Veilig hardlopen: wat te doen als het gaat onweren?

veilig hardlopen

Je zult maar bezig zijn met een duurloop en een flink eind van huis zijn, en dat het dan ineens flink gaat onweren. En bliksemen. Want bliksem kan gevaarlijk zijn. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar dit jaar kwamen in Amersfoort nog twee jonge vrouwen om het leven doordat ze de door de bliksem werden getroffen.

Daarom een post over hoe je jezelf kunt beschermen als je tijdens het hardlopen wordt overvallen door een flinke onweersbui.

Veilig hardlopen: tips voor als je wordt overvallen door onweer

 

 1. Met stip op nummer 1 staat: probeer te voorkomen dat je wordt overvallen door onweer! Nou is het Nederlandse klimaat natuurlijk berucht om haar grilligheid. En helemaal voorkomen kun je het misschien niet. Maar het is zeker wel zinvol om buienradar te checken voordat je aan een lange duurloop begint. En het knmi. Als er flinke onweersbuien worden voorspeld kies dan voor een kortere route of sla een keer over.
 2. Oké, het knmi had gezegd dat het niet zou gaan onweren, maar daar ben je. Ergens in de middle of nowhere met alleen maar weilanden om je heen. Het hoogste dat er is, dat ben jij. Geen paniek! Bepaal eerst hoe dichtbij het onweer is. Hiervoor gebruik je de 10-seconden regel. Tel de tijd tussen een bliksemflits en de donder. Is het minder dan 10 seconden dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijd tussen bliksem en donder minder dan 3 secondes? Dan zit je er midden in. Dus wat nu?
 3. Kijk om je heen: kun je ergens schuilen? Denk aan een boerderij of schuur.
 4. Nergens een schuilplaats te bekennen? Schuil dan in de berm. Kruip bij voorkeur in een sloot, zodat je zo laag mogelijk bent. Ga gehúrkt zitten met je hoofd zo laag mogelijk.
 5. Het lijkt me niet waarschijnlijk maar heb je grote armbanden om tijdens het hardlopen, of iets van ijzer? Doe dit dan af.
 6. Wacht tot je 30 minuten geen donder meer hebt gehoord en geen bliksem meer hebt gezien voordat je verder gaat.

Handige weetjes tijdens onweer

 

 • Als je midden in het onweer zit ga dan liever niet bellen om hulp. Want een smartphone kan onweer aantrekken als je hem in je hand houdt.
 • Schuil niet onder een boom.
 • Bushokjes, carports en open schuilplaatsen bieden geen bescherming.
 • Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens en hoogspanningsleidingen
 • Vermijd water
 • Blijf uit de buurt van omheiningen

Wat doe jij om veilig te hardlopen?

Similar Posts

5 Comments

 1. Dank je! Nu maar hopen dat als je een sloot ziet, dit een droge sloot is, want anders heb je nog een probleem aangezien je water moet vermijden.. 😉 Trekt water ook onweer aan?

 2. Meer kun je niet doen denk ik. Maar het blijft lastig. Als het erg tekeer gaat heb ik toch altijd de neiging om in een bushokje of onder een boom o.i.d. te gaan staan. Van nature ben je toch geneigd om beschutting te zoeken, hoewel je weet dat dit in dit geval niet goed is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.