Voor wie loop je eigenlijk?

hardlopen motivatie

'Wim (26, ict-specialist). 'Ik loop iedere ochtend hard en bouw dat op volgens een strak wschema, om een halve marathon te kunnen lopen. Na afloopt twitter ik altijd over mijn gelopen tijd.

Maar soms vraag ik me af: voor wie loop ik nou eigenlijk hard?'

Bron: De luxe van genoeg

Bovenstaand citaat kwam ik tegen in het boek De luxe van genoeg. In dit boek zeggen de schrijvers dat we zelfs in onze vrije tijd moeten prestéren. Stel, iemand wil gezonder leven. Die gaat niet gewoon meer bewegen. Nee, die besluit een marathon te doen.

De vraag: 'Voor wie loop ik nou eigenlijk hard?' vond ik erg interessant!

Prestaties delen op social media

Je ziet immers een trend dat sportprestaties worden gedeeld op de social media. Dit kan heel motiverend werken. Stel je zeg tegen Jan en alleman: 'Ik ga voortaan drie keer per week hardlopen. En ik zet het bewijs op Facebook!' Dan creëer je een stok achter de deur. Veel mensen vinden het dan genant als iedereen vervolgens ziet dat ze het na 2 keer al opgeven.

Maar het nadeel kan zijn dat je alleen maar loopt vanwege ánderen. Niet omdat je zelf vindt dat het belangrijk is. Vandaar ook dat ict-specialist Wim zich afvroeg voor wie hij nou eigenlijk liep.

Lopen voor een goed doel

Naast het delen van prestaties op social media, lijkt tegenwoordig ook bijna iedereen voor één of ander goed doel te lopen. Dat is natuurlijk prachtig. Maar soms vraag ik me wel eens af: 'Wat is er mis met gewoon lopen, om het lopen?' Waarom moet er altijd iets achter zitten?

Runner without a cause

Zelf ben ik een 'Runner without a cause'. Dertien jaar geleden ben ik begonnen. Ik heb nog nooit aan een wedstrijd mee gedaan. En ik train niet voor een wedstrijd. Ik loop omdat het goed voor me is.

Ik loop voor mezelf.

Voor wie loop jij?

Similar Posts

3 Comments

 1. Hi Nicole,

  Hoewel ik veel deel over lopen op social media en blog loop ik toch echt voor mezelf. Ik vind het heerlijk om te doen, maar heb niet altijd zin in de training die voor een bepaalde prestatie nodig is. Ik geniet wel van de uitdaging van de prestatie. Dat ik er zoveel voor moet doen om het te bereiken. Het is als een bijzondere postzegel in de verzameling of zoiets. Verder deel ik ervaringen en tips en die lees ik ook graag bij anderen. Meedoen aan een wedstrijd of event is voor mij de kers op de taart. Zo rende ik gisteren met een paar honderd mensen door Rotterdam in het donker .... een hele leuke ervaring....blogje volgt eind van de week.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Ik ben begonnen met lopen voor mezelf tijdens een burn out en ik voel me stukken beter sinds ik ben begonnen ... Omdat ik wel een stok achter de deur nodig ben om hardlopen vol te houden had ik mezelf eerst als doel gesteld om de collorrun te kunnen lopen. Inmiddels ben ik aan het trainen voor de Alpe d'HuZes en die loop ik voor mijn moeder <3

 3. Ik loop 100% voor mezelf, maar ben wel steeds in competitie met mezelf. Ik loop zoveel mogelijk wedstrijden (meestal ook voor goede doelen) en blog er ook over, maar ik zet wel zelden tijden op mijn blog.
  Lopen is van en voor iedereen. En iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat belangrijk is.
  Zolang je maar loopt ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.