandelpauzes: 4.14.15 over de marathon gedaan
  • Hardlopers zonder pauzes: 4.07.40

Tsja, ik vind 7 minuten toch best een significant verschil. De hardlopers die ook wandelden deden toch 7 minuten langer over de marathon dan de lopers die geen wandelpauzes namen. Als je een snelle eindtijd belangrijk vindt, is die 7 minuten verschil denk ik een goede reden om geen wandelpauzes te nemen!

Beide groepen hadden een mooie eindtijd

Dat gezegd hebbende: beide groepen liepen een mooie tijd! Ik doe het ze tenminste niet na. Als ik al een marathon zou doen, dan zou ik er denk ik een uur of 6 overdoen. En dan was ik allang blij als ik de finish haalde! In die zin vind ik de marathon tijd met de wandelpauzes alsnog heel snel.

Overigens wordt er ook wel gezegd dat je met tussendoor wandelen uiteindelijk sneller bent dan zonder. Simpelweg omdat je je lichaam tijdens een marathon de tijd geeft om wat te herstellen, waardoor je daarna weer sneller loopt. Bovendien zie je dat de lopers die ook wandelen aan het eind nog energie 'over' hebben en een eindsprint inzetten. Die eindsprint zorgt voor de snellere eindtijd!

Wil jij graag hardlopen met wandelen afwisselen. Dan is de Jeff Galloway app iets voor jou!

Leestip

wandelen versus hardlopen

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.