Onderzoek naar redenen om te lopen

Dit jaar viert Asics haar zestigste verjaardag, in de Japanse cultuur het begin van een nieuwe cyclus. Asics heeft zich voorgenomen deze nieuwe cyclus een autoriteit te worden op het gebied van de geest van de hardloper, en liet daarom een groot onderzoek naar de motivatie van Europese hardlopers. Het onderzoek heet dan ook, heel toepasselijk: Reasons to run.

Meer dan 3.500 hardlopers uit zeven Europese landendeden mee aan het ondezoek. De resultaten vertegenwoordigen 80 miljoen hardlopers in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, België en Duitsland.

Opvallend is dat de aanvankelijke motivatie om te gaan lopen lichamelijk is: mensen beginnen met lopen om af te vallen of hun conditie te verbeteren, maar ze blíjven lopen vanwege de aangename psychische effecten.

Uit de resultaten komt de Nederlandse hardloper als Einzelgänger, hij loopt het liefst alleen, gaat als enige Europeaan na het avondeten lopen, loopt het liefst zonder muziek, en heeft een nuchtere houding.

De Nuchtere Nederlandse hardloper

Nederland is een relatief "jong" hardloopland. Dat heeft niets te maken met de leeftijd, maar met het moment waarop men is begonnen met hardlopen. Meer dan een derde van de Nederlandse hardlopers begon minder dan een jaar geleden (tegenover 18 % van de Italianen en 22 % van de Spanjaarden). Dat is misschien de reden waarom ze, als land, vinden dat hardlopen nog geen essentieel onderdeel uitmaakt van hun leven (20 %, tegenover 40 % van de Italianen en 33 % van de Spanjaarden). Zij hebben ook het grootste percentage vrouwelijke starters, met een totaal van 40 % in tegenstelling tot 23 % in Italië. Deze "onvolwassen" houding ten opzichte van de sport zou wel eens de reden kunnen zijn waarom de Nederlanders nogal idealistisch zijn wanneer het op hun doelstellingen aankomt. De Nederlandse hardloper die wat aan zijn conditie wil doen en gewicht wil verliezen, wil gemiddeld 9,5 kg afvallen (in tegenstelling tot het algemene Europese gemiddelde van 6,1 kg). Hun nuchtere volksaard weerspiegelt zich in hun houding tijdens het hardlopen: niets of niemand kan ze ergeren, in tegenstelling tot de Britten en de Spanjaarden die vaak en veel piekeren. Hardlopen is een manier om te relaxen; ze hebben geen muziek nodig om beter te lopen en hebben geen behoefte aan gezelschap tijdens het hardlopen, in tegenstelling tot 81 % van de Italianen die enorm kunnen genieten van gezelschap.

Ook ik loop het liefst alleen: als moeder van vijf kinderen vind ik het een groot goed om alleen te kunnen zijn, daarin herken ik mezelf in de Nederlandse loper. Maar ik loop wel het liefst met muziek.

Herken jij jezelf in de Nederlandse loper?

Klik hier voor dit bijzonder interessante onderzoek!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.