Hardlopen en corona: ± 10 dagen wachten?

hardlopen en coronaHardlopen en corona.

Wat mij betreft is het een slechte combinatie.

Geheel tegen mijn gewoonte in, heb ik al 7 dagen niet mijn dagelijkse hardlooprondje gedaan.

En dat komt allemaal door corona!

Hardlopen en corona

Het begon allemaal met een intense vermoeidheid die mij compleet van de sokken blies. Zo moe kende ik mezelf niet! Het moet wel heel ver gaan, wil ik mijn hardlooprondje overslaan. Maar ik was zo enorm moe, dat ik het werkelijk niet kon opbrengen om te gaan hardlopen. En dat is niets voor mij.

Is het geen smoesje?

Sterker nog, ik verdenk mezelf altijd bij het minste of geringste van smoesjes en laksheid. Maar deze vermoeidheid was zo overtuigend groot, dat ik mezelf noodgedwongen toestemming gaf om niet te gaan hardlopen. En dat vind ik moeilijk. Ik ben namelijk altijd baan voor die glijdende schaal: dat van één keer hardlopen overslaan, twee keer overslaan komt en dan drie enzovoort!

En dat wil ik niet.

Ik ben dermate overtuigd van het belang van hardlopen voor zowel mijn lichaam als geest, dat ik het wil blijven doen.

Maar tegelijkertijd kamp ik dus met een vertrouwenscrisis in mezelf...

Positief getest op corona

Overigens kwam ik er pas na 5 dagen achter dat ik corona had. Ik zat aan de avondmaaltijd en bemerkte ineens dat ik het eigenlijk amper proefde. Toen schoot me de tekst van een collega moeder binnen:

'Ik proefde niks meer en toen bleek dat ik corona had! En ik was enorm moe.'

'Toch maar even een coronatest doen,' besloot ik.

En warempel.

Nu de coronacrisis officieel voorbij is, scoor ik dan toch eindelijk positief op een coronatest. Het was ergens wel een opluchting, want nu snapte ik ineens waarom ik zo vreselijk moe was!

Hardlopen en corona: mijn symptomen

Hieronder mijn symptomen:

  • Met stip op 1: een intense moeheid
  • Beetje keelpijn
  • Beetje hoesten
  • Lichte verkoudheid
  • Hoofdpijn

Zoals je ziet is het niet zo dat ik zwaar ziek ben of zo. De verkoudheidsklachten zijn bijvoorbeeld veel minder dan bij eerdere verkoudheden die ik wel eens heb gehad. Het is vooral de vermoeidheid die me pootje haakt.

Mag je hardlopen als je corona hebt?

Er is een handige vuistregel voor hardlopers die ziek zijn: zitten de klachten alleen boven je nek? Dan mag je gaan hardlopen. Een fikse verkoudheid hoeft dus geen reden te zijn om over te slaan. Maar zitten je klachten onder je nek? Dan is het advies om niet te gaan hardlopen.

Maar hoe zit dat met corona en hardlopen?

Er is helaas niet 1 simpel antwoord. Het antwoord is weer eens: 'Dat hangt er vanaf!' En waar hangt het dan vanaf? Nou, onder andere van de ernst van je corona, hoe je je nu voelt en wat je conditie was.

Wat zeggen experts over hardlopen en corona?

Hieronder een aantal adviezen van experts over hardlopen en corona op de site Marathon Handbook.

Dr. Richard H. Smith MD, FACC klinisch cardioloog bij  Mount Sinai Doctors/Long Island Heart Associates

Afhankelijk van de ernst van je covid klachten is het verstandig te wachten tot al je symptomen weg zijn. Dat is gemiddeld tussen de 5 tot 10 dagen.

Dr. Michele C. Reed, DO, FAAFP, CPT, eigenaar en medisch directeur van  MS Family Medicine Health Care

Sommige hardlopers kunnen na een week weer gaan hardlopen, bij andere duurt het weken tot maanden. Belangrijk is te bedenken dat corona elk orgaan van je lichaam beïnvloedt! Geef jezelf dus voldoende hersteltijd.

Reed: 'It is ok to start back running if you no longer have any severe fatigue, shortness of breath, increased heart rate, or palpitations. It is recommended that you start slowly and start with a walking routine before full-on running.'

Dr James Hull, a consultant respiratory physician at Royal Brompton Hospital and the Institute of Sport, Exercise and Health. Hull werkte met atleten die zich voorbereidden op de Olympische Spelen in Tokio. Hij adviseert als je geen klachten meer hebt:

'If you feel up to it you can restart light exercise, such as a light jog, but keep your heart rate below 60% to 70% of maximum.’

Op de site van Polar.com van de bekende sporthorloges schrijven ze:

'Zelfs als je asymptomatisch bent, neem je na een positieve testuitslag best twee weken rust.'

Op basis van deze adviezen lijkt het me verstandig, dat als ik me minder moe voel, ik eerst maar eens begin met een stevige wandeling.

Leestip

Coronaproof sporten: ga hardlopen

Wat zijn jouw ervaringen met hardlopen en corona?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.